Principală  —  IMPORTANTE   —   Mai mulți părinți își exprimă…

Mai mulți părinți își exprimă nemulțumirea față de revenirea la învățământul la distanță și au întocmit o petiție

Reprezentanții Asociației „Părinți solidari” au întocmit o petiție online în care își exprimă „profunda nemulțumire” față de hotărârea Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică privind revenirea la învățământul la distanță.

Documentul este adresat președintelui Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, prim-ministrului interimar Aureliu Ciocoi, iar o copie va fi expediată avocatului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu.

Autorii sunt împotriva desfășurării la distanță a învățământului primar, gimnazial, liceal. extraşcolar, profesional tehnic şi superior, în instituțiile publice şi private.

„Menționăm că în timp ce dvs închideți școlile, vital necesare pentru a asigura un proces educațional eficient și calitativ, rămân deschise bisericile, localurile de alimentație publică, barurile, piețele și alte locuri publice, iar transportul public e plin de persoane cu vârsta de peste 60 de ani, care și reprezintă principala categorie de risc în pandemia de COVID-19”, se spune în petiție.

În document se face referire și la statistici. Astfel, se spune că în perioada 15 – 26 februarie 2021, doar 591 de elevi sau studenți cu vârste cuprinse între 10 și 20 de ani s-au infectat cu noul tip de coronavirus, în timp ce numărul vârstnicilor infectați a fost cu mult mai mare, de peste 4 000.

În acest context, decizia de a se reveni la educația online este considerată „irațională, ineficientă, neargumentată și discriminatorie” și care îi afectează pe elevi și părinți.

 În opinia autorilor petiției:

„Calitatea procesului educațional a avut de suferit mult de la începutul pandemiei, atât din cauza desfășurării procesului educațional la distanță o bună parte a acestei perioade pentru mulți elevi, imposibilitatea părinților de a asista sau deseori chiar și a înlocui procesul de învățare la distanță, micșorarea duratei lecțiilor etc. Autoritățile Republicii Moldova, timp de un an pandemic, nu au întreprins nimic pentru a asigura condiții pentru realizarea unui proces calitativ și accesibil de învățământ la distanță.”

  În document se mai spune că:

„Elevii nu au fost asigurați cu echipamente, care le permit accesul calitativ la învățămîntul online, aceste cheltuieli fiind considerabile sau chiar imposibile pentru un număr mare de familii. Profesorii au fost asigurați doar parțial cu tehnică de calcul pentru a putea organiza învățământul la distanță, iar părinții nu beneficiază de condiții de muncă adaptate la realitățile pandemice și realizarea procesului educațional la distanță (muncă la distanță, regim flexibil, concedii suplimentare și îndemnizații pentru perioada învățământului la distanță etc.)”. 

 În consecință, semnatarii petiției cer „anularea de urgență” a hotărârii din 26 februarie a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică și continuarea procesului educațional în clase. Ei mai consideră că „realizarea studiilor în regim online, fără crearea condițiilor necesare acestui proces, reprezintă de fapt lipsă de responsabilitate și mimarea realizării procesului educațional”.

Până în prezent, petiția a fost semnată de peste 1 600 de oameni.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării nu a reacționat deocamdată la aceste solicitări. Pe site-ul structurii guvernamentale a fost publicată însă hotărârea care prevede că, în perioada 1 – 15 martie, procesul educațional în instituțiile de învățământ primar, secundar, profesional tehnic și superior se va desfășura la distanță (cu excepţia perioadei de vacanţă 5 – 8 martie 2021).