Principală  —  IMPORTANTE   —   Guvernul nu comentează mitingul organizat…

Guvernul nu comentează mitingul organizat astăzi de „Mișcarea Pentru Popor”. Președintele Parlamentului: „Am avut parte de încă o tentativă de destabilizare a țării”

Sursa foto: Partidul Șor/ Facebook

Guvernul nu comentează mitingul organizat duminică, 12 martie, de „Mișcarea Pentru Popor” în centrul capitalei, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernul, Daniel Vodă.

„(…) Este dreptul democratic al cetățenilor cu respectarea legii cu privire la întruniri. Pentru detalii despre mersul protestului au comunicat desfășurat în mod transparent pe parcursul zilei colegii noștri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, a spus Daniel Vodă într-o postare pe Telegram.

Cu o reacție la manifestație a venit și președintele Parlamentului, Igor Grosu, care menționează că „astăzi am avut parte de încă o tentativă de destabilizare a țării din partea unor partide politice și grupări criminale asociate care, folosindu-se de necazurile oamenilor, au organizat o manifestație cu multiple încălcări în centrul capitalei”.

„Poliţia a raportat numeroase încălcări grave. Am fost cu toții martori cum organizatorii acestor proteste nu au asigurat desfăşurarea protestului în cadrul legal, inclusiv au fost descoperite obiecte interzise desfăşurării unui protest paşnic și au încercat să provoace polițiștii.

Vreau să le mulţumesc forţelor de ordine că au intervenit într-o formă calmă, promptă şi au asigurat ordinea publică respectând întocmai legislația în vigoare. În ultima perioadă, MAI, Poliția de Frontieră, Serviciul Vamal și SIS practic zilnic deconspiră scheme care au drept scop să deturneze liniștea la noi în țară.

Așa cum am mai spus și anterior, scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău, care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei. Toți cei care participă în aceste acțiuni îndreptate împotriva statului R. Moldova – elemente externe, membri ai partidelor politice și grupărilor criminale, și toți cei care îi protejează pe aceștia, trebuie să fie trași la răspundere.

Dragi polițiști și toți cei care lucrează în structurile de forță, vă mulțumim pentru modul cum vă îndepliniți datoria și cum asigurați liniștea și pacea în societatea noastră. Dragi cetățeni, împreună suntem mai puternici și vom păstra pacea la noi acasă”, a spus șeful Legislativului într-o postare pe Facebook.

Duminică, 12 martie, mai mulți membri și simpatizanți ai „Mișcării Pentru Popor”, din care face parte și Partidul „Șor”, s-au adunat la un miting anti-guvernamental. Deși organizatorii manifestației susțineau că acțiunea va avea loc în fața Parlamentului, aceștia, potrivit Inspectoratului General al Poliției (IGP), au ignorat Legea cu privire la întruniri și declarația depusă pentru organizarea întrunirii.

54 de participanți la manifestație, între care 21 de minori, cu comportament dubios și obiecte interzise la ei, au fost conduși la Inspectorat pentru identificare și documentare, potrivit Poliției Naționale. Tot duminică, în capitală au fost înregistrate 4 alerte cu bombă, între care una la Aeroportul Internațional Chișinău, care s-a dovedit a fi falsă.

„Poliția califică aceste acțiuni ca parte continuă a măsurilor de destabilizare”, au menționat reprezentanții IGP.

IGP a destructurat operațiunea planificată pentru ziua de duminică, 12 martie, în timpul protestului anunțat de „Mișcarea Pentru Popor”, unde se intenționa „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”. Declarațiile au fost făcute de șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unui briefing de presă, unde a oferit detalii despre schema pusă la cale de unii cetățeni ai Federației Ruse.

În eventualele acțiuni de destabilizare a R. Moldova sunt implicate serviciile specializate din Federația Rusă, conform șefului IGP. Diversioniștii urmau să fie organizați în 10 grupuri, de la 5 până la 10 persoane, iar pentru provocarea forțelor de ordine și crearea coridoarelor pentru a organiza destabilizări în timpul protestelor, aceștia urmau să primească câte 10 mii de dolari fiecare.

Diversioniștii erau racolați din rândul persoanelor cu antecedente penale și din rândul sportivilor și se bazau pe „anumite forțe de opoziție din R. Moldova care vor asigura în caz de necesitate avocați și suport”, mai spune șeful Poliției Naționale.