Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   A câștigat o bătălie în…

A câștigat o bătălie în lupta pentru propria educație

Unui tânăr cu dizabilități i-a fost refuzată susținerea examenelor de Bacalaureat la domiciliu, deși Regulamentul de Bacalaureat prevede acest lucru.

Cornel Baran este un tânăr care la naștere a suferit o traumă, cauzată de malpraxis, fapt pentru care nu a putut merge niciodată. Începând cu anul 2002 el și-a făcut studiile la domiciliu, în baza Programelor Educaționale ale Ministerului Educației, fiind instruit de mai mulți profesori. Anterior, examenele din clasa a IV-a, a IX-a și pretestările la examenele de Bacalaureat 2014 tânărul le-a susținut la domiciliu.

Deși a fost asigurat în repetate rânduri că va avea posibilitatea să susțină examenele de Bacalaureat la domiciliu, în acest sens fiind făcute toate demersurile necesare, cu o zi înainte de primul examen, tânărul a fost informat că va fi nevoit să se prezinte la sediul Centrului de Bacalaureat. De asemenea, deși i-a fost comunicat faptul că va beneficia de toată asistența necesară din partea reprezentanților Ministerului Educației, aceștia nu s-au prezentat în ziua examenelor, iar tânărul a fost nevoit să apeleze la ajutorul colegilor. Infrastructura Centrului de Bacalaureat s-a dovedit a fi neadaptată pentru persoane cu dizabilități.

Ulterior, după depunerea mai multor plângeri, Ministerul Educației și Direcția Educație Tineret și Sport al Consiliului Municipal Chișinău și-au revăzut decizia și l-au informat pe Cornel că poate susține restul examenelor de bacalaureat la domiciliu.

În luna iunie 2014, Cornel Baran a înregistrat o plângere la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității (CPEDAE), în care a invocat faptul că a fost discriminat de către Ministerul Educației și Direcția Educație Tineret și Sport al Consiliului Municipal Chișinău.

În urma acestei plângeri CPEDAE s-a autosesizat în vederea examinării gradului de executare de către Ministerul Educației a obligației de acomodare rezonabilă a persoanelor cu dizabilități la susținerea examenelor de Bacalaureat pentru anul 2014.

Astfel, la 9 septembrie 2014, CPEDAE a constatat faptul discriminării în cazul lui Cornel Baran prin refuzul acomodării rezonabile la susținerea examenelor de BAC. De asemenea, au fost elaborate o serie de recomandări către Ministerul Educației:
– de a înceta abordarea dizabilității prin prisma modelului medical al persoanelor cu dizabilități;
– de a adapta Metodologia de organizare și desfășurare a examenelor de bacalaureat, pe următorii ani începând cu anul școlar 2014 – 2015 pentru realizarea practică a acomodării rezonabile fiecărui candidat la bacalaureat, luând în considerare constatările Consiliului;
– de a aviza textul Metodologiei revizuite la Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, conform art. 12 din Legea nr. 121 privind asigurarea egalității;

Reclamantul a fost reprezentant de către avocatul Vadim Vieru, din cadrul asociației Promo-LEX.

Asistența juridică a fost acordată în cadrul Proiectului „Consolidarea capacităților societății civile din Moldova, inclusiv regiunea Transnistreană, în combaterea discriminării prin intermediul acțiunilor de advocacy”, proiect implementat de The Equal Rights Trust și Asociația Promo-LEX și finanțat de Uniunea Europeană.