Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Comisia de la Veneţia a…

Comisia de la Veneţia a comunicat Curţii Constituţionale opinia sa referitoare la interzicerea simbolurilor comuniste

Curtea Constituţională a R. Moldova informează că, la 11 martie 2013, urmare a demersurilor preşedintelui Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, Comisia de la Veneţia a comunicat opinia sa amicus curiae referitoare la interzicerea simbolurilor comuniste.

Avizul Comisiei de la Veneția a fost adoptat la cea de-a 94-a Ședință  Plenară, desfăşurată la Veneția,  în zilele de 8-9 martie 2013. Potrivit specialiştilor, dat fiind faptul că acesta e un  amicus curiae, adresat  Curții  Constituționale, intenția nu este de a prezenta o poziție finală privind constituționalitatea Legii nr. 192 din 12 iulie 2012, ci oferirea datelor necesare privind  compatibilitatea acestei Legi cu standardele europene aplicabile, precum și cu elemente din drept constituțional comparativ, pentru a facilita examinarea acesteia în raport cu  Constituția R. Moldova. Curtea Constituțională are ultimul cuvânt referitor la interpretarea Constituției și la asigurarea compatibilității ei cu legislația națională.

În avizul Comisiei de la Veneţia se face trimitere la prevederile art. al Constituției, „Libertatea opiniei şi a exprimării”, precum şi la cele stipulate în art. 41 al Constituției, „Libertatea partidelor şi a altor organizaţii social-politice”.

În document se mai aminteşte că, la  12  iulie  2012,  Parlamentul  R. Moldova a adoptat  Hotărârea  nr.  191  privind În document aprecierea istorică și politico-juridică a regimului comunist totalitar din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. Hotărârea  condamnă  regimul  totalitarist  comunist  de  comiterea  crimelor  împotriva  umanității  și  informează  cu  privire  la  planul  de  interzicere  a  folosirii  simbolurilor  comuniste  și  promovarea ideologiei totalitare. În  aceeași zi, Parlamentul a adoptat Lega nr. 192 care implementează această Hotărâre p rin interzicerea folosirii simbolurilor comuniste și promovării ideologiei totalitare. Adoptarea acestei legi a  fost inițiată de Partidul Liberal și votată cu sprijinul deputaților din Alianța pentru Integrare Europeană  (Liberal Democrații și Democrații), în două lecturi, cu 53 voturi din 101. Deputații Partidului Comunist  nu au participat la votare și au părăsit sala în semn de protest. Legea a intrat în vigoare la 1 octombrie 2012.

Comisia de la Veneţia aminteşte că, atât  Hotărârea, cât și Legea au fost elaborate în baza raportului prezentat în 2010 de către  Comisia  pentru  studierea  și  aprecierea  regimului  comunist  totalitar  (așa  numita  Comisie  Ghimpu),  creată  în  ianuarie  2010  prin  Decretul  Nr.  165-V  al  președintelui  interimar  al  Moldovei,  Mihai  Ghimpu. Comisia a recomandat condamnarea  regimului totalitar comunist pentru comiterea crimelor împotriva umanității, precum și adoptarea legislației privind lustrația și scoaterea în afara legii a folosirii  simbolurilor comuniste și a însuși termenului „comunism”.

Avizul comisiei conţine referiri la standardele europene, precizând că, Legea nr. 192 din 12 iulie 2012 „pare să nu întrunească aceste cerințe, în baza câtorva argumente”: În   primul   rând,   prin   interdicția   promovării   „ideologiilor   totalitare”   fără   definirea   acestei   sintagme,   legea   nu   satisface   principiul   specificității,  ceea  ce  creează  dificultate  pentru  ca   oamenii  să-și  ajusteze  conduita  la  cerințele  normelor  legale  și,  prin  urmare,  creează  o  amenințare gravă liberei dezbateri politice în cadrul societății moldovenești; În al doilea rând, rămâne nesigur și nu este clar în ce măsură interdicția oferă un răspuns la „nevoia socială presantă”; În al treilea rând, riscul încetării automate a existenței partidelor politice care au fost amendate  pentru  încălcarea  repetată  a  Codului  Contravențional  este  vădit  în  afara  proporționalității   scopurilor legitime urmărite de lege și de urgența acestei situații; În al patrulea rând, Partidul Comunist din Moldova nu poate fi expus încetării activității lui dacă  continuă să folosească simbolurile sale și candidații săi nu pot fi împiedicați să participe la  alegeri cu simbolul de partid; dacă utilizarea secerii și ciocanului de către Partidul Comunist  din Moldova nu mai este acceptabilă, acest partid ar trebui să beneficieze de oportunitatea rezonabilă de a purcede la schimbările necesare și între timp, candidaților săi ar trebui să li se  permită să participe la alegeri cu simbolul oficial; În al cincilea rând, amenzile nu pot fi impuse în baza simplei afișări a secerii și ciocanului și  trebuie  să  fie  aplicabile  doar  atunci  când  afișarea  lor  a  fost  demonstrată  că  a  reprezentat  propagandă periculoasă.

Comisia  de  la  Veneția  și  OSCE/ODIHR  se declară disponibile să acorde Curții  Constituționale sau altor autorități ale R. Moldova asistența ulterioară necesară.

Textul integral al Opiniei amicus curiae comune a Comisiei de la Veneţia şi a Biroului OSCE pentru instituţii democratice şi drepturile omului (OSCE/ODIHR) referitoare la compatibilitatea cu standardele europene a Legii nr. 192 din 12 iulie 2012 privind utilizarea simbolurilor regimului comunist totalitar şi promovarea ideologiilor totalitare a Republicii Moldova, precum şi traducerea neoficială în limba română pot fi accesate pe pagina web oficială a Curţii Constituţionale www.constcourt.md.