Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Vom avea executori privaţi

Vom avea executori privaţi

Parlamentul a votat azi în prima lectură proiectul de lege privind instituirea executorilor judecătoreşti privaţi Legislativul a votat în prima lectură proiectul Legii privind executorii judecătoreşti elaborat de Ministerul Justiţiei.

Proiectul de Lege privind executorii judecătoreşti face parte din prima etapă de pregătire a procesului de liberalizare a sistemului de executare a hotărârilor judecătoreşti. Acest proiect de lege prevede instituirea sistemului de executori judecătoreşti privaţi.

În prezent, în Republica Moldova, sistemul de executare silită este pus în sarcina Ministerului Justiţiei şi se realizează prin intermediul Departamentului de executare şi al oficiilor de executare. Pe parcursul ultimei perioade au fost întreprinse multiple măsuri cu caracter normativ în domeniul executării. Cu toate acestea, problema neexecutării actelor executorii rămâne a fi actuală, prejudiciind încrederea în viabilitatea drepturilor proclamate, afectând imaginea şi autoritatea justiţiei, având consecinţe negative asupra dezvoltării economice, sociale şi politice a statului.

Consiliul Europei a organizat o vizită a experţilor europeni de evaluare a procesului executării silite a hotărârilor judecătoreşti în Republica Moldova, care au accentuat faptul că situaţia în sistemul de executare este gravă sub mai multe aspecte. Experţii  au constatat că nu se dispune de resurse financiare necesare, de un buget anual suficient pentru executarea corespunzătoare şi efectivă a hotărârilor judecătoreşti, de mijloace adecvate de tehnologii informaţionale şi programe computerizate.

La fel, în urma unui studiu privind analiza complexă a cauzelor legislativ-instituţionale de condamnare a Republicii Moldova de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, efectuat cu suportul Misiunii OSCE, s-au formulat recomandări vizând reexaminarea conceptuală a statutului executorilor judecătoreşti, fiind considerată drept o soluţie oportună liberalizarea profesiei date.

În procesul creaţiei legislative a fost analizată legislaţia statelor străine precum ar fi România, Albania, Lituania, Letonia, Estonia, Bulgaria, state în care este instituit sistemul privat de executare, ceea ce a permis identificarea avantajelor sistemelor de executare private, principalul dintre ele fiind că, în rezultatul liberalizării executorilor judecătoreşti e posibilă crearea unei atmosfere de competiţie liberă, care la rândul său favorizează şi motivarea executorilor judecătoreşti prin posibilitatea de a obţine un venit meritat, reieşind din efortul depus şi munca înfăptuită.

Astfel, prin acest proiect de lege executorii judecătoreşti vor fi persoanele care îndeplinesc o activitate de interes public, fiind investiţi de către stat cu competenţe de executare a hotărârilor judecătoreşti. Executorul judecătoresc va desfăşura o activitate liberală care nu constituie activitate de profit, iar principalul scop de investire în funcţie a acestora este executarea hotărârilor judecătoreşti.