• VIDEO/ Curtea de Apel examinează contestațiile depuse de mai multe partide în legătură cu decizia CEC privind secțiile de votare în străinătate. Cererea de recuzare a completului de magistrați, respinsă

  VIDEO/ Curtea de Apel examinează contestațiile depuse de mai multe partide în legătură cu decizia CEC privind secțiile de votare în străinătate. Cererea de recuzare a completului de magistrați, respinsă
  10 iunie 2021 | 17:20

  Magistrații Curții de Apel Chișinău (CA) examinează joi, 10 iunie, contestația depusă de reprezentanții mai multor partide în legătură cu decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la numărul secțiilor de votare în străinătate.

  Ora 17:40 Completul de judecători a respis cererea AUR cu privire la recuzarea completului de magistrați.

  Ora 15:17 Magistrații anunță întrerupere până la 16:00.

  Ora 15:14 Dorin Chirtoacă, reprezentat al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a cerut recuzarea întregului complet de judecători.

  „Considerăm că, din start, examinarea acestuia dosar va fi compromis de către acest complet. Solicităm alt complet”, a declarat Chirtoacă.

  Ora 14:00 Magistrații au anunțat întrerupere până la ora 15:00.

  Ora 13:57 Instanța a admis cererea depusă de Avocatul Poporului de intervenire în procesul de judecată.

  Ora 13:45 Magistrații au intrat în deliberări.

  Ora 13:40 Curtea de Apel urmează să decidă dacă va conexa contestațiile depuse de mai multe partide cu privire la anularea deciziei CEC din 8 iunie de deschidere a 146 de secții de votare în străinătate. Contestații în acest sens au fost depuse de PUN, AUR și Partidul Democrația Acasă, blocul electoral „Renato Usatîi”.

  La începutul ședinței Platforma DA a cerut recuzarea a doi magistrați, Ion Muruianu și Ecaterina Palanciuc, care fac parte din completul care urmează se examineze contestațiile. Imediat după anunț, Muruianu a declarat că înaintează o cerere de abținere de la examinare.

  Ora 12:45 Magistrații au respins cererea de recuzare a judecătorilor Ion Muruianu și Ecaterina Palanciuc.

  „Era evident că o să fie așa”, a declarat Usatîi.

  12:31 Magistrații au intrat în deliberări.

  Ora 12:30 Reprezentații partidelor Democrația Acasă, blocul electoral „Renato Usatîi” și PAS au susținut cererea înaintată de Platforma DA.

  Ora 12:25 Reprezentanții Platformei DA argumentează cererea înaintată cu privire la recuzarea judecătorilor Ion Muruianu și Ecaterina Palanciuc.

  Ora 12:24 Magistrații au revenit în ședință.

  Între timp, reprezentanții partidelor susțin discursuri în fața oamenilor adunați la Curtea de Apel Chișinău.

  Am cerut ca instanța să oblige CEC-ul să modifice decizia din 5 iunie. Susținem poziția Ministerului de Externe și cerem deschiderea 190 de secții”, a declarat liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi.

  Ora 10:25 Magistrații au intrat în deliberări. „Părțile să ia măsuri de pregătire a cauzei”.

  „Vă rog să luați act și să pregătiți procesul”, a declarat Minciună.

  Ora 10:19 Ion Muruianu a solicitat cerere de abținere.

  Ora 10:17 Există două cereri de recuzare împotriva judecătorului Ion Muruianu și o cerere împotriva Ecaterinei Palanciuc. Platforma DA și PAS au cerut recuzarea judecătorului Ion Muruianu.

  Muruianu nu face față rigorilor unui judecător imparțial”, a declara liderul Platformei DA, Andrei Năstase, în cadrul ședinței.

  Ora 10:15 La data de 9 iunie, Curtea a recepționat contestația AUR împotriva Hotărârii CEC din 5 iunie și 8 iunie. Această acțiune a fost notificată în adresa CEC. Instanța nu a reușit să discute despre conexarea”, a declarat magistratul Ion Muruianu.

  Ora 10:12 Ședința a început. Trei judecători examinează contestația. Ion Muruianu, Ecaterina Palanciuc și Anatolie Minciuna.

  Între timp, mai mulți oameni protestează în fața instanței.

  „Cerem anularea acestui act”, declară protestarii.

  „Cerem anularea acestui act”, declară protestarii.

  Ședința de judecată în cadrul căreia va fi examinată contestația este programată pentru joi, 10 iunie, cu începerea de la ora 10:00, la Curtea de Apel Chișinău.

  La 7 iunie, după ce mai multe partide au depus la Curtea de Apel contestații privind anularea deciziei CEC din 5 iunie, de deschidere a 139 de secții de votare în străinătate, magistrații au dispus conexarea cauzelor de contencios administrativ. Contestații în acest sens au fost depuse de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Platforma Demnitate și Adevăr (DA), Partidul Unității Naționale (PUN) și Blocul electoral „Renato Usatîi”.

  În timp ce mai mulți oameni protestau în fața CEC, membrii CEC au mărit marți, 8 iunie, numărul secțiilor de votare de la 139 la 146 de secții de votare, adică cu 7 secții mai mult. Un proiect în acest sens a fost propus de membrul CEC Sergiu Gurduza.

  La 9 iunie, Blocul electoral „Renato Usatîii” a contestat la Curtea de Apel Chișinău (CA) decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 8 iunie cu privire la mărirea numărului ecțiilor de votare de la 139 la 146 de secții de votare care urmează să fie deschise în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

  Potrivit lui Usatîi, blocul Electoral a solicitat constituirea a 190 de secții de votare pentru alegătorii din străinătate.

  La 5 iunie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, exact același număr de secții care a fost deschis la scrutinul prezidențial din 2020, atunci când mai mulți cetățeni R. Moldova aflați peste hotare nu au reușit să voteze.

  Proiectul inițial prevedea deschiderea a 162 de secții de votare, însă membrul CEC desemnat de socialiști, Maxim Lebedinschi, a venit cu propunere, ca în străinătate, să fie deschise doar 139 de secții, proiectul fiind susținut de încă patru membrii CEC – Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Vasile Gafton.

  La cele mai recente alegeri, prezidențiale, desfășurate în toamna anului trecut, mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare nu au putut vota din cauza insuficienței de buletine după ce au stat la coadă ore în șir, majoritatea membrilor CEC au respins propunerile de majorare a numărului de secții de vot pentru parlamentarele din iulie.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  O nouă variantă de COVID, depistată la Moscova. Primarul anunță să aceasta este mai agresivă și mai contagioasă

  Moscova se confruntă cu o nouă variantă a coronavirus, mai agresivă şi mai contagioasă, iar situaţia se deteriorează rapid, a declarat joi, 17 iunie, primarul oraşului, Serghei Sobianin, transmite Reuters. Capi…
  O nouă variantă de COVID, depistată la Moscova. Primarul anunță să aceasta este mai agresivă și mai contagioasă

  Meteorologii anunță temperaturi generoase, însă însoțite de ploi cu descărcări electrice, în următoarele trei zile

  Nu scăpăm de ploile torențiale până cel puțin luni, 21 iunie, avertizează specialiștii de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Potrivit meteorologilor, în următoarele zile, mai exact până la sfârșit de săptă…
  Meteorologii anunță temperaturi generoase, însă însoțite de ploi cu descărcări electrice, în următoarele trei zile

  VIDEO/ Școala aleșilor locali: „Democrația începe de la firul ierbii”

  În perioada decembrie 2020 – mai 2021, mai mulți primari și consilieri locali au fost instruiți spre o mai bună organizare și funcționare în cadrul comunităților pe care le reprezintă. Cum să elaboreze și să ge…
  VIDEO/ Școala aleșilor locali: „Democrația începe de la firul ierbii”

  Președinta Sandu, despre cazul secțiilor de vot în străinătate: „Pe unii membri CEC se pun presiuni de unii politicieni ca să nu se mărească numărul secțiilor de vot”

  Președinta R. Moldova, Maia Sandu, susține că „unii politicieni pun presiuni pe membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) ca să nu permită creșterea numărului secțiilor de vot” care urmează să fie deschise în…
  Președinta Sandu, despre cazul secțiilor de vot în străinătate: „Pe unii membri CEC se pun presiuni de unii politicieni ca să nu se mărească numărul secțiilor de vot”

  România anunță că va trimite militari în Africa de Vest. Decizia Bucureștiului, salutată de ministra franceză a Apărării

  România va trimite în luna octombrie 45 de militari în misiunea Takuba, care acționează în regiunea Sahel din Africa și al cărei scop este combaterea grupărilor teroriste prezente în zona Liptako, aflată la con…
  România anunță că va trimite militari în Africa de Vest. Decizia Bucureștiului, salutată de ministra franceză a Apărării