• Deputații Platformei DA adună semnături pentru convocarea Parlamentului în ședință extraordinară: „Agricultura riscă să intre în câteva luni în insolvență”

  Deputații Platformei DA adună semnături pentru convocarea Parlamentului în ședință extraordinară: „Agricultura riscă să intre în câteva luni în insolvență”
  vizualizări
  07 august 2020 | 11:51

  Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a anunțat vineri, 7 august, că deputații fracțiunii parlamentare ai Platformei DA vor colecta 34 de semnături pentru convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului de Chișinău, în cadrul căreia să fie discutate problemele cu care se confruntă agricultorii și fermierii moldoveni din cauza calamităților naturale.

  Potrivit parlamentarului, situația în domeniul Agriculturii este dezastruoasă, cele mai multe culturi fiind grav sau chiar total compromise din cauza secetei din ultima perioadă.

  Timp de două săptămâni am fost practic în toate raioanele din centrul și sudul țării și vreau să vă spun cu toată responsabilitatea, am analizat și cifre statistice, Republica Moldova se confruntă cu cea mai severă secetă din istoria independenței Republicii Moldova din anii 1992 încoace. Așa ceva nu am avut niciodată, situația este mai mult decât gravă și dacă cineva crede că cumva de la sine se va rezolva problema fără participarea sistemică, fără abordarea complexă din partea autorităților, greșesc amarnic. Ramura riscă să intre în câteva luni în insolvență. Nu vorbim de zeci de fermieri, vorbim de mii de fermieri, zeci de mii de agricultori. Situația este catastrofală. Noi am solicitat pe 27 iulie de la conducerea Parlamentului convocarea ședinței extraordinare, nu a fost nicio reacție Iată de ce Biroul Politic al Platformei DA a împuternicit fracțiunea parlamentară a formațiunii să inițieze convocarea ședinței extraordinare prin altă cale. În situația în care conducerea Parlamentului și Igor Dodon, care este preocupat cu lucrurile personale electorale și nu cu problemele agriculturii, au ignorat solicitarea niastră, noi deputații fracțiunii Platforma DA, conform deciziei Biroului politic, vom iniția colectarea semnăturilor pentru convocarea ședinței extraordinare a Parlamentului e nevoie de 34 de semnături”, a declarat Slusari.

  Astfel, deputatul Platformei DA menționează că fracțiunea sa parlamentară a formulat și propunerea pentru ordinea de zi a ședinței extraordinare. Deputații Platformei DA solicită ca în cadrul acestei ședințe să fie audiați premierul Ion Chicu și ministrul Agriculturii, Ion Perju.

  Noi am venit și cu propunerea pentru ordinea de zi a următoarei ședințe parlamentare. Noi propunem trei puncte:

  • Primul – audierea prim-ministrului și ministrului Agriculturii privind situația în agricultură. Nu doar o simplă audiere, dar o audiere complexă cu privire la necesitatea introducerii stării de urgență în raioanele țării în legătură cu calamitățile naturale, adresări către partenerii externi după asistență, majorarea semnificativă a subvențiilor pentru agricultorii afectați, introducerea facilităților fiscale pentru agricultorii afectați.
  • Doi – să fie analizată inițiativa platformei DA numărul 204 cu privire la modificarea articolului 4 la legea cu privire la Camera de Comerț și Industrie prin care vom debloca tehnic procedura eliberării certificatelor de forță majoră.
  • Trei – să fie analizat Proiectul 323 cu privire la instituirea vacanțe fiscală pentru unele categorii de întreprinderi”, menționează deputatul.

  În acest context, Slusari a menționat că situația „este foarte dificilă și că nemulțimirile fermierilor sunt mari”, astfel că, în următoarea perioadă, agricultorii vor organiza proteste în acest sens.

  Premierul R. Moldova, Ion Chicu, a anunțat marți, 28 iulie, într-o conferință de presă că Guvernul va aloca 350 de milioane de lei pentru agricultorii care au avut de suferit în urma secetei și ploilor cu grindină, dar nu a specificat când anume vor ajunge banii la fermieri.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Președintelui Curții de Apel Chișinău „îi pare rău de situația în care a nimerit” asistenta sa, care are un salariu de circa 8000 de lei, dar și-a procurat Porsche

  „Mie îmi pare rău că a fost publicat… sau situația în care a nimerit, dar ea este o profesionistă”, a declarat președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, în cadrul edițiie din 24 septembrie a…
  Președintelui Curții de Apel Chișinău „îi pare rău de situația în care a nimerit” asistenta sa, care are un salariu de circa 8000 de lei, dar și-a procurat Porsche

  Clima: „Nu ne simțim bine când presa ne etichetează. Încrederea în justiție ar crește doar atunci când se va finaliza linșajul mediatic”

  Președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, susține că nu a întâlnit în activitatea sa „interferențe politice”, nu are legături cu politicieni, iar decizia de a menține, în 2018, hotărârea primei ins…
  Clima: „Nu ne simțim bine când presa ne etichetează. Încrederea în justiție ar crește doar atunci când se va finaliza linșajul mediatic”

  Votat de CMC: Două terenuri din sectorul Ciocana vor reveni în proprietatea municipalității

  Două terenuri cu o suprafață totală de circa șase hectare din intravilanul capitalei, amplasate pe strada Bucovina, sectorul Ciocana, vor reveni în proprietatea municipalității. O decizie în acest sens a fost a…
  Votat de CMC: Două terenuri din sectorul Ciocana vor reveni în proprietatea municipalității

  Președintele SUA, dat în judecată de nepoata sa

  Mary Trump, nepoată a preşedintelui american Donald Trump, l-a dat în judecată pe acesta joi, acuzându-l pe el şi pe alţi membri ai familiei sale că au înşelat-o cu zeci de milioane de dolari dintr-o moştenire,…
  Președintele SUA, dat în judecată de nepoata sa

  Informații oficiale: Câte cazuri active de COVID-19 sunt în penitenciarele din R. Moldova

  Actualmente, sunt 15 cazuri active de COVID-19 în rândul personalului penitenciar și niciun caz activ în rândul persoanelor private de libertate, anunță joi, 24 septembrie Administrația Națională a Penitenciare…
  Informații oficiale: Câte cazuri active de COVID-19 sunt în penitenciarele din R. Moldova

  COVID-19: Guvernul britanic a lansat aplicația de monitorizare a localizării persoanelor testate pozitiv

  Guvernul britanic a lansat joi o aplicaţie de monitorizare a localizării persoanelor testate pozitiv pentru COVID-19 în Anglia şi Ţara Galilor şi a încurajat populaţia să o instaleze pe telefoanele mobile pentr…
  COVID-19: Guvernul britanic a lansat aplicația de monitorizare a localizării persoanelor testate pozitiv