Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Gheorghe Creţu riscă maximum 6…

Gheorghe Creţu riscă maximum 6 ani de închisoare

Gheorghe Creţu, ex-vicepreşedintele Curţii de Apel Chişinău, a fost recunoscut vinovat de moartea lui Sorin Paciu. Săptămâna trecută procurorii l-au învinuit pe magistrat de lipsirea de viaţă din imprudenţă şi de vânat ilegal în rezervaţia ştiinţifică „Pădurea Domnească”.

Şefa serviciului de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru, susţine că în cazul „Dosarului Paciu” procurorii i-au adus învinuirea lui Gheorghe Creţu şi altor trei reprezentanţi ai rezervaţiei ştiinţifice „Pădurea Domnească”. „Dosarul nu este finalizat. Este în faza de urmărire penală şi încă nu este trimis în judecată. În acest dosar avem 4 persoane învinuite. Creţu este învinuit de lipsirea de viaţă din imprudenţă şi de vânat ilegal. Ceilalţi trei reprezentanţi ai rezervaţiei sunt acuzaţi de abuz în serviciu, fals în acte publice, declaraţii mincinoase şi constrângerea de a da declaraţii mincinoase”, a precizat Maria Vieru.

Potrivit Codului Penal, în cazul în care magistratul Gheorghe Creţu va fi recunoscut vinovat în judecată de moartea lui Sorin Paciu, acesta riscă până la trei ani de închisoare pentru lipsirea de viaţă din imprudenţă şi alţi trei ani de închisoare pentru vânat ilegal.

Deputatul PL Valeriu Munteanu, membru al comisiei parlamentare de anchetă în cazul vânătorii din „Pădurea Domnească”, susţine că nu doar Gheorghe Creţu va fi învinuit de vânat ilegal, ci absolut toţi vânătorii care au participat la vânătoarea din 23 decembrie 2012. „În situaţia în care există un dosar penal pornit încă de MAI, dar care se află actualmente în gestiunea procuraturii, se va demonstra cu certitudine că a existat această infracţiune de braconaj. Atunci toate persoanele care au participat la vânătoare vor avea aceeaşi calitate procesuală”, a declarat Munteanu.

Deputatul PL a mai spus că gluma s-a îngroşat după raportul comisiei de anchetă. „Dacă nu era acest raport, toate lucrurile se aranjau într-un fel sau altul. Avea să fie pace şi linişte şi nu se întâmpla nimic. Examinarea acestui dosar nu trebuie să dureze 150 de ani”, a punctat Valeriu Munteanu.