Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   RECORDURI NOI: exportul de arme…

RECORDURI NOI: exportul de arme ruseşti

Potrivit unor declaratii chiar ale presedintelui Vladimir Putin, in anul 2012, Rusia va depasi propriile prevederi privind exportul de arme rusesti in lume.

In acest an, nivelul exportului de arme rusesti se ridica la 14 miliarde de dolari, cea mai mare parte din aceste exporturi, respectiv 81%, fiind efectuate prin exportatorul unic de stat, Rosoboronexport.

Rezulta ca restul de 19% sunt exportate prin societati private. Nu intra in acest calcul exportul de arme efectuat prin contrabanda, despre care s-a scris in nenumarate randuri, dar nu exista nicio confirmare oficiala si, bineinteles, nici vreo evidenta statistica.

Cu atat mai putin, nu pot exista informatii privind destinatia eventualelor arme exportate prin contrabanda, desi ele intereseaza in mare masura opinia publica, cu atat mai mult cu cat in zonele de conflict in Orientul Mijlociu exista importante stocuri de arme, de provenienta necunoscuta.

Anul trecut, exporturile oficiale de arme din Rusia au fost efectuate in 65 de tari, principalele destinatii fiind India (25%), Algeria (15%), Venezuela si Vietnamul, relateaza Pravda.

Cu prilejul unei conferinte ce a avut loc la Comisia pentru cooperate tehnico-miliatara cu tarile straine, presedintele Putin a insistat asupra faptului ca cercetarea proprie a determinat, in ultimul timp, o imbunatatire calitativa a productiei militare.

Americanii sunt prudenti

Aceasta determina, in prezent, industria de armament sa produca arme modernizate, dar, totodata, sa efectueze modernizarea celor existente in stocurile preluate de la fosta Uniune Sovietica.

In aceste conditii, pe de o parte Rusia isi pastreaza portofoliul de clienti permanenti, beneficiari de tehnica militara, iar, pe de alta parte, conteaza pe extinderea acestuia, prin cooptarea de clienti noi.

Numai in acest an, au fost incheiate contracte in valoare de 15 miliarde de dolari, cu termene care vizeaza, in mare masura, livrari in viitor.

Aceste succese, cu care se mandreste comertul rusesc cu arme, sunt insa umbrite de pozitia SUA, care, in vara aceasta, a anulat cotractarea a 21 elicoptere Mi-17, in valoare de 375 de milioane de dolari, destinate operatiunior din Afganistan.

Hotararea a fost adoptata in Congresul american cu o majoritate covarsitoare de 407 voturi pentru si 5 impotriva, in baza unui raport care informa ca, din martie 2011 si pana in prezent, Rusia a livrat armament regimului lui Bashar Assad din Siria, in valoare de peste un miliard de dolari.

La adoptarea hotararii a avut un efect deosebit si factorul emotional, intrucat in prezentarea facuta se arata ca, nici macar tangential, contribuabilii americani nu pot fi de acord sa finanteze actiuni indreptate impotriva poporului sirian.
Ziarele rusesti mentioneaza ca Rosoboronexport a mai fost supusa unor sanctiuni din partea SUA in perioada 2006-2010, in baza acuzatiilor privind livrarile in Iran.

Ulterior insa, sanctiunile au fost ridicate, dupa ce Rusia a sprijinit in cadrul ONU masurile de sanctionare a Iranului. Acum este foarte interesata sa fie concilianta, pentru oferi motive Statelor Unite sa revina asupra hotararii luate, privind interzicerea importului de elicoptere, in a caror livrare Rusia este foarte interesata.

Un comert neagreat, dar prosper

Trebuie mentionat, cu acest prilej, ca, la nivel global, comertul cu arme este considerat cel mai prosper comert international, dupa cel al drogurilor – care se efectueaza, insa, in cea mai mare parte, neautorizat sau chiar interzis cu desavarsire.

Este, deci, de inteles interesul deosebit al Rusiei pentru sustinerea si chiar intensificarea acestui tip de afacere, cu atat mai mult cu cat ea nu vizeaza intotdeauna interese strict comerciale, fiind colateral legata de cele politice si militare.

Tocmai datorita acestui aspect, prezenta Rusiei in lumea comertului cu arme este privita prudent, cu atat mai mult cu cat antecedentele fostei URSS in acest domeniu nu-i sunt deloc favorabile.
DUPA ZIARE.COM