Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Rusii care detin secrete de…

Rusii care detin secrete de stat vor fi verificati trei luni inainte de a primi pasapoarte

Cetatenii Rusiei care au vreo tangenta cu secrete de stat vor astepta o perioada mai lunga de timp la obţinerea pasapoartelor. Guvernul a aprobat un proiect de lege, care spune ca actualii si fostii detinatori de secrete vor fi verificati trei luni, fata de o luna, cat presupune legislatia in vigoare, scrie Nezavisimaia gazeta. Ziarul spune ca verificarile ţin de competenta FSB, a carui influenta a sporit activ in ultima perioada de timp.

Care este rostul acestei decizii, de ce detinatorii de secrete de stat nu sunt inclusi intr-o baza electronica de date – sunt intrebari la care nu s-a putut obtine un raspuns din partea principalei institutii a Rusiei din domeniul securitatii. La fel cum nu s-au primit explicatii coerente privind prelungirea perioadei de verificari. In general, concluzioneaza publicatia, structura condusa de Aleksandr Bortnikov refuza tot mai frecvent sa discute cu societatea civila. Restrangerea campului informational a inceput inca de pe vremea lui Nikolai Patrusev, in 2006-2007, cand s-a redus drastic numarul conferintelor de presa unde ziaristii puteau afla detalii referitoare la moartea sau capturarea unor teroristi de mult cautati sau a altor persoane implicate in activitatea antiterorista din Rusia.

Pe culoare, unii dintre colaboratorii serviciilor speciale au recunoscut ca s-a primit un ordin nescris de la conducerea FBS de a oferi mass-media numai informatiile imposibil de ascuns, restul – numai cu aprobarea directorului institutiei. Odata cu venirea lui Bortnikov, in mai 2008, FSB este tot mai strans invaluita intr-o perdea deasa de mister si secretomanie. FSB nu mai emite comunicate de presa, nu mai iese cu declaratii de presa si nu mai organizeaza intalniri cu ziaristii, formale sau informale. Pentru orice intrebare este nevoie de cerere oficiala, raspunsul fiind, de regula, acelasi: „La solicitarea dvs nu va putem pune la dispozitie datele cerute”.

Nezavisimaia gazeta constata ca aceasta departare a FSB de societatea civila a coincis cu venirea la putere a presedintelui Dmitri Medvedev, care nu este un produs al serviciilor. Prin urmare, FSB isi intareste muschii.

In acest context, analistul Aleksei Malashenko, de la filiala moscovita a centrului Carnergie, crede ca institutiile de forta, in special FSB, vad in reformele liberale in curs de aplicare o amenintare reala. „Ei se tem ca-si vor pierde puterea de influenta, ca dominatia lor va lua sfarsit. Iar in conditiile in care se constata o noua explozie a terorismului, a lua masurile necesare pentru inlaturarea acestei amenintari pare un demers justificat. Se incearca patrunderea tot mai profunda in viata persoanala a oamenilor, punerea ei sub control. Ei inteleg ca tendintele actuale ataca autoritatea si pozitiile lor”, explica expertul. hotnews.ro