Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   DOC/ Compania germană care ar…

DOC Compania germană care ar fi contestat licitația de la Aeroport, implicată în afaceri de milioane cu Șor

Colaj ZdG

La începutul acestei săptămâni, în spațiul public, au fost distribuite două scrisori „scurse de la Aeroport: Din și Spre o companie germană”, din care rezultă că firma Gebr. Heinemann ar fi criticat caietul de sarcini al licitației de la Aeroportul Internațional Chișinău pentru spațiile comerciale, subliniind că „din păcate, criteriile obligatorii […]  limitează concurența la aproape zero.

Potrivit unui extras care a ajuns în posesia Ziarului de Gardă, compania Gebr. Heinemann, care ar fi contestat caietul de sarcini, este implicată în afaceri de milioane cu Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „frauda bancară”. În 2023, compania Gebr. Heinemann a livrat către rețeaua de magazine duty-free Dufremol, afiliată ex-deputatului Ilan Șor, produse în valoare de peste 230 de milioane de lei, iar de la începutul anului 2024 – de aproape 30 de milioane de lei.

La începutul acestei săptămâni, pe pagina controversatului blogger Eugen Luchianiuc au fost publicate două scrisori „scurse de la aeroport: Din și Spre o companie germană”. Una dintre acestea, compania Gebr. Heinemann, autoarea scrisorii care a fost transmisă către Aeroportul Internațional Chișinău, ar fi semnalat că „din păcate, criteriile obligatorii enumerate în Capitolul 3 Nr.2 lit. b. punctele 1 și 2 limitează concurența – în opinia noastră, la aproape zero, deoarece aproape niciun concurent nu poate îndeplini aceste cerințe”.

 „Suntem de părere că limitarea la un anumit număr (de exemplu, șapte ani sau zece aeroporturi) poate fi evaziv și pare arbitrar. Astfel, dacă sunteți interesat să deschideți competiția și să creșteți astfel posibilitatea de a primi mai mult decât o singură ofertă calificată, suntem convinși că Aeroportul Internațional Chișinău va profita enorm”, se mai arată în scrisoarea pe care ar fi expediat-o compania Gebr. Heinemann către Aeroportul Internațional Chișinău.

Scrisoarea pe care compania Gebr. Heinemann ar fi transmis-o către Aeroportul Internaționa Chișinău. Sursă: luchianiuc.com
Răspunsul pe care AIC l-ar fi transmis companiei Gebr. Heinemann, sursă: luchianiuc.com

Contactată telefonic, Natalia Cojocaru, comunicatoarea Aeroportului Internațional Chișinău, nu a confirmat sau infirmat autenticitatea scrisorilor apărute în spațiul public, subliniind că nu poate comenta ceva ce nu a văzut.

Potrivit unui extras care a ajuns în posesia ZdG, Gebr. Heinemann, compania care ar fi criticat caietul de sarcini elaborat pentru licitația de la Aeroport, este implicată în afaceri de milioane cu ex-deputatul Ilan Șor, fiind unul dintre livratorii firmei Dufremol. În 2023, compania Gebr. Heinemann a livrat către magazinele gestionate de firma Dufremol produse în valoare de peste 230 de milioane de lei, iar în 2024 – de aproape 30 de milioane de lei.

Companiile importatoare pentru Dufremol, perioada 2023 – 19 martie 2024