Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Platon susține că a…

DOC Platon susține că a depus o plângere la parchetul de pe lângă Curtea de Casație și Justiție din România împotriva președintei Sandu: solicită întoarcerea bunurilor puse sub sechestru. Reacția Președinției

Sursa foto: ZdG

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), achitat la 14 iunie de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, în dosarul fraudei bancare a anunțat marți, 15 iunie, că a depus o plângere în România pe numele președintei R. Moldova, Maia Sandu, prin care solicită tragerea la răspundere penală a șefei statului și întoarcerea în proprietatea sa a bunurilor lui, puse sub sechestru odată cu sentința de condamnare în cazul său.

Solicitați de către Ziarul de Gardă, reprezentanții Președinției ne-au comunicat că „atunci când va ajunge plângerea o vor examina și vor răspunde”.

Într-o postare pe pagina lui de Facebook, Veaceslav Platon susține că a depus o plângere în adresa procurorului general al parchetului de pe lângă Curtea de Casație și Justiție a României, Gabriela Scutea, împotriva președintei R. Moldova, Maia Sandu.

Platon spune că solicită atragerea la răspundere penală a președintei Sandu pentru „comiterea împotriva lui a mai multor infracțiuni în vederea preluării ilicite a bunurilor ce-i aparțin”.

În plângerea semnată și postată pe Facebook, Platon menționează: „consemnăm o presiune directă și o somare necondiționată exercitată de către dna Maia Sandu, președinte al R. Moldova, asupra judecătorilor naționali din R. Moldova în vederea impunerii acestora la adoptarea unor soluții în defavoarea intereselor mele sau companiilor gestionate de mine, sub pretextul combaterii unor presupuse riscuri împotriva sistemului național de securitate”.

Tot aici, Platon afirmă că a inițiat procedurile legale de recuperare a bunurilor puse sub sechestru odată cu sentința prin care a fost condamnat în dosarul fraudei bancare.

Platon a publicat pe Facebook plângerea pe care afirmă că a depus-o în România.

Veaceslav Platon a fost achitat luni, 14 iunie, în dosarul fraudei bancare, după ce marți, 1 iunie, în cadrul ședinței de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, procurora de caz Elena Ceruța a anunțat că renunță la toate capetele de acuzare aduse lui Platon, tot atunci fiind examinată și ordonanța de renunțare în acest sens.

În 2017, magistrații Judecătoriei Chișinău au dispus încasarea în folosul Băncii de Economii a mijloacelor financiare în sumă de 869 224 839 de lei din valoarea bunurilor ce aparțin omului de afaceri Veaceslav Platon, drept prejudiciu adus instituției bancare. Instanța a aplicat sechestru pe activele bancare, dar și bunurile materiale deținute de Platon, care au fost înstrăinate:

  • 63,89% din acțiunile „Moldinconbank” SA, deținute de Platon;
  • două apartamente situate pe bl. Decebal asupra cărora a fost aplicat sechestru, unul de 81,4 m.p., iar altul de 66,3 m.p.;
  • 83,12% din acțiunile „Asito” SA;
  • 87,27% din acțiunile „Alliance Insurance Group” SA și bunurile imobile ale companiei;
  • 100% din acțiunile S.C. BROKER M-D S.A;
  • 100% din acțiunile AsitoBroker” S.A;
  • 3 683 651 lei ale „Moldasig” SA aflate pe contul de depozit bancar la Moldova Agroindbank;
  • 170 de mii euro din valoarea bunurilor sub formă de plăci ceramice glazurate;
  • mijloace financiare din valoarea bunurilor a trei firme cu capital străin;
  • mijloace financiare din valoarea bunurilor Întreprinderii Cu Capital Străin Stock-Trading SRL;
  • mijloace financiare din valoarea bunurilor Întreprinderii Cu Capital Străin Total International SRL.

Veaceslav Platon, poreclit „raiderul nr. 1 în spațiul CSI”, a ajuns în fața justiției din R. Moldova în august 2016, iar la 20 aprilie 2017, după 31 de ședințe de judecată, acesta a fost condamnat pentru escrocherie și spălare de bani la 18 ani de închisoare în penitenciar de tip închis. Sentința a fost ulterior menținută de Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție.

Cronologia evenimentelor:

La 28 mai curent, Procuratura Generală a anunțat că procurorii au renunțat la capetele de acuzare aduse omului de afaceri, Veaceslav Platon, în dosarul fraudei bancare, iar Procuratura a confirmat acest fapt, menționând că „pe motiv că fapta incriminată nu a fost comisă de către Veaceslav Platon, procurorii au ajuns la concluzia de renunțare la învinuirea adusă acestuia”.

După anunțul Procuraturii, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că „este extrem de îngrijorător cât de repede Procuratura a renunțat la învinuiri în raport cu această grupare și că va analiza ordonanța procurorului pentru a vedea legalitatea și temeinicia care au stat la baza acestei decizii”.

ZdG a scris anterior că dosarul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare, de șapte luni se află în procedura de revizuire pe masa magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. În această perioadă au avut loc peste 40 de ședințe de judecată, dosarul fiind examinat într-un ritm alert, abordare care nu este aplicată și pentru alte dosare de rezonanță. Din septembrie și până în aprilie, acuzarea a adus în fața judecătorilor circa 25 de martori, majoritatea dintre aceștia fiind chemați ulterior să depună mărturii repetat în fața completului de judecători.

În timp ce procurorul care gestionează dosarul declară că poziția acuzării pe marginea acestui dosar va fi expusă doar după cercetarea tuturor probelor, Veaceslav Platon pare să știe deja deznodământul final. Acesta susține că Procuratura a anunțat deja că este nevinovat și că în cererea de revizuire depusă a fost solicitată achitarea sa.

La 7 decembrie 2020, completul format din magistratele Angela Vasilenco, Olga Bejenari și Tatiana Bivol de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a decis că dosarul lui Veaceslav Platon, condamnat anterior la 18 ani de închisoare, urmează să fie rejudecat, Procuratura Generală fiind instituția care a solicitat asta.

Veaceslav Platon a fost eliberat din penitenciar la 15 iunie 2020, după ce Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis integral demersul procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind suspendarea executării pedepsei de către acesta.

Magistrații au dispus suspendarea imediată a executării sentinței Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 20 aprilie 2017, emisă în privința lui Platon, prin care acesta fusese condamnat la 18 ani închisoare pentru escrocherie, spălare de bani și corupere activă.

Executarea în continuare a pedepsei de către Veaceslav Platon era însă condiționată de evoluția procedurii de revizuire a procesului penal, anterior deschisă de PCCOCS.

În 2017, Magistrații de la Judecătoria Chișinău l-au condamnat pe Veacesalv Platon la 18 de ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis în dosarul de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.