Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Istoria atacurilor raider: Firme ale…

Istoria atacurilor raider: Firme ale dealerilor internationali de arme, au devenit actionari la „Victoriabank”

La 17 noiembrie 2005 Ziarul de Gardă scria despre primele acte de preluare scandaloasă a acţiunilor unor bănci. Iată unul dintre aceste articole.

Firme, legate de dealerii internationali de arme, au devenit de curand actionari la „Victoriabank”. Desi conducerea bancii a batut alarma in toate institutiile de stat, nu s–a luat nici o atitudine.

La 4 februarie 2005, circa o treime din capitalul statutar al „Victoriabank” a fost cumparata de un consortiu din 5 firme. „Victoriabank”, prima banca privata din R. Moldova si una dintre cele mai mari actualmente, a avut oferte serioase de cumparare pentru acest pachet din partea catorva banci mari din strainatate, dar s–a dat preferinta unor firme necunoscute, cateva dintre ele avand capital statutar de cate o lira sterlina (putin mai mult de 20 de lei). Tranzactia se pare ca a rezultat din cooperarea frauduloasa a unor inalti oficiali din Moldova si a altora din institutii financiare internationale cu renume mondial. Presiunile, teroarea si ilegalitatile care s–au produs in acest context au fost acoperite cu „ignoranta” institutiilor care ar fi trebuit sa curme aceste ilegalitati din fasa.

Potrivit „International Finance Corporation” (ICF), o institutie financiara a Bancii Mondiale, „Victoriabank” este prima banca privata din Moldova si are investitori seriosi, printre care Banca Europeana pentru Reconstructii si Dezvoltare (BERD), „Alpha Bank” Romania (printre actionarii careia sunt „Alpha Bank” din Grecia, BERD si ICF). Unul dintre actionarii majoritari, „Danube Fund” (creat in 1996 cu suportul BERD si „Alpha Bank Group”), detinea 23 la suta din capitalul „Victoriabank”.

In 2004 „Danube Fund” a decis sa isi retraga activitatile din Moldova hotarand sa vanda cele 23 la suta din actiuni. Pretul lansat de Damianos Damianos, directorul „Danube Fund”, in cadrul negocierilor, a fost de 7 USD pentru o actiune. In competitie pentru actiunile acestei banci sustinute de organisme financiare cu renume mondial s–au antrenat 2 banci mari si 4 firme foarte mici.

Cele doua banci sunt „OTP Bank”, una dintre cele mai mari banci din Ungaria, cu peste 400 de filiale in tara si reprezentante in strainatate, si Banca Comerciala Romana cu sediul la Bucuresti.

„OTP Bank” a inceput relatia cu „Victoriabank” prin organizarea unui studiu de fezabilitate. In paralel, si BCR a trimis specialisti la „Victoriabank”, care dupa o saptamana de analize, a declarat ca e o banca serioasa si merita investitii. Cu aceasta ocazie BCR a initiat un examen de audit, in baza unui acord cu „PriceWaterHouse” de la Bucuresti, declarand ca ar fi gata sa investeasca 7 mil. USD pentru banca de la Chisinau.

La 4 februarie la Bursa de valori a fost incheiata o tranzactie fulger. Cele 23 la suta din actiunile „Danube Fund” au fost procurate toate odata, dar nu de catre vreo una dintre cele doua banci straine si serioase, ci de 4 firme practic necunoscute (2 straine si 2 din Moldova), cu capital statutar de cate 20 de lei sau de cateva mii de lei. Cu toate acestea, cele patru firmulite, au procurat actiuni in valoare de cate un milion de dolari fiecare.

Deci Damianos Damianos, managerul „Danube Fund”, un finantist cu o bogata experienta in cele mai importante institutii financiare internationale, fost angajat al FMI, nu a preferat sa vanda actiunile sale unei institutii bancare cu conturi la vedere, ci unui cumparator reprezentat de 4 firme, doua dintre ele offshore, create in pripa. Iata o scurta prezentare a acestor firme.

Firmele invingatoare — relatii cu vanzatorii de arme

Firma „Victoria Invest Ltd” a fost creata la momentul in care „Danube Fund” a lansat stirea ca vinde actiunile, in noiembrie 2004. Firma a fost inregistrata in Marea Britanie, cu un capital de… o lira sterlina, ceea ce inseamna vreo 22 de lei. La 4 februarie 2005 aceasta a procurat actiuni in valoare de 1 mil.110 mii USD. „Fondul de investitii „Victoria Invest” nu figureaza in baza de telefoane din Chisinau, nu este inregistrat la Bursa de Valori a Moldovei, acolo neefectuandu–se pana in prezent nici o tranzactie cu participarea sa”, a scris la 10 februarie Agentia de presa Infotag. Despre transparenta si provenienta banilor achitati de „Victoria Invest Ltd” pentru actiuni se va vorbi putin mai tarziu.

Firma „Financial Investments Corporation Limited” a fost de asemenea creata in noiembrie 2004, cu un capital de o lira sterlina. Cu toate acestea, firma a devenit proprietara a unui pachet de actiuni a „Victoriabank” printr–o operatiune REPO, preluand de la fostul actionar al bancii, „Intrade Management Ltd” cota sa.

Firma „Financial Investments Corporation”, fondata in Marea Britanie, este asociata, conform datelor „Atrium Worldwide” cu o alta, numita „Atrium”, care a fost inregistrata in Belize, iar directorul ei este Sergiu Manic, un concetatean de–al nostru. „Atrium” de asemenea a procurat actiuni ale „Victoriabank” in valoare de peste un milion de dolari. Potrivit CV–ului lui Sergiu Manic, publicat pe „careercenter.ru”, el are experienta de lucru la „Mobiasbanc” si la „Banca de Economii”, si la „Ascom Grup”. La cele doua banci ni s–a spus ca el nu mai lucreaza acolo, iar la numarul lui de mobil ni s–a spus ca directorul acestei firme e plecat de mult timp din Moldova.

O alta firma numita „Repcor–Com” are un capital social de 5400 lei, este destul de anonima in Moldova, dar si aceasta a cumparat actiuni in valoare de circa 14 mil. lei. Si, in sfarsit, firma „Program Invest”, un alt actionar neavenit la „Victoriabank” a fost creata tot in 2004, de catre Compania de Asigurari „Afes–M”.

Va amintim ca aceasta companie „Afes–M” este o intreprindere cu capital rusesc, preocupata de asigurari in domeniul aviatic, denumirea acesteia provenind de la imbinarea „Aviationii Fond Edinii Strahovoi” in Rusia. „Afes–M” inseamna filiala moldoveneasca a acestei companii rusesti, directorul acesteia, Victor Podarilov, fiind actionar si la o firma de aviatie numita „Aerocom”, inregistrata la Chisinau in 1997.

Amintim ca firma „Aerocom” a fost in ultimii doi ani criticata in rapoartele ONU, ale Departamentului de Stat al SUA, ale Departamentului Apararii al Marii Britanii precum si in cele mai mari ziare ale lumii, care au prezentat dezvaluiri socante si relatii ale acesteia cu „vanzatorii de moarte”. Aceasta firma este acuzata ca a cooperat cu vestitul dealer de arme Victor But, care a participat activ la asigurarea cu arme a tuturor razboaielor si macelurilor de pe continentul african, precum si din Balcani.

Ilegalitatea descoperita e acoperita din nou

Deci, in primele zile ale lui februarie 2005, tranzactia cu aceste firme s–a facut in defavoarea a 2 banci cu bun nume in lume, in acelasi timp fiind transferati banii din partea acestor firme. Tot atunci, presa de la Chisinau a scris ca Comisia Nationala a Hartiilor de Valoare a sustinut ca in tranzactia cu cele 23,03 la suta din actiunile „Victoriabank” nu s–a incalcat nimic din regulamentul Bursei de Valori Mobiliare.

„In rezultatul negocierilor, la 4 februarie au fost vandute 736 mii actiuni ale bancii la pretul de 74,95 lei (6 USD) la pretul nominal de 10 lei in suma de 55,16 mil. lei (4,41 mil. lei). Actiunile apartinand Fondului investitional „Danube Fund” au fost vandute printr–un pachet unic si repartizate in mod egal (cate 5,76%) la patru companii, a scris agentia „Infotag”, adaugand ca in 2003 Compania „Victoria Invest Ltd” a cumparat si 35 la suta din actiunile companiei moldo–romanesti „Petrom”.

„Companiile offshore sunt un element indispensabil in tranzactiile internationale de spalare a banilor. Orice firma care vrea sa ascunda provenienta unor bani din activitati ilegale, va utiliza transferurile prin companii offshore”, ne–a declarat Valeriu Prohnitchi, finantist, director al „Expert Grup”.

L–am contactat pe presedintele bancii „Victoriabank”, pentru a afla mai multe detalii. Victor Turcanu ne–a declarat: „Nu cunoastem provenienta acestor firme, nici a banilor acestora, deoarece nu am avut acces la rapoartele si bilanturile financiare ale lor.”

https://zdg.md/web/61/investigatii/