• Mama vitregă a lui Ilan Șor îi „sponsorizează” pe Marina Tauber și pe deputatul fugar. Datoriile declarate de cei doi

  Mama vitregă a lui Ilan Șor îi „sponsorizează” pe Marina Tauber și pe deputatul fugar. Datoriile declarate de cei doi
  Foto: Facebook/Marina Tauber
  vizualizări
  16 aprilie 2020 | 18:57

  Mama vitregă a deputatului fugar Ilan Șor își sponsorizează fiul și colega acestuia de partid, Marina Tauber, cu zeci de milioane de lei deși, aparent, nu figurează în calitate de administratoare a vreunei afaceri. În timp ce Ilan Șor declara anterior că este nevoit să supraviețuiască pe banii rudelor, Marina Tauber, la rândul său, preciza anterior, pentru jurnaliști, că supraviețuiește din resursele financiare obținute de pe urma proiectelor în care este implicată, asta deși în declarația de avere și interese personale nu declară niciun proiect de acest gen.

  În 2019, Ilan Șor a fost anunțat în căutare internațională, i-a fost ridicată imunitate de deputat, iar pentru că a lipsit nemotivat de la ședințele Parlamentului a fost lipsit și de salariul de deputat. Totuși, în declarația de avere și interese personale acesta a raportat că pentru primul an de mandat a ridicat un salariu de circa 65 de mii de la Parlament, la care s-a adăugat și salariu de circa 71 de mii de lei pentru perioada în care a fost primar de Orhei.

  În cadrul unei conferințe de presă susținută anterior prin intermediul aplicației Skype, Șor declara că este nevoit să se folosească în prezent de banii familiei sale.

  Astfel, pentru că nu a avut venituri considerabile în 2019, Șor precizează că a luat un împrumut de 30 de milioane de lei, fără dobândă, de la mama sa vitregă, Ilona Șor. Ilan Șor mai are și alte datorii de milioane față de mama sa vitregă. În perioada 2015-2018 acesta a mai împrumutat de la Ilona Șor o sumă totală de peste 70 de milioane de lei.

  Împrumuturi de la mama lui Ilan Șor a luat și deputata Marina Tauber. Tauber indică pentru 2019 o datorie de 900 de mii de lei, fără dobândă, față de Ilona Șor, de la care s-a împrumutat și în 2017 cu 450 de mii de lei.

  Întrebată anterior din ce surse financiare își asigură traiul, deputata Marina Tauber declara că banii provin din proiectele în care este implicată, menționând, totodată, „că este incorect” să îi fie adresată o astfel de întrebare: „Tot ce vă interesează o să vedeți neapărat în următoarea declarație”.

  În martie 2020 deputata a depus declarația de avere și interese personale, doar că în aceasta se regăsește doar salariul său de parlamentar, în mărime de circa 105 de mii de lei. Alte venituri din proiecte, Tauber nu raportează, însă trece în declarația sa de avere o sumă de 15 mii de euro pe care a câștigat-o la ziua sa de naștere. Tot anul trecut, Tauber s-a ales cu un un nou automobil de model VW Passat, cu o valoare de circa 18 mii de euro și pe care deputata îl are îl folosință.

  Contactată pentru o reacție și solicitată să ne spună care sunt proiectele din care este alimentat bugetul său și pe care nu le-am regăsit în declarația de avere și interese, Marina Tauber a precizat că declarația sa de avere ar putea fi ulterior completată:

  „Informația este așa cum am menționat în cadrul emisiunii. Aceste lucruri sunt destul de delicate pentru că reprezintă sursele din care trăiesc și nu vreau ca cineva să speculeze pe aceste subiecte. M-am consultat cu avocatul meu privind declarația mea așa că mai este timp, până la sfârșitul lunii aprilie, ca ea să fie completată sau modificată. Probabil, în declarația mea, vor fi introduse anumite modificări sau rectificări”.

  Marina Tauber mai indică că dispune și de bunuri a căror valoare unitară depășește suma de 10 salarii medii pe economie. Mai exact, deputata a primit două cadouri de valoare: un ceas Rolex și cercei Van Cleef.

  În prezent, mama vitregă a lui Ilan Șor figurează în calitate de director al liceului „Logica”, fondat de tatăl deputatului, Miron Șor, acolo unde și-au făcut studiile Ilan Șor și Marina Tauber.

  Anterior, aceasta figura în calitate de administratoare a „Dufremol” SRL, deţinătoarea celei mai mari reţele de magazine duty-free din R. Moldova şi una dintre cele mai profitabile companii care îi aparțineau lui Şor, dar şi administratoare a „Avantage” SRL, fondată de „Dufremol” şi Ilan Şor.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Votat în lectura finală: Serviciile paliative vor fi distinse printre serviciile medicale de bază în sistemul național de sănătate

  Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege prin care serviciile paliative vor fi distinse printre serviciile de bază prestate în sistemul de sănătate. Documentul răspunde recomandărilor Organizaț…
  Votat în lectura finală: Serviciile paliative vor fi distinse printre serviciile medicale de bază în sistemul național de sănătate

  Ce spune Curtea Constituțională despre o eventuală ședință privind validarea mandatului preşedintelui Maia Sandu

  Magistrații Curții Constituționale (CC) ar putea examina vineri, 4 decembrie, Raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova pentru validarea alegerilor și vali…
  Ce spune Curtea Constituțională despre o eventuală ședință privind validarea mandatului preşedintelui Maia Sandu

  Parlamentul a aprobat un proiect care va reglementa activitatea medicilor veterinari de liberă practică

  Deputații au votat, în două lecturi, un proiect de lege care va reglementa activitatea medicilor veterinati de liberă practică. Proiectul pentru modificarea Legii privind activitatea sanitar-veterinară urmăreșt…
  Parlamentul a aprobat un proiect care va reglementa activitatea medicilor veterinari de liberă practică

  Maia Sandu, la discuții cu Ambasadorul Confederației Elvețiene: „Am accentuat că voi duce o politică externă activă”

  Președinta aleasă Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ambasadorul Confederației Elvețiene în Republica Moldova cu sediul la Kiev, Claude Wild. Cei doi au discutat despre dezvoltarea relațiilor de cooperare, dar…
  Maia Sandu, la discuții cu Ambasadorul Confederației Elvețiene: „Am accentuat că voi duce o politică externă activă”

  COVID-19 a răpus încă 20 de moldoveni

  În ultimele 24 de ore, COVID-19 a făcut alte 20 de victime în Republica Moldova. Bilanțul total al celor răpuși de boală a ajuns la 2229. Datele despre ultimele victime: Deces 2210: Bărbat de 66 ani, din r-nu…
  COVID-19 a răpus încă 20 de moldoveni

  Stația de troleibuz de lângă centrul comercial Gemeni se transferă lângă Sun City

  Stația de troleibuz de lângă centrul comercial „Gemeni”, situată pe strada A. Pușkin intersecție cu bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt se transferă în preajma centrului comercial „Sun City”.  Anunțul a fo…
  Stația de troleibuz de lângă centrul comercial Gemeni se transferă lângă Sun City