Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Prudenţă în cazul Loteriei Vizelor

Prudenţă în cazul Loteriei Vizelor

Unele voci din Congresul american se tem ca programul de imigratie ar putea facilita accesul extremistilor pe teritoriul SUA. Membrii Congresului american au evocat riscurile prezentate de programul administrat de Departamentul de Stat, cunoscut sub denumirea de Loteria Vizelor, dupa ce peste 12.000 de cetateni din statele aflate pe lista neagra a terorismului au obtinut astfel dreptul de acces pe teritoriul SUA in 2010.

„Sunt o multime de lacune in acest program in ceea ce priveste securitatea si posibilitatea de a comite fraude”, a avertizat republicanul Bob Goodlatte, congresman de Virginia, citat de postul Fox News.

„Poti pur si simplu sa aduni o multime de tineri din scolile islamice care nu sunt cunoscuti autoritatilor pentru colaborarea lor cu organizatiile teroriste, dar care sunt adepti fideli ai lui Osama bin Laden”, a adaugat oficialul american.

In urma cu sapte ani, corpul de control al Departamentului de Stat recomandase scoaterea de pe lista tarilor eligibile pentru programul Loteria Vizelor a statelor care sprijina activitatile teroriste.

„Corpul de control crede ca acest program contine o serie de vulnerabilitati la adresa securitatii nationale deoarece ofiteri de informatii ostili, infractori si teroristi il folosesc pentru a intra in Statele Unite ca rezidenti permanenti”, declara pe atunci un oficial, in timpul unei audieri in Congres.

Totul de la un nume scris gresit

Departamentul de Stat a explicat, ieri, ca programul este in prezent protejat de un sistem performant de securitate, care include „doua tipuri de verificari biometrice, pe langa una a numelor”.

Institutia a recunoscut insa ca Loteria Vizelor a fost si este afectata de numeroase fraude, de la casatoriile de convenienta pana la documente false.

Programul beneficiaza insa si de sustinere in Congres: democrata Sheila Jackson, care reprezinta statul Texas, pledeaza pentru dublarea numarului anual de vize puse in joc, la 110.000.

Pe de alta parte, John Brennan, consilier al presedintelui Obama, a explicat, intr-un raport publicat joi, ca numele atentatorului nigerian Farouk Abdulmutallab a fost introdus gresit in baza de date de catre Centrul National de Combatere a Teorrismului, autoritatile americane fiind convinse initial ca acesta nu mai dispunea de o viza valida pentru a intra in SUA.

DIFICULTATI

Vizele pentru romani, greu de obtinut

  • Un numar de 674 de romani au castigat anul acesta dreptul de rezidenta in Statele Unite prin programul Loteria Vizelor, potrivit site-ului Departamentului de Stat.

In cazul celor care doresc sa aplice insa pentru vize de calatorie peste Ocean, lucrurile s-ar putea complica dupa ce liderul de la Casa Alba a cerut, joi, revizuirea intregului sistem de acordare a vizelor pentru cetatenii straini.

Totodata, inasprirea conditiilor de intrare pe teritoriul american face tot mai indepartata perspectiva ridicarii regimului de vize pentru cetatenii romani. In iulie 2009, SUA au decis reducerea pragului de refuz al acordarii vizelor pentru includerea in programul Visa Waiver de la 10 la suta, cat era anterior, la 3 procente.

  • Anul trecut, tara noastra a avut o rata de refuz de 26,3 la suta, in crestere cu 1,3 puncte fata de 2008.

EvZ