Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Declarația comună semnată de…

DOC Declarația comună semnată de către președinții R. Moldova, Georgia și Ucraina privind cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic: „Solicităm UE să susțină alegerea suverană a statelor noastre”

Foto: reuters

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, și președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky au semnat declarația comună ai Trio Asociat privind cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic.

„Am recunoscut că schimbările dramatice ale situației din regiunea PaE și a Mării Negre, produse în perioada ce a trecut de la cel de-al cincilea Summit al PaE, din 2017, inclusiv provocările emergente legate de securitate, energie, sănătate și altele, ar trebui abordate în mod colectiv de către țările partenere și în strânsă cooperare cu UE. Subliniem că destabilizarea continuă și încălcările principiilor dreptului internațional în multe părți ale regiunii Parteneriatului Estic reprezintă o amenințare gravă la adresa păcii, securității și stabilității în Europa.

Am salutat eforturile active ale UE în procesele de soluționare a conflictelor și de sporire a încrederii și am solicitat consolidarea rolului ei în facilitarea păcii și stabilității în regiunea PaE, folosind toate instrumentele disponibile, inclusiv măsurile restrictive relevante, atunci când e necesar.

Am cerut liderilor UE să abordeze aceste probleme în cadrul reuniunii Consiliului European din 16 decembrie 2021. Am reamintit că încercările Rusiei de anexare și ocupare ilegală a teritoriilor Georgiei, agresiunea acesteia în estul Ucrainei și ocuparea temporară a Crimeii, precum și conflictul nerezolvat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova reprezintă o amenințare serioasă pentru regiune și pentru Europa în ansamblu.

Am reiterat condamnarea fermă a încălcării, în mod vădit, a suveranității și integrității teritoriale a unui număr de state din Parteneriatul Estic, inclusiv incitarea și sprijinirea conflictelor, utilizarea dezinformării și a atacurilor cibernetice, militarizarea tot mai crescută a regiunii, încălcarea drepturilor omului sau organizarea alegerilor în teritoriile ocupate temporar. Am remarcat, de asemenea, importanța consolidării suplimentare a rezilienței și cooperării în domeniul Politicii de securitate și apărare comune (PSAC) și al Politicii externe și de securitate comune (PESC) cu UE, și am reamintit angajamentul nostru comun de a promova principiile consacrate în Acordurile de Asociere. Așteptăm cu nerăbdare dezvoltarea cooperării cu agențiile și mecanismele UE, inclusiv Facilitatea europeană pentru pace și participarea la proiectele PESCO. Am exprimat, de asemenea, interesul de a ne angaja într-un dialog cu UE pe baza inițiativei Security Compass.

Am reiterat determinarea noastră, susținută de voința puternică a popoarelor noastre, de a lucra pentru aderarea la Uniunea Europeană. În acest sens, solicităm UE să susțină alegerea suverană a statelor noastre, împreună cu toți pașii relevanți întreprinși de noi față de integrarea europeană, și să recunoască perspectiva europeană a Republicii Moldova, a Georgiei și a Ucrainei”, menționează în Declarație.

Declarația integrală:

Liderii Ucrainei, Georgiei și Moldovei au făcut lobby la Uniunea Europeană, în cadrul summitului „Parteneriatului Estic”, pentru a li se permite să înceapă negocierile de a adera la UE, informează Reuters.

Președintele României Klaus Iohannis a declarat miercuri, înaintea participării la summit, că va milita pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și ca va cere ca UE să se implice mai mult, mai intens și mai des în rezolvarea conflictelor care îi afectează pe partenerii UE, scrie Digi24.

Citiți și: Discursul integral al președintei R. Moldova, Maia Sandu, în cadrul celui de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic