Principală  —  IMPORTANTE   —   Eforturile de combatere a corupției,…

Eforturile de combatere a corupției, în special în R. Moldova și Ucraina, sunt în continuare îngreunate de capacitatea limitată și de statutul juridic al agențiilor anticorupție, dar și de numărul redus de condamnări în cazurile de corupție care sunt judecate, susține Comisia Europeană

Foto: radio.cz

Țările din Balcanii de Vest și cele din cadrul Parteneriatului estic îndeplinesc în continuare cerințele pentru a beneficia de un regim de călătorii fără viză, este concluzia celui de-al patrulea raport al Comisiei Europene privind monitorizarea regimului UE de călătorii fără viză cu Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia, precum și cu Georgia, Moldova și Ucraina.

Toate țările evaluate au continuat să ia măsuri de prevenire și combatere a criminalității organizate. Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare pentru a răspunde preocupărilor legate de securitatea internă: Țările în cauză ar trebui să ia măsuri pentru a combate în mod eficace criminalitatea organizată, frauda financiară și spălarea banilor, în special printr-o mai bună coordonare între agențiile de aplicare a legii.

Corupția la nivel înalt rămâne un motiv de îngrijorare. În unele cazuri, eforturile de combatere a corupției sunt în continuare îngreunate de capacitatea limitată și de statutul juridic al agențiilor anticorupție, precum și de numărul redus de condamnări în cazurile de corupție care sunt judecate, în special în Moldova și Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a anunțat că a luat act de constatările și recomandările din raportul Comisiei Europene și își exprimă disponibilitatea de a continua, împreună cu alte autorități naționale competente, cooperarea cu reprezentanții Comisiei Europeane în vederea punerii în aplicare a recomandărilor.

Cetățenii din Muntenegru, Serbia și Macedonia de Nord pot călători în UE fără viză din decembrie 2009. Cetățenii Albaniei și ai Bosniei și Herțegovinei beneficiază de această facilitate de la sfârșitul anului 2010. Regimul de călătorii fără viză a intrat în vigoare pentru Moldova în aprilie 2014, pentru Georgia în martie 2017 și pentru Ucraina în iunie 2017.

Potrivit MAEIE, pe parcursul a 7 ani de funcționare a regimului fără vize pentru călătoriile de scurtă durată ale cetățenilor R. Moldova, deținători de pașapoarte biometrice, în spațiul Schengen, 2 376 731 de moldoveni au beneficiat de regimul dat, călătorind în Uniunea Europeană de 9 121 544 de ori.

UE dispune de un regim de călătorii fără viză cu 61 de țări. În cadrul acestui regim de călătorii fără viză, cetățenii din afara UE care dețin un pașaport biometric pot intra în spațiul Schengen fără a deține viză timp de 90 de zile în cursul unei perioade de 180 de zile. Călătorii exonerați de obligația de a deține viză care vizitează spațiul Schengen vor face obiectul Sistemului european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS) de la sfârșitul anului 2022.