Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Cererea R. Moldova de…

DOC Cererea R. Moldova de aderare la Uniunea Europeană

R. Moldova a înaintat cerere de aderare la Uniunea Europeană (UE). Un anunț în acest sens a fost făcut joi, 3 martie, de către președinta R. Moldova, Maia Sandu.

Cererea R. Moldova este adresată președintelui francez Emmanuel Macron. Ulterior, cererea va fi depusă la Bruxelles.

Cererea R. Moldovade aderare la UE:

Sursa: Prima sursă

Între timp, la Tbilisi, premierul georgian Irakli Garibaşvili a semnat deja joi, 3 martie, cererea de aderare a ţării sale la UE.

Citiți și: Maia Sandu: „R. Moldova va depune cerere de aderare la UE. Despre când și cum vom face acest lucru o să vă informăm neapărat”

R. Moldova și Georgia se vor alătura Ucrainei în eforturile de aderare, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a cerut marţi UE să aprobe intrarea rapidă a Kievului, în contextul invaziei ruse din ţara sa.

Conform Agerpres, candidatura Ucrainei va fi discutată la summitul liderilor din UE de săptămâna viitoare. Parlamentul European a votat la 1 martie rezoluția care oferă o perspectivă europeană Ucrainei.

Membrii Parlamentului European au aprobat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție prin care se recomandă statelor membre UE să depună eforturi pentru acordarea statutului de candidat Ucrainei la aderare

Preşedintele Volodimir Zelensky a semnat, luni, 28 februarie, cererea de aderare a Ucrainei la UE. Mai multe țări, inclusiv România, au anunțat că susțin aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Ţări care au oficial statutul de candidate la aderare sunt Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru şi Turcia. Cu toate acestea, negocierile de aderare sunt blocate sau trenează de mai mulţi ani.