Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   OPINIE: Poate fi salvat parcursul…

OPINIE: Poate fi salvat parcursul european al Moldovei?

Votul de ieri a avut asupra sa amprenta unei disperări sau a maximei urgenţe. Europarlamentarul Monica Macovei, preşedinte al Delegaţiei la Comisia parlamentară de cooperare UE-Republica Moldova, le-a cerut, în ajun, celor 100 de membri ai Parlamentului de la Chişinău să voteze în favoarea Cabinetului Leancă.

„Republica Moldova are nevoie de un guvern credibil, care să o conducă la parafarea, în noiembrie 2013, la Vilnius, a Acordului de asociere cu UE, a liberalizarii vizelor şi a Tratatului de liber schimb, care va permite intrarea unor produse pe piaţa europeană fără taxe. De asemenea, acest guvern trebuie să producă rezultate concrete şi vizibile până la alegerile parlamentare din noiembrie 2014. Este vital ca noul guvern propus de Iurie Leancă să fie votat şi să demonstreze Uniunii Europene că este un partener de încredere, respectând angajamentele luate. Eu văd Republica Moldova doar alături de Uniunea Europeană. Votul de mâine este esenţial, nu trebuie să se rateze şansa integrării europene“, a transmis Macovei. Ieri dimineaţă, înaintea votului, a fost semnat acordul „Coaliţiei Pro-Europene“, formată din Partidul Liberal-Democrat al lui Vlad Filat şi Iurie Leancă, Partidul Democrat al lui Marian Lupu şi Vlad Plahotniuc şi o grupare desprinsă din Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu, condusă de Ion Hadârcă.

Cum s-a ajuns aici, cum a ajuns Filat să se împace cu duşmanul de acum câteva luni, Plahotniuc, cum a ajuns să fie rupt Partidul Liberal este o poveste atât de întortocheată şi de bizantină încât ar merita mai mult decât o relatare jurnalistică. Cert este că s-a ajuns la această formulă în care PD-ul lui Lupu/Plahotniuc a cerut Ministerul Transporturilor, precum şi funcţia de preşedinte al Parlamentului, speaker, cum se zice la Chişinău, pentru Igor Corman. Dacă ar fi picat Corman la votul secret, picau şi Cabinetul Leancă şi Coaliţia Pro-Europeană. Votul trebuia să înceapă la ora 14.00, dar patru ore mai târziu Parlamentul era tot în aşteptare după ce comuniştii lui Vladimir Voronin avansaseră propria propunere, în persoana lui Sergiu Stati. Faptul că la ora 18.00 încă nu se votase nu poate să însemne decât că noua coaliţie nu avea încă voturile necesare pentru a trece atât preşedintele Parlamentului, cât şi Guvernul […].

Vlad Filat este în afara guvernării şi e interesant de urmărit ce va face din această postură; nefrecventabilul de mai ieri Vlad Plahotniuc a primit Ministerul Transporturilor, adică cel mai profitabil minister din RM, ceea ce îl transformă în principalul beneficiar al acestor negocieri; gruparea Hadârcă din PL a primit mai puţin decât spera, dar rămâne la guvernare, de unde va relua ofensiva pentru acapararea PL; PL al lui Mihai Ghimpu a intrat în opoziţie, ceea ce pe termen scurt va fi o mare încercare, dar pe termen lung poate fi o oportunitate; iar PCRM rămâne la cotitură, aşteptând, precum un rechin, epuizarea sau eroarea prăzii. Nu avem nici o garanţie că guvernul va rămâne în picioare până la Vilnius sau până la alegerile la termen (2014-2015). Situaţia este volatilă, aerul de costum nou care se poate deşira la prima mişcare nu a dispărut. UE trebuie să rămână cu ochii severi pe un Chişinău şifonat deja enorm ca imagine şi prestigiu […].

CRISTIAN CAMPEANU, www.romanialibera.ro