Principală  —  IMPORTANTE   —   CEC va examina ASTĂZI proiectul…

CEC va examina ASTĂZI proiectul de hotărâre privind transportul organizat al alegătorilor la secțiile de votare în ziua anticipatelor din 11 iulie

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) vor examina miercuri, 7 iulie, în cadrul ședinței extraordinare, proiectul de hotărâre privind transportul organizat al alegătorilor la secțiile de votare în ziua alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, după două tentative eșuate de introducere pe ordinea de zi a proiectului inițiat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) privind reglementarea transportului alegătorilor din regiunea transnistreană în ziua alegerilor.

Pentru ședința de miercuri, 7 iulie, sunt programate, în total, trei subiecte. Astfel, membrii CEC urmează să examineze subiectul privind acreditarea observatorilor internaționali din partea Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/BIDDO) în vederea monitorizării alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, precum și subiectul cu privire la  contestația din 9 iunie, curent, a lui Nicolae Fomov, reprezentantul cu drept de vot consultativ al blocului electoral „Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor”.

În contextul în care CEC nu a emis până acum o hotărâre care ar reglementa transportarea alegătorilor din regiunea transnistreană în ziua alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, reprezentanții PAS l-au acuzat marți, 6 iulie, pe liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, că ar intenționa să fraudeze alegerile. Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a declarat că Igor Dodon ar intenționa să cumpere 70 de mii de voturi „fapt ce ar constitui cea mai mare fraudă a voturilor de la obținerea independeței încoace”.

„Vă voi spune acum de ce Igor Dodon nu vrea să adopte o hotărâre care să reglementeze clar și tranșant modalitatea de transportare a alegătorilor pentru ziua de 11 iulie. Avem informații certe că Igor Dodon vrea să cumpere 70 de mii de voturi – 5% de voturi din populația țării. Vrea să cumpere cu câte 25 de dolari votul. Acum se fac toate pregătirile în acest sens. 70 de mii de voturi cumpărate ar fi cea mai mare fraudă de la obținerea independenței încoace”, a spus Litvinenco.

Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a spus pentru ZdG că, pentru aprobarea unui proiect de hotărâre cu caracter normativ, sunt necesare avizele Centrului Național Anticorupție (CNA) și a Ministerului Justiției (MJ), și că „nu există o normă legală care ar spune că Comisia Electorală Centrală este obligată să aprobe o asemenea hotărâre”.

„Sunt carențe de ordin legal pentru aprobarea unui proiect de hotărâre cu caracter normativ. La ziua de astăzi noi încă nu avem toate avizele. Legea 100 cu privire la actele normative stabilește obligativitatea prezenței avizului Centrului Național Anticorupție și a Ministerului Justiției pentru a aproba un act cu caracter normativ, fapt de care nu este scutită Comisia Electorală Centrală. Au fost solicitate aceste avize și așteptăm. Nu este o normă legală care ar spune că Comisia Electorală Centrală este obligată să aprobe o asemenea hotărâre”, a spus Lebedinschi pentru ZdG.

Organizațiile semnatare, membre ale Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC), au făcut apel repetat către Comisia Electorală Centrală (CEC) marți, 6 iulie, să aprobe în regim prioritar o hotărâre privind aspectele ce țin de transportul organizat al alegătorilor la secțiile de votare în ziua anticipatelor din 11 iulie și să asigure în timp util publicarea hotărârii în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Conform CALC, orice lipsă de acțiune menită să prevină transportarea organizată a alegătorilor, va duce la crearea de premise suplimentare de influențare și/sau constrângere a alegătorilor din stânga Nistrului să-și exercite dreptul la vot într-un anumit fel, dar și de creare a riscurilor suplimentare asupra securității acestor cetățeni.

Duminică, 11 iulie, în R. Moldova urmează să aibă loc alegeri parlamentare anticipate.