Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Managementul frontierelor, pentru liberalizarea vizelor

Managementul frontierelor, pentru liberalizarea vizelor

 „Statele moderne trebuie să se bazeze pe o economie care este deschisă pentru comerţul internaţional şi, în acelaşi timp, oferă un grad sporit de securitate cetăţenilor săi”, a declarat ES Ambasadorul Schuebel, în cadrul conferinţei internaţionale pe tema “Managementul Integrat al Frontierelor” (MIF) desfăşurată la Chişinău.

Organizată în comun de către Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM) şi Serviciul Grăniceri al Republicii Moldova, conferinţa a adunat o audienţă de peste 100 de manageri de top si profesionisti ai agenţiilor de frontieră din Ucraina şi Moldova, trei ţări ale Parteneriatului Estic al UE, 12 state membre ale UE, reprezentanţi ai ambasadelor acreditate în Moldova şi 12 organizaţii internaţionale, care activează în domeniul securităţii frontierelor.

Participanţii la conferinţă au fost salutaţi de către Dl Vlad Filat, Prim-M inistru al Republicii Moldova, şi ES Ambasadorul Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova.

 „Statele moderne trebuie să se bazeze pe o economie care este deschisă pentru comerţul internaţional şi, în acelaşi timp, oferă un grad sporit de securitate cetăţenilor săi”, a declarat ES Ambasadorul Schuebel. „Conceptul de management integrat al frontierelor joacă un rol important în combaterea eficientă a migraţiei ilegale, traficului de fiinţe umane, şi a altor infracţiuni transfrontaliere. Acesta contribuie, de asemenea, la simplificarea procedurilor de control la frontieră, deci, la trecerea mai uşoară a frontierelor”.

„Guvernul Republicii Moldova a aprobat Strategia Naţională de Gestionare Integrată a Frontierelor săptămâna trecută şi acum câteva săptămâni în urmă Guvernul Ucrainei de asemenea a adoptat conceptul naţional al MIF. Aceşti paşi ne indică faptul că introducerea standardelor UE în gestionarea frontierelor este o prioritate importantă pentru ambele ţări, iar EUBAM va continua să le acorde asistenţă în acest domeniu”, a declarat Udo Burkholder, şeful EUBAM. „Această conferinţă va permite partenerilor noştri din Moldova şi Ucraina să împărtăşească experienţa experţilor internaţionali, astfel, promovînd implementarea cu succes a abordării MIF în ambele state”, a adăugat d-lui.

General de Brigadă Alexei Roibu, Directorul General al Serviciului Grăniceri al Republicii Moldova, a remarcat că „introducerea efectivă a managementului integrat al frontierelor va deschide noi perspective de dezvoltare în toate domeniile necesare pentru existenţa unui stat prosper şi democratic. Obiectivul final al acestei strategii este integrarea treptată în spaţiul european de libertate, justiţie şi sec uritate, care va creşte nivelul de securitate, va consolida respectarea drepturilor şi libertăţilor omului, va simplifica trecerea frontierei pentru călători şi mărfuri, va susţine liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova care doresc să călătorească în statele-membre ale Uniunii Europene. Acest lucru poate deveni realitate numai cu implicarea organelor puterii centrale şi locale, societăţii civile, întreprinzătorilor, organizaţiilor non-guvernamentale, cu susţinerea din partea statului, partenerilor din Uniunea Europeană, ţărilor vecine şi organizaţiilor internaţionale”.

În timpul conferinţei de presă, Generalul de brigadă Ilkka Laitinen, Directorul Executiv al Agenţiei Europene pentru Managementul Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene (FRONTEX) a informat auditoriul referitor la cele mai recente implementări ale conceptului UE de management integrat al forntierelor. ES Ambasadorul Dirk Schuebel, Generalul de Brigadă Alexei Roibu, Domnul Udo Burkholder şi Generalul Yuriy Potomskyi, Primul Secretar al Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova, au informat jurnaliştii referitor la stadiul de implementare a conceptului MIF în Republica Moldova şi Ucraina.

Modelul UE de management integrat al frontierelor este unul dintre elementele de bază ale strategiei de securitate a UE. Modelul MIF presupune o cooperare strînsă între agenţiile de frontieră pe plan intern şi internaţional. Instrumente precum tehnici moderne de analiză a riscurilor, profesionişti cu înaltă calificare, cursuri de instruire, comunicare şi schimb de informaţie, infrastructura dezvoltată şi echipamente eficiente, toate contribuie la obţinerea unor rezultate pozitive.