Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   8 Martie fără cântece, poezii…

8 Martie fără cântece, poezii şi flori

«Ziua de 8 martie nu este un motiv să ne mîndrim numai cu faptul că ne-am născut femei!», susţin membrele mai multor organizaţii neguvernamentale din Chişinău. Ele şi-au propus să sărbătorească această zi altfel, să revină la conţinutul politic al acestei zile şi să pună în discuţie problemele cu care se confruntă femeile.

«Această zi s-a transformat într-o sărbătoare cu cântece, poezii şi flori pentru toată lumea, iar femeia în continuare rămâne a fi fără drepturi. 8 martie însemnă altceva. E bine ca această sărbătoare să-şi capete conceptul ei iniţial, ca sărbătoare a solidarităţii femeilor şi luptei pentru drepturile lor», a declarat Ecaterina Mardarovici, directoarea executivă a Clubului politic al femeilor „50/50″.

Mardarovici susţine că în Moldova drepturile femeii sunt dublu încălcate: ca cetăţean şi ca femeie, plus că ele se confruntă cu o adâncă formă de discriminare în toate domeniile, iar cel mai grav afectate sunt persoanele revenite pe piaţa muncii din concediu de maternitate: se integrează foarte greu, pentru că puţini patronii le angajează. «Conform unui studiu făcut de Agenţia Naţională a Ocupării Forţei de Muncă, femeile revenite din concediu de maternitate nimeresc în lista persoanelor  vulnerabile pe piaţa muncii alături de cei eliberaţi din detenţie. Atât de greu îşi găsesc un loc de muncă. Spune cineva că femeile revenite după maternitate sunt periculoase pentru angajatori. Fug de ele, nici nu discută», a declarat Ecaterina Mardarovici.

Soluţia în acest caz, ar fi conştientizarea de către  întreaga societate că probleme cu care se confruntă femeile, sunt ale tuturor, crede directoarea executivă a Clubului „50/50″, care pledează pentru un parteneriat dintre femei şi bărbaţi. „Cerem drepturi, şanse şi responsabilităţi egale între bărbaţi şi femei, dar nu credem că acest lucru se va întâmpla mâine sau poimâine», este convinsă Mardarovici.

«Ziua de 8 martie să fie scoasă din calendar, dar să fie sărbătorită în fiecare zi din an», propune Elena Burcă, preşedinta Forului Organizaţiilor de Femei. Organizatoarele acţiunii au explicat că acest lucru nu înseamnă că femeile au renunţat la poezii, cântece şi flori, pe care le vor în fiecare zi, nu doar o dată în an.

Ziua femeii, sărbătorită an de an la data de 8 martie a debutat ca o mişcare socialistă, datorată în special condiţiilor precare de lucru în care activau femeile de la sfârşitul secolului XIX. Astăzi ea este percepută precum o zi internaţională de solidaritate şi luptă pentru drepturi sociale şi economice ale femeilor! Tot ea, ziua de 8 martie a prins foarte repede în ţările comuniste devenind o sărbătoare naţională.