Principală  —  IMPORTANTE   —   Liderul democraților înaintează o invitație…

Liderul democraților înaintează o invitație la discuții în formatul PDM, PSRM, PAS și Platforma DA: Subiectele care ar urma să fie discutate în cadrul întrevederii

Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, a înainta luni, 10 august, o propunere către PSRM, PAS și Platforma DA cu privire la organizarea unei întâlniri pe platforma parlamentară în formatul PDM, PSRM, PAS și Platforma DA, în cadrul căreia să fie discutată situația din domeniul Sănătății, situația din Agricultură și subiectul cu privire la organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din toamnă.

„Republica Moldova traversează o perioadă destul de complicată. Anul acesta am fost loviți de pandemia Covid-19. Sistemul medical face cu greu față. Mediul de afaceri rezistă cu dificultate. Părinții se întreabă cum și când vor reveni copiii în școli și grădinițe. Medicii noștri luptă în fiecare zi pentru viața și sănătatea noastră. Pe lângă toate acestea, pentru că un nenorocire nu vine niciodată singură, anul 2020 adus cu sine și o secetă care a pus pe brânci anumite sectoare ale agriculturii. Într-o țară în care aproape 30 % din forța de muncă lucrează în agricultură efectele desigur pot fi catastrofale și pentru că uneori nenorocirile vin și câte trei, colac peste pupăză, anul acesta avem și alegeri prezidențiale. Așa că în loc să se concentreze pe rezolvarea problemelor despre care vorbeam, politicienii din toatele taberele speculează la maxim aceste nenorociri și încearcă să adune deevidente politice pentru fiecare dintre ei. Situația este complicată, trebuie să fim sinceri și să o recunoaștem. Având în vedere aceste subiecte importante care necesită un dialog între forțele politice responsabile, Partidul Democrat adresează propunerea de a avea loc o întâlnire pe platforma parlamentară în formatul PDM, PSRM, PAS și Platforma DA”, a declarat liderul PDM.

Astfel, liderul democraților a anunțat că PDM a pregătit și agenda de discuții pentru întrevederea în formatul PDM, PSRM, PAS și Platforma DA.

Agenda de discuții pe care o propunem este cea care preocupă nu doar Partidul Democrat, dar și Partidul PAS, dar și Platforma DA, dar și PSRM. Sunt teme care preocupă cetățenii în primul rând.

Un subiect important pe care îl vom propune spre discuție este situația gravă din agricultură, provocată de secetă. Agricultori vor să vadă că în Parlament se discută constructiv și serios despre problemele lor. Am certitudinea că împreună cu cei sinceri preocupați de acest sector vom putea găsi o ieșire din situație care să mulțumească agricultorii.

O a doua problemă care trebuie discutată pe această platformă este asigurarea desfășurării alegerilor libere și corecte. Au existat în spațiul public îngrijorări și nemulțumiri privind modificarea Codului Electoral. Cred că este important să ascultăm propunerile partidelor în acest sens și să găsim soluții că alegerile să se desfășoare liber, transparent și în cele mai bune condiții.

Trei – Pandemia Covid 19. Au răsunat până acum de la această tribună zeci de propuneri și idei, unele mai bune, altele mai puțin realiste, dar cred că este cazul să le trecem în revistă pe toate și să vedem cum putem îmbunătăți situația. Nimeni nu a fost pregătit pentru această pandemie și prin urmare nu poate pretinde că deține adevărul în ultimă instanță. De aceea, mai multe minți bine intenționate vor genera soluții mai bune pentru oameni.

Activitatea mediului de afaceri, anul școlar, redeschiderea grădinițelor – e important să vedem ce viziuni are fiecare partid și să ne unim forțele. Acest dialog comun ar fi un semnal de normalitate care să arate cetățenilor că dincolo de ceea ce ne separă suntem capabil să dialogăm și să venim cu toții cu propuneri pentru a le face viața mai bună.

Mulțumim că citești ZdG!
Ajută-ne să continuăm să furnizăm informații esențiale — donează pentru jurnalismul nostru.

Donează

Toate partidele politice au făcut mai multe declarații care au vizat aceste teme, au existat și câteva propuneri cred că e bine să le discutăm și să nu nu așteptăm până la o nouă sesiune parlamentar”, a declarat Pavel Filip.

În acest context, Filip menționează că la acest dialog nu sunt invitați parlamentarii din Grupul Pro Moldova și Partidul Politic Șor și că PDM nu va participa la discuții cu aceștia.

„Urmează să discutăm și să vedem dacă acceptă partidele acest dialog și să vedem în ce format și cum ne vom întâlni. În niciun caz Partidul Democrat nu va participa la un dialog cu grupările Candu și Șor. Orice alt format care include aceste entități nu va fi acceptat de noi. Partidul Democrat este gata să susțină propunerile bune care vor apărea în urma acestui dialog”, a mai menționat Filip.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a anunțat vineri, 7 august, că deputații fracțiunii parlamentare ai Platformei DA vor colecta 34 de semnături pentru convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului de Chișinău, în cadrul căreia să fie discutate problemele cu care se confruntă agricultorii și fermierii moldoveni din cauza calamităților naturale.

Potrivit parlamentarului, situația în domeniul Agriculturii este dezastruoasă, cele mai multe culturi fiind grav sau chiar total compromise din cauza secetei din ultima perioadă.

Premierul R. Moldova, Ion Chicu, a anunțat marți, 28 iulie, într-o conferință de presă că Guvernul va aloca 350 de milioane de lei pentru agricultorii care au avut de suferit în urma secetei și ploilor cu grindină, dar nu a specificat când anume vor ajunge banii la fermieri.