Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   După Filat, a căzut şi…

După Filat, a căzut şi Lupu. Urmează Timofti?

Marian Lupu, liderul PDM, nu mai este preşedinte al Parlamentului. Acesta a fost revocat din funcţie, la iniţiativa Partidului Comuniştilor, cu sprijinul PLDM şi a grupurilor parlamentare.

Pentru demiterea lui Lupu au votat 76 de deputaţi din 101. La vot nu au participat Partidul Democrat şi Partidul Liberal. Decizia a provocat reacţii adverse în mediul fracţiunilor PD şi PL. ”Ce urmăriţi voi să faceţi – o alianţă cu comuniştii, sau vreţi să provocaţi alegeri anticipate?”, – le-a replicat liberal-democraţilor deputatul PD, Igor Corman.

Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a fost şi mai categoric: „Aţi trădat… demiterea lui Lupu înseamnă haos în R. Moldova”, a declarat Ghimpu. În opinia sa, decizia de revocare a lui Lupu din funcţia de şef al Parlamentului apropie şi mai mult R. Moldova de anticipate. „Dacă Legislativul nu va reuşi să aleagă un nou preşedinte al Parlamentului în 3 luni de zile, şeful statului are dreptul să dizolve Parlamentul şi să anunţe alegeri anticipate”, – a estimat Ghimpu.

Solicitaţi de ZDG să se pronunţe pe marginea deciziei, mai mulţi deputaţi PD susţin că liderii lor nu vor ierta deputaţilor PLDM votul, alături de comunişti, la fel cum nu l-a iertat nici în cazul demiterii din funcţia de prim vice-preşedinte a Parlamentului, a lui V. Plahotniuc. Liberal-democraţii, la rândul lor, nu exclud faptul că PD, în încercarea de a se răzbuna, va căuta să creieze o nouă majoritate parlamentară împreună cu comuniştii, după care vor pune problema demiterii şefului statului, N. Timofti.