Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Igor Dodon pierde și…

DOC Igor Dodon pierde și procesul intentat împotriva CEC, pe cazul plângerii cum că Maia Sandu l-a numit hoț

Foto: Andrei Mardari

După ce nu a reușit să câștige scuze din partea Maiei Sandu, acționată în judecată pentru că l-a numit hoț, Igor Dodon pierde și procesul în care a acționat în judecată Comisia Electorală Centrală (CEC), cerând anularea unui act administrativ, obligarea examinării contestației și constatarea ca fiind false, denigratoare și defăimătoare declarațiile făcute către Maia Sandu în adresa lui.

În noiembrie 2020, Igor Dodon a cerut instanței ca Maia Sandu să vină cu dezmințiri. Mai exact, el a cerut ca Sandu să fie obligată să spună – „Dezmint afirmațiile expuse în cadrul emisiunii din 13 noiembrie 2020, precum că Igor Dodon este un hoț. Informația răspândită în cadrul briefing-ului este defăimătoare și lipsită de substract factologic”.

Cererea a fost depusă la 14 noiembrie la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. Aceasta a ajuns la Curtea de Apel Chișinău, care la 3 decembrie a emis o încheiere prin care a declarat inadmisibilă acțiunea înaintată de Igor Dodon, pe motiv că acesta nu a adresat autorității publice competente o cerere prealabilă.

Invocând ilegalitatea acestei încheieri, la 4 noiembrie ea a fost contestată.

Membrii CSJ au respins însă, la 9 decembrie, recursul acestuia, și au decis menținerea încheierea din 3 decembrie a Curții de Apel Chișinău, prin care cererea a fost declarată drept inadmisibilă.

Totuși, Dodon a atacat cu recurs decizia din 9 decembrie a CSJ.

„În susţinerea recursului s-a invocat dezacordul cu încheierea contestată, considerând-o ilegală şi neîntemeiată pe motiv că a fost emisă cu încălcarea normelor de drept procedural, or, prima instanță urma să ţină cont de normele de drept naţionale, cât şi de practica CEDO în vederea neîngrădirii dreptului privind accesul liber la justiţie. La fel, a invocat că instanța de fond nu a aplicat legea care trebuia să fie aplicată și a interpretat în mod eronat legea”, se arată în document.

La 14 decembrie, același complet de judecători a admis recursul și a decis trimiterea cauzei spre rejudecare la Curtea de Apel Chișinău, în același complet de judecată.

Tot la 9 decembrie 2020, a fost depusă contestație autorității publice competente – Comisia Electorală Centrală.

Însă, ca urmare a depunerii contestației menționate, Comisia Electorală Centrală la 9 decembrie 2020 a comunicat că contestația depusă nu ține de competența sa și nu poate fi examinată. Reprezentantul lui Dodon a atacat răspunsul, iar printr-o hotărâre dictată la 28 ianuarie 2021 Curtea de Apel Chișinău a respins acțiunea ca fiind neîntemeiată.

DOC/ „Igor Dodon este un hoț”. Maia Sandu scapă de obligația de a dezminți informațiile făcute într-un briefing

În favoarea acestei concluzii instanța de fond a conchis că CEC corect a restituit fără examinare pretențiile formulate de Igor Dodo în contestația depusă la 9 decembrie 2020, deoarece nu ține de competența Comisiei. Totodată, Curtea de Apel Chișinău a menționat că, prin contestația depusă, Igor Dodon nu a formulat față de CEC anumite solicitări, care țin de competența organului respectiv, nefiind solicitată constatarea încălcării de către Maia Sandu a legislației electorale și aplicarea față de aceasta a sancțiunilor prevăzute de Codul Electoral.

Și de această dată, reprezentantul lui Igor Dodon a depus cerere de recurs împotriva hotărârii din 28 ianuarie 2021 a Curții de Apel Chişinău.

La 2 iunie curent, Curtea Supremă de Justiție a declarat drept inadmisibil recursul reprezentantului lui Igor Dodon.