Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   UE—Moldova: export de reforme

UE—Moldova: export de reforme

La începutul acestei săptămâni la Chişinău s-au aflat membrii Comitetului de Cooperare Parlamentară UE – R. Moldova. Membrii comitetului, reprezentând membri ai Parlamentului de la Bruxelles, au avut întrevederi cu primele persoane în stat, dar şi cu reprezentanţii mass-media şi ai societăţii civile.

«Integrarea europeană este o prioritate absolută a politicii interne şi externe a R. Moldova. Din aceste considerente vom valorifica toate oportunităţile, inclusiv Parteneriatul Estic, pentru a aprofunda şi extinde colaborarea moldo-comunitară», a declarat Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al R. Moldova, în cadrul întrevederii cu delegaţia PE, condusă de Monica Macovei, copreşedintele Comitetului de Cooperare Parlamentară UE-R. Moldova.

Părţile au ajuns la un acord de principiu în privinţa structurii, elementelor principale, obiectivelor cheie şi principiilor generale ale Acordului de Asociere.

Referitor la liberalizarea regimului de vize, Mihai Ghimpu a precizat că autorităţile de la Chişinău sunt hotărâte să realizeze cât mai curând intenţia comună a R. Moldova şi UE de a lansa pe parcursul anului 2010 dialogul în acest sens.

Monica Macovei, la rândul său, a declarat că UE vrea să exporte în R. Moldova reforme, stabilitate, stat de drept, tot ce însemnă democraţie, precizând în acest sens că R. Moldova va beneficia de un sprijin total din partea instituţiilor europene în realizarea acestor obiective. Totodată, Monica Macovei a mai precizat că R. Moldova va avea sprijinul necesar din partea Parlamentului European pentru implementarea reformelor care conduc la schimbarea în bine a vieţii oamenilor, sprijin în expertizare, precum şi în obţinerea asistenţei financiare la nivel macroeconomic.