Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Sărăcia provoacă tulburări sociale

Sărăcia provoacă tulburări sociale

Sărăcia este ușor de denunțat, dar greu de combătut. Cei care suferă de foame, vor și au nevoie nu numai de cuvinte de compătimire, dar și de sprijin concret.

În acest an, marcăm Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei într-un moment de austeritate economică în multe țări. În timp ce guvernele se luptă pentru a echilibra bugetele, finanțarea măsurilor de combatere a sărăciei este în pericol. Cu toate acestea, acum este momentul de a oferi săracilor acces la servicii sociale, venituri sigure, muncă decentă și protecție socială. Doar așa vom putea construi societăți mai puternice și mai prospere – nu prin echilibrarea bugetelor în detrimentul celor săraci.

Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) au mobilizat acțiuni la nivel mondial, care au generat progrese mari. Noi am redus cu jumătate sărăcia extremă și am asigurat un echilibru mai mare de gen în educația timpurie, astfel încât același număr de fete și băieți frecventează acum școala primară. Mai multe comunități au acces la apă potabilă. Milioane de vieți au fost salvate datorită investițiilor în domeniul sănătății.

Aceste câștiguri reprezintă un progres major spre o lume mai echitabilă, prosperă și durabilă. Cu toate acestea, peste un miliard de oameni continuă să trăiască în sărăcie, fiind privați de dreptul la alimentare, educație și îngrijire medicală. Trebuie să-i abilităm să ne ajute să găsim soluții durabile. Trebuie să depunem orice efort pentru ca toate țările să atingă ODM până în 2015.

La Conferința Organizației Națiunilor Unite privind Dezvoltarea Durabilă, care a avut loc în luna iunie a acestui an, liderii din întreaga lume, au declarat că eradicarea sărăciei este „cea mai mare provocare la nivel mondial cu care ne confruntăm astăzi.”

Suntem în curs de elaborare a Cadrului de Dezvoltare ONU pentru perioada de după 2015, care are la bază ODM, în timp ce ne confruntăm cu inegalități persistente și provocări noi. Scopul nostru este de a elabora un program ambițios, care poate contribui la schimbarea de care vor beneficia oamenii acum și generațiile care vor veni.

Sărăcia larg răspândită, care domină de prea mult timp, este legată de tulburări sociale și amenințări la adresa păcii și securității. În această Zi Internațională, să facem o investiție în viitorul nostru comun, sa ajutam oamenii sa iasa din sărăcie, astfel încât aceștea, la rândul lor, să poată ajuta la transformarea lumii noastre.

Sursa: SG ONU