Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   12 bănuiţi, şase reţinuţi, peste…

12 bănuiţi, şase reţinuţi, peste 300 000 USD şi două maşini de lux ridicate de la suspecţi

CCCEC a deconspirat funcţionarea unei scheme de spălare de bani estimată la circa 200 000 000 USD, bani extraşi din fondurile unor cetăţeni sau personae juridice din SUA. Peste 70 milioane USD au reuşit să ajungă în una din instituţiile financiare din R. Moldova.
Drept rezultat al unei monitorizări continue a tranzacţiilor suspecte, Serviciul prevenire şi combaterea spălării banilor al CCCEC a reuşit să identifice schema frauduloasă, anunţînd despre aceste suspiciuni FBI din SUA.
La sesizarea Centrului, FBI a confirmat că din conturile mai multor cetăţeni au fost însuşite sume enorme de bani care se cifrează la 200 milioane dolari.
Ieri, 28 octombrie, în urma unei operaţiuni complexe au fost reţinuţi şase membri activi ai grupării, între care capul reţelei şi un angajat al băncii din RM, prin intermediul căruia se extrăgeau lichidităţi de pe conturi deschise pe numele unor persoane fictive.
În total, până în prezent, organul de urmărire penală are 12 bănuiţi, dintre care şase sunt lucrători bancari. Potrivit CCCEC, specialişti în tehnologii informaţionale, care făceau parte din grupul criminal, au creat o plasă virtuală în care se opreau banii din plăţile online, care ulterior erau transferaţi pe conturi în una din băncile din R. Moldova. Banii ajungeau prin intermediul Western Union şi Money Gram.
După ce se confirma transferul la unul din casierii băncii, curierii se prezentau la bancă şi ridicau sumele depuse în conturi, după care lichidităţile erau transmise organizatorului.
Totodată, în schema vizată este complice şi funcţionarul unui minister care asigura gruparea cu xeroxuri ale buletinelor de identitate pentru deschiderea conturilor bancare. Deocamdată nu se ştie dacă posesorii documentelor de identitate cunoşteau despre aceasta.
Centrul a efectuat peste 30 de percheziţii la domicliile reţinuţilor, de unde au ridicat în jur de  300 de mii dolari, o armă de foc şi 2 maşini de lux.
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia  riscă o pedeapsă sub formă de detenţie pe un termen de pînă la 10 ani.
Amintim că, în iunie curent, Serviciul prevenire şi combaterea spălării banilor a reţinut o altă grupare internaţională suspectată de spălare de bani.
În acest caz, dosarul a fost remis instanţei care déjà a emis o sentinţă de condamnare.