Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Export de corupţie în UE

Export de corupţie în UE

Indicele perceperii corupţiei a scăzut în acest an nu doar pentru R.Moldova, dar şi pentru statele membre UE. Media indicelui ţărilor Uniunii este 6.3 puncte, cu 54 % mai bun decât cel pentru Moldova, care este de 2.9.

«Pentru ţările Uniunii Europene se atestă o tendinţă negativă, indicele este în scădere. Probabil are loc un export de corupţie din ţările recent acceptate, care au un nivel mai mare al corupţiei, în ţările cu mai puţină corupţie», a declarat Lilia Carasciuc, preşedinta Transparency International Moldova.

Tendinţa de scădere a indicelui este una generală, cea mai mare parte a ţărilor incluse în clasament, aproximativ 75 % au un scor al indicelui mai mic de cinci puncte. Este o situaţie destul de gravă şi alarmantă, este convinsă Carasciuc.

Huguette Labelle, preşedintele Transparency International este convins că toleranţa faţă de corupţie este inacceptabilă: prea mulţi săraci şi vulnerabili continuă să sufere din cauza consecinţelor sale în întreaga lume. «Avem nevoie de mai multă conformitate cu legile şi reglementările în vigoare. Nu trebuie să existe vreun refugiu pentru corupţie», susţine Labelle.

Clasamentul indicelui perceperii corupţiei din acest an include 178 de ţări. Statul cu cel mai pozitiv rezultat este Danemarca, cu 9.3 puncte. La cealaltă extremă a listei se află Somalia, care a cumulat un punctaj de 1.1. În cadrul Uniunii Europene, Grecia este percepută drept cea mai coruptă ţară ( 3.5), urmată de Bulgaria (3.6) şi România (3.7).