Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Lista neagră a achiziţiilor publice

Lista neagră a achiziţiilor publice

299-achizitiiFirma care este acuzată că intenţiona să distribuie carne de cal în loc de carne de vită la una dintre grădiniţele din Chişinău riscă să fie inclusă în lista neagră din domeniul achiziţiilor publice. La două luni de la scandalul, neaplanat încă, Direcţia Educaţie a solicitat Agenţiei Achiziţii Publice (AAP) să iniţieze această procedură. Între timp, aceştia au reziliat contractul şi au acţionat în judecată firma contractantă. Cei implicaţi se acuză reciproc, iar poliţia încă anchetează.

La 9 septembrie, ofiţerii CCCEC au fost alertaţi prin telefon de către un părinte că la grădiniţa «Foişor» din sectorul Ciocana copiii sunt hrăniţi cu carne de cal în loc de carne de vită, lucru interzis în instituţiile preşcolare, pentru a preveni eventuale intoxicaţii ale micuţilor.

Deşi carnea avea ştampila ce indica că este de bovină, în urma expertizei Centrului de medicină preventivă s-a demonstrat că aceasta era de cal. Imediat, contractul dintre Direcţia Învăţământ din sectorul Ciocana (Direcţia) şi firma „Gref Comerţ”, care cumpăra carnea de la un abator din Bardar şi o aducea grădiniţei, a fost reziliat.

Au fost anulate şi contractele prin care aceasta urma să distribuie carne şi altor instituţii de învăţământ din capitală. Celelalte contracte cu direcţiile educaţie, ce ţin de aprovizionarea instituţiilor subordonate cu produse alimentare, nu au fost reziliate, din lipsa unor „temeiuri juridice”, susţine directorul AAP, Ştefan Creangă.

Direcţia Ciocana a chemat în judecată firma „Gref Comerţ”

Recent, Direcţia Educaţie Ciocana a depus o cerere de chemare în judecată a firmei „Gref Comerţ”. „După rezilierea contractului, firma urma să achite o anumită penalitate, dar nu a fost de acord, a refuzat să plătească şi am mers în judecată”, explică jurista Direcţiei Tatiana Mârleanu.

Deşi în setul de documente prezentat la licitaţie de SRL-ul în cauză era şi contractul firmei cu abatorul de la care a fost procurată carnea, contract ce stipula că abatorul este responsabil de calitatea cărnii, acest fapt nu o absolvă de vină. Atunci când semnezi un contract, te asiguri şi-ţi asumi nişte responsabilităţi, consideră Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, şefa Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport a Primăriei Chişinău. Anume din acest motiv, „nu cei care îi livrează firmei carnea sunt responsabili, în acest caz abatorul, dar tu nemijlocit, ca agent economic, eşti responsabil de livrare în termenii contractului”, susţine ea.

În cadrul Direcţiei a avut loc o anchetă internă, în urma căreia au fost recomandate mai multe schimbări. „După acest incident, am făcut schimbări ce ţin de primirea produselor. Zilnic se verifică maşina, condiţiile şi produsele livrate. Dacă până acum de primirea mărfii în instituţiile de învăţământ era responsabil doar magazinerul, acum aceasta este responsabilitatea unui grup din care face parte şi o persoană din cadrul direcţiei de învăţământ din sector, dar şi una din administraţia instituţiei respective”, specifică Nagnibeda-Tverdohleb, care nu-şi explică de ce nu au primit niciun răspuns de la organele de drept ce anchetează încălcarea, deşi a fost expediată o solicitare oficială de mai mult timp.

„Are toate şansele să fie inclusă în lista neagră”

Pe marginea acestui caz se desfăşoară o anchetă penală. De la CCCEC această a fost direcţionată la Comisariatul de poliţie din sectorul Ciocana al capitalei, la scurt timp de la constatarea încălcării. Şeful Secţiei urmărire penală din cadrul comisariatului susţine că la acest dosar, care nu reprezintă nimic ieşit din comun, s-a lucrat, doar că deocamdată nu poate fi făcută publică nicio informaţie. Chiar şi în lipsa unei decizii a organelor de drept, „Gref Comerţ” poate intra în dizgraţia instituţiilor publice. „Are toate şansele să fie inclusă în lista neagră”, consideră directorul Agenţiei Achiziţii Publice, Ştefan Creangă.

„Este regulamentul care prevede că, dacă s-a prejudiciat activitatea instituţiei, partea contractantă este în drept să iniţieze procedura de introducere a acestei firme în lista neagră. Se face un proces-verbal de constatare a prejudiciului, se transmit Agenţiei toate documentele necesare, după care este solicitat agentul economic să-şi expună poziţia, să vină cu contraargumente, facem şedinţă publică şi doar după aceea putem decide dacă se acceptă sau respinge solicitarea de a fi înclus SRL-ul în lista respectivă. Agentul economic inclus este în drept să conteste în instanţa de judecată. În câteva zile vom lua o decizie, chiar dacă firma nu-şi expune poziţia sau dacă refuză invitaţia de a participa la şedinţă”, explică Creangă.

„De unde să ştiu ce-o dus ei la grădiniţă!”

În decursul a trei ani, 20 de firme au fost incluse în lista neagră în domeniul achiziţiilor publice. Doar una dintre acestea a fost exclusă prin intermediul instanţei de judecată. Creangă consideră că, de fapt, lista acestora ar putea fi mult mai mare, dar problema constă în faptul că autorităţile contractante, instituţiile publice adică, nu prea se adresează, limitându-se la rezilierea contractelor.

Situaţii similare celei cu carnea de cal, când calitatea nu corespunde celei promise, sunt foarte multe, susţine directorul Agenţiei responsabile de corectitudinea cumpărăturilor făcute din banii statului. „Până la urmă, acolo este vorba despre factorul uman. Soluţia ar fi ca persoana care primeşte marfa să poarte răspundere pentru ceea ce primeşte”, este convins acesta.

Cât despre conflictul cu „Gref Comerţ”, Creangă crede că ar exista un cerc vicios. Nu este exclusă vina nimănui: nici a firmei, nici a abatorului, nici a grădiniţei. Directorul Agenţiei admite că cineva dorea ca această carne să ajungă la grădiniţă, doar că ar fi fost nişte conflicte la mijloc, cei implicaţi nu s-ar fi înţeles între ei şi s-au deconspirat. Şi varianta unei reglări de conturi poate fi reală, crede Creangă. „E necesară o anchetă minuţioasă a organelor competente, pentru că toate documentele sunt în regulă, dar cazul s-a întâmplat”, conchide acesta.

Alexandru Popov, directorul „Gref Comerţ”, susţine că situaţia rămâne ambiguă şi că în toate cele întâmplate sunt vinovaţi cei de la abator. „Am avut certificat medical şi factură de la firma respectivă, care confirma că este de bovină carnea. Noi nu aveam treabă. Am vorbit cu cei de la abator. Se fac că nu ştiu nimic. Ca atare, ei au făcut totul”, a spus scurt Popov, fără a preciza alte detalii.

Proprietarul abatorului din Bardar, Andrei Doroftei, spune că firma e vinovată. „În acea zi ei au dus multă carne, dar de la mine au luat numai 300 kg. Eu vând carne de bovină, dar ce-au vândut ei, nu mă interesează. Răspund numai de ceea ce vând eu. De unde să ştiu ce-o dus ei la grădiniţă!”, a încheiat el discuţia, sub pretextul că aceasta nu-i cea mai mare problemă din Moldova.

Tatiana EŢCO