Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   La Ungheni, pericol de poluare

La Ungheni, pericol de poluare

Un grup de iniţiativă din raionul Ungheni se adresează conducerii R. Moldova, exprimându-şi dezacordul în legătură cu intenţiile de a edifica o centrală termo-electrică pe bază de combustibil solid cărbune și biomasă în această localitate.

Aceştia argumentează că problema majoră a utilizării carbunilor și biomasei este legată de volumul mare al emisiilor poluante.

Unul dintre obiectivele strategiei Uniunii Europene, ca până în 2015 statele membre să înlocuiască energia poluantă produsă din cărbune cu energie ecologică, obținuta în centralele eoliene, hidraulice, solare. UE vrea să scape de aceste centrale, iar noi le aducem aici”, se spune într-o scrisoare adresată autorităţilor centrale ale R. Moldova.

„Cu apa Prutului s-ar putea produce atâta energie electrică, cât ar ajunge pentru toate statele din jur. De ce nu se construiesc hidrocentrale? Încă de fostul primar de Ungheni dl Vrabie a fost efectuat un studiu despre eficacitatea și productivitatea hidrocentralelor pe râul Prut. Am avut ocazia să vedem orăşele din Europa din preajma centralelor electrice de acest tip, unde în aer se conţine multă funingine. Este o privelişte îngrozitoare: toate casele şi suprafeţele imobile sunt de culoare cenuşie şi neagră din cauza funinginii care se depune, nu poţi ieşi afară într-o haină albă, deoarece, momentan, se acoperă cu puncte negre de funingină, plantele vor fi cu frunzele mici şi nedezvoltate, chircite de funingine. Plămânii noştri, de asemenea, vor fi negri şi bătuţi de funingine, iar peste câţiva ani se vor naşte copii cu malformaţii. Pentru noi, unghenenii, dar şi pentru locatarii în raza de 80-100 km, va dispare culoarea albă. Iar mirosul neplăcut, rezultat de la arderea biomasei, va pătrunde pană și în oasele noastre”, spun autorii scrisorii.

Aceştia spun că investitorul ar fi convins că centrala corespunde parametrilor europeni. „Dacă corespunde, de ce nu o construiește în Europa? Moldova noastră este o ţară agricolă, poate special doresc s-o facă în Moldova ca să nu putem vinde peste hotare producţia noastră agricolă, motivând că conţine chimicale”, spun semnatarii scrisorii, decişi să nu permită construcţia acestei centrale.