Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Corupţia a crescut, arată indicele…

Corupţia a crescut, arată indicele perceperii acesteia

Guvernul nu a reuşit să facă faţă aşteptărilor înalte ale populaţiei, demonstrează indicele percepţiei corupţiei din acest an, care a revenit la nivelul său din 2008, susţine Transparency International Moldova.

În anul curent, Moldova a înregistrat un scor de 2.9 puncte din 10, plasându-se pe 108 din 178 de ţări, spre deosebire de anul trecut când se clasase pe locul 92, cu un punctaj de 3.3. Cel mai scăzut nivel al percepţiei corupţiei l-a înregistrat Danemarca, iar cel mai înalt, Somalia.

Deşi, pe parcursul ultimului an, statul a demonstrat o reuşită în domeniul finanţelor publice, democraţiei, politicii externe, la capitolul prevenirii şi combaterii corupţiei, succesele guvernării au rămas modeste, susţine Lilia Carasciuc, preşedinta Transparency International Moldova.

Situaţia respectivă poate fi explicată prin faptul că legislaţia este imperfectă şi nu permite de a atrage la răspundere persoanele suspectate de corupţie; că investigarea unor abuzuri de funcţii au loc în situaţie de conflict de interese; căa vem instabilitate politică şi disponibilitate diferită a membrilor alianţei de guvernare de a întreprinde măsuri anti-corupţie concrete; că sistemul judiciar este inapt de a preveni corupţia în cadrul acestuia; că Grupul de monitorizare a implementării Strategiei Naţionale de prevenire şi combatere a corupţiei are o funcţionalitate slabă.

Reprezentanţii Transparency sunt de părere că pentru a face faţă provocărilor cu care se confruntă, Guvernul trebuie să transpună în practică angajamentele pe care şi le-a asumat în acest domeniu.

Indicele perceperii corupţiei reflectă nivelul perceperiicorupţiei în rândul funcţionarilor publici şi al politicienilor. Indicele din acest an a fost estimat în 13 cercetări/studii efectuate de 10 instituţii internaţionale.