Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   «Curtea a anulat Decretul, dar…

«Curtea a anulat Decretul, dar nu şi efectele lui»

Decizia Curţii Constituţionale privind anularea Decretului Ghimpu în subiectul 28 iunie 1940, continuă să provoace reacţii în societate.

Lideri de opinie şi experţi în materie constutuţională tratează decizia Curţii ca pe un act de dezonoare profesională. «Curtea s-a făcut de râs. Să nu recunoşti actul ocupaţiei, după ce nu numai un preşedinte, dar o Academie de Ştiinţe a anunţat acest lucru, este, cel puţin, o lipsă elementară de cultură», a declarat pentru Ziarul de Gardă, Victor Popa, expert în Dreptul Constituţional. Popa este înclinat să creadă că decizia Curţii este o comandă politică. «Judecătorii Curţii au acţionat la comandă, nu e clar, deocamdată, la a cui comandă – din interiorul Alianţei sau de mai departe, dar că a fost o comandă nu încape nicio îndoială», spune Popa.

Istoricul Anatol Petrencu, vice-preşedintele Mişcării Europene din Moldova susţine că amendarea Decretului Ghimpu de către Curtea Constituţională nu înseamnă şi anularea semnificaţiei zilei de 28 iunie, 1940. «A fost şi va rămâne o zi neagră»,- spune Petrencu «Şi nicio Curte nu ne va putea obliga să credem ori să spunem altceva despre această zi, decât ceea ce a fost – începutul unui proces criminal de ocupaţie». În opinia lui Petrencu «este important ca societatea să creadă în Decretul Ghimpu, nu Curtea Constituţională sau anumiţi ştabi de partide, care-şi fac interesele, fie în politică, fie în justiţie», iar Victor Popa insistă în ideea că «anularea Decretului nu înseamnă şi anularea efectelor acestui Decret. Oricine va dori se va putea întruni în fiecare an de 28 iunie pentru a consemna Ziua ocupaţiei sovietice şi comemora jertfelor regimului totalitar comunist, aşa după cum zice Decretul Ghimpu»,- precizează Popa.

12.07.10