Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ! Magistrații de la…

ULTIMA ORĂ! Magistrații de la Judecătoria Chișinău l-au achitat pe Platon în dosarul fraudei bancare

Sursa foto: ZdG

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), apoi eliberat și rejudecat, a fost achitat luni, 14 iunie, de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, în dosarul fraudei bancare. Sentința motivată va fi anunțată pe 2 iulie curent.

Ion Crețu, apărătorul lui Veaceslav Platon a declarat pentru Ziarul de Gardă că omul de afaceri a rostit „ultimul cuvânt” în prima parte a ședinței de judecată care se desfășoară luni, 14 iunie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. În discurs, Platon s-a declarat nevinovat și a solicitat achitarea lui completă.

Veaceslav Platon a fost achitat în dosarul fraudei bancare, după ce marți, 1 iunie, în cadrul ședinței de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, procurora de caz Elena Ceruța a anunțat că renunță la toate capetele de acuzare aduse lui Platon, tot atunci fiind examinată și ordonanța de renunțare în acest sens.

La câteva minute după pronunțarea sentinței, reprezentanții lui Platon au remis presei un comunicat prin care anunțau achitarea controversatului om de afaceri.

„Veaceslav Platon consideră oarecum simbolic faptul că nevinovăția sa în faptele incriminate a fost demonstrată în instanță azi, 14 iunie, la exact doi ani de când Vlad Plahotniuc a părăsit țara. Asta chiar dacă spera să se întâmple cu mult mai devreme. Veaceslav Platon a fost anunțat în căutare internațională la comanda regimului Plahotniuc și extrădat ilegal din Ucraina în iulie 2016. El a fost învinuit de pretinse escrocherii și spălare de bani în proporții deosebit de mari, fapt pentru care în aprilie 2017 a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Din momentul reținerii preventive în iulie 2016 și până la eliberarea sa acum un an, pe 15 iunie 2020, omul de afaceri a fost deținut într-o celulă singulară din subsolul Penitenciarului nr.13”, se arată în comunicatul remis presei de către reprezentanții lui Platon.

Veaceslav Platon, poreclit „raiderul nr. 1 în spațiul CSI”, a ajuns în fața justiției din R. Moldova în august 2016, iar la 20 aprilie 2017, după 31 de ședințe de judecată, acesta a fost condamnat pentru escrocherie și spălare de bani la 18 ani de închisoare în penitenciar de tip închis. Sentința a fost ulterior menținută de Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție.

Cronologia evenimentelor:

La 28 mai curent, Procuratura Generală a anunțat că procurorii au renunțat la capetele de acuzare aduse omului de afaceri, Veaceslav Platon, în dosarul fraudei bancare, iar Procuratura a confirmat acest fapt, menționând că „pe motiv că fapta incriminată nu a fost comisă de către Veaceslav Platon, procurorii au ajuns la concluzia de renunțare la învinuirea adusă acestuia”.

După anunțul Procuraturii, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că „este extrem de îngrijorător cât de repede Procuratura a renunțat la învinuiri în raport cu această grupare și că va analiza ordonanța procurorului pentru a vedea legalitatea și temeinicia care au stat la baza acestei decizii”.

ZdG a scris anterior că dosarul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare, de șapte luni se află în procedura de revizuire pe masa magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. În această perioadă au avut loc peste 40 de ședințe de judecată, dosarul fiind examinat într-un ritm alert, abordare care nu este aplicată și pentru alte dosare de rezonanță. Din septembrie și până în aprilie, acuzarea a adus în fața judecătorilor circa 25 de martori, majoritatea dintre aceștia fiind chemați ulterior să depună mărturii repetat în fața completului de judecători.

În timp ce procurorul care gestionează dosarul declară că poziția acuzării pe marginea acestui dosar va fi expusă doar după cercetarea tuturor probelor, Veaceslav Platon pare să știe deja deznodământul final. Acesta susține că Procuratura a anunțat deja că este nevinovat și că în cererea de revizuire depusă a fost solicitată achitarea sa.

La 7 decembrie 2020, completul format din magistratele Angela Vasilenco, Olga Bejenari și Tatiana Bivol de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a decis că dosarul lui Veaceslav Platon, condamnat anterior la 18 ani de închisoare, urmează să fie rejudecat, Procuratura Generală fiind instituția care a solicitat asta.

Veaceslav Platon a fost eliberat din penitenciar la 15 iunie 2020, după ce Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis integral demersul procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind suspendarea executării pedepsei de către acesta.

Magistrații au dispus suspendarea imediată a executării sentinței Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 20 aprilie 2017, emisă în privința lui Platon, prin care acesta fusese condamnat la 18 ani închisoare pentru escrocherie, spălare de bani și corupere activă.

Executarea în continuare a pedepsei de către Veaceslav Platon era însă condiționată de evoluția procedurii de revizuire a procesului penal, anterior deschisă de PCCOCS.

În 2017, Magistrații de la Judecătoria Chișinău l-au condamnat pe Veacesalv Platon la 18 de ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis în dosarul de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.