Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Sistemele de avertizare seismică, în…

Sistemele de avertizare seismică, în faza de „bibelou“

La 33 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, românii au un sistem de alertă unic în lume, însă nu-l pot folosi din lipsă de fonduri. Specialiştii în seismologie susţin că tehnica actuală ar putea opri producerea unor catastrofe, însă preţul investiţiei este unul ridicat: peste trei miliarde de euro.

România are singurul Sistem de Avertizare Seismică în Timp Real din lume, implementat la Observatorul Seismologic Ploştina-Vrâncioaia, cea mai activă zonă seismic din ţară. Potrivit proiectului Institutului Naţional de Fizică a Pământului împreună cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Sistemul de Avertizare Seismică în Timp Real de la Ploştina-Vrîncioaia ar trebui să emită semnale înainte de producerea cutremurelor cu magnitudine mai mare de şapte grade pe scara Richter, cu 28 de secunde înainte de producerea seismului.

„Sistemul acesta este unic în lume şi este făcut în colaborare cu Universitatea din Karlsruhe din Germania. Pot fi evitate explozii la conductele de gaz, deraierile trenurilor de mare viteză, multe accidente”, a precizat Gheorghe Mărmureanu, directorul Intitutului de Fizică a Pământului.

Astfel, sistemul ar putea bloca imediat obiectivele de interes naţional cu risc major la cutremure puternice: gazul metan (la cutremurul din 4 martie 1977 au fost circa 42 incendii şi au fost găsiţi peste 380 oameni carbonizaţi), instalaţiile electrice de înaltă tensiune, calculatoarele la nivel central, unităţile de stocare a datelor centrale, lifturile aduse într-o poziţie de siguranţă, conductele de petrol şi de apă, trenurile de mare viteză, instalaţiile aeronautice, rafinăriile şi alte astfel de obiective.

De asemenea, cu ajutorul acestui aparat, ar trebui să asigure activarea mijloacelor de salvare, protecţie şi intervenţie: Protecţia Civilă, personalul şi grupurile electrogene din sălile de operaţii din spitale, băncile de date naţionale, instalaţiile aeronautice, distribuţia de energie electric şi apă.

dupa cotidianul.ro