Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Protestatarii de la 7 aprilie…

Protestatarii de la 7 aprilie protestează

Familia lui Vitalie Creţu, participant la evenimentele din 7 aprilie 2009, victimă a represiunilor poliţieneşti de atunci, a decis să protesteze în Piaţa Marii Adunări Naţionale din cauza condiţiilor complicate de trai şi din cauza faptului că ajutoarele materiale, de 5000 de lei, destinate participanţilor la acele evenimente, au fost repartizate în mod intransparent.

Astăzi, 16 noiembrie, familia Creţu a protestat timp de două ore, cerând echitate şi dreptate pentru participanţii la avenimentele din aprilie 2009. „Familia noastră a ajuns în stradă cu un copil de 3 ani”, scrie pe o foie, ţinută în mâini de Vitalie Creţu.

„Povestea lui Vitalie Creţu a fost îndelung mediatizată după 7 aprilie. Acesta, aflându-se în PMAN, a observat cum diferite persoane se apropie de el pentru a-l îndemna să devasteze Guvernul. Ulterior, a fost urmărit până la Spitalul Nr. 1, unde lucrează, şi luat la bătaie, deşi în preajmă era mai multă lume, speriată de strigătele bărbatului. A ajuns în cele din urmă la comisariat, unde a început calvarul. «Oricine putea să te lovească. Judecata a fost scurtă. După ce i-am spus numele de familie, judecătorul mi-a zis: 5. L-am întrebat ce înseamnă acest 5, iar el mi-a zis că voi sta 5 zile în comisariat.» , scria ZdG acum un an, la 29 octombrie 2009

După perioada din comisariat, ajutat şi de soţie, a depus plângere la Procuratură. Situaţia însă evolua lent. «Primul procuror, căruia nu-i reţin numele, nici nu-şi dădea interesul să găsească vinovaţii, al doilea la fel. Cu vreo două luni în urmă, cazul a ajuns pe masa procurorului Andrei Roşca, care pare o persoană pentru care legea e sfântă.» În urma investigaţiilor, Vitalie Creţu i-a recunoscut pe doi dintre poliţiştii care, susţine el, l-au maltratat. Totuşi, deşi erau 3 persoane care l-au urmărit până la spital şi care l-au lovit, doar una dintre ele a fost recunoscută. «L-am recunoscut pe unul «Mocanu», dar şi pe cel care mi-a întocmit ulterior procesul-verbal, Gheorghe Vutcariov» , care, afirmă Creţu, l-a lovit de mai multe ori.

Nici până în prezent dosarul intentat la cererea lui Vitalie Creţu împotrivia torţionarilor săi nu a finalizat, iar situaţia familie sale e tot mai complicată. Într-un mesaj adresat autorităţilor statului, familia Creţu întreabă: „Ştiţi voi oare cum e să rămâi în stradă, în pragul iernii, cu un copil numai 3 ani? Un copil care, o dată la două săptămâni se îmbolnăveşte, iar tu nu îl poţi ajuta din cauza că are o imunitate slăbită din cauza mucegaiului, că nu ai bani pentru tratamente?”

Olesea Ababii-Creţu, soţia lui Vitalie, ne-a spus că e nespus de indignată de faptul că nimeni nu i-a informat despre ajutorul de 5000 de lei, destinat participanţilor la acele evenimente. „Nu ştiu după ce criterii au fost repartizate. Nimeni nu ne-a anunţat”.

În urma protestului de astăzi, niciun reprezentant al autorităţilor centrale nu s-a apropiat de protestatari.