Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Ce au discutat businessmanii moldo-româno-americani…

Ce au discutat businessmanii moldo-româno-americani la Chişinău?

Problemele mediului de afaceri din Republica Moldova au fost discutate joi la Chişinău, în cadrul Forumului investiţional moldo-româno-american, la care au participat autorităţi ale Republicii Moldova şi oameni de afaceri din România.

Forumul investiţional se înscrie în seria acţiunilor guvernului privind atragerea investiţiilor în Republica Moldova, a declarat ministrul economiei de la Chişinău, Valeriu Lazăr. El a vorbit despre oportunităţile investiţionale din Republica Moldova, politicile de atragere a investiţiilor străine ale guvernului, precum şi de măsurile de încurajare a businessului autohton.

Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, s-a referit la relaţiile economice dintre Republica Moldova şi România, menţionând că circuitul comercial dintre cele două state va constitui în acest an un miliard de dolari SUA.

‘Aceasta nu e o întâmplare, ci o consecinţă a felului în care a evoluat relaţia politică între statele noastre în ultima perioadă’, a declarat ambasadorul. El i-a îndemnat pe oamenii de afaceri să investească în Republica Moldova, care a avansat considerabil în crearea unui climat favorabil pentru investitori.

George Teodorescu, reprezentantul unei firme de avocatură moldo-americană care le oferă investitorilor străini de la Chişinău consultanţă juridică, spune că temerile acestora sunt legate de instabilitate, corupţie şi birocraţie. Pe de altă parte, Republica Moldova are un avantaj în plan regional, faţă de Ucraina, de exemplu. Este vorba despre preferinţele autonome comerciale cu Uniunea Europeană şi perspectiva obţinerii regimului de liber schimb.

Grigore Chiş, directorul unei companii româneşti de brokeraj, a declarat că este interesat să-şi deschidă un birou la Chişinău. ‘La o primă vedere cred că sunt cam aceleaşi condiţii care erau în România în urmă cu zece ani, înainte de a ne integra în UE. Posibilităţile de a investi sunt înspre est şi nu înspre vest’, a declarat el.

Potrivit consilierului economic al Ambasadei României la Chişinău, Constantin Slomon, în Republica Moldova sunt aproximativ 3.600 de companii cu capital românesc, iar valoarea schimburilor comerciale este în creştere. ‘În ultimul an de zile – un an jumătate se observă o creştere foarte accentuată a numărului de companii cu capital românesc’, a declarat diplomatul, menţionând însă că Republica Moldova încă nu a adoptat toată legislaţia europeană care se aplică şi în România.

Volumul schimburilor comerciale dintre Republica Moldova şi România a fost de aproximativ 600 de milioane de dolari în primele opt luni ale anului curent, potrivit Biroului Naţional de Statistică de la Chişinău. Acesta înregistrează o scădere de aproape 10%, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza micşorării importurilor din Republica Moldova cu peste 13%. În acelaşi timp, volumul exporturilor peste Prut a crescut cu 3%, ajungând la 381 de milioane de dolari.

Sursa: AGERPRES