Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Judecătorii în electorală

Judecătorii în electorală

449-judecatori1Magistraţii de la toate instanţele din R. Moldova au intrat în campanie electorală. Cu promisiuni, lozinci, acuzaţii dure la adresa altor candidaţi, aceştia se bat pentru fotoliile de membru permanent şi de membru supleant în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

În R. Moldova, rolul de garant al independenţei autorităţii judecătoreşti este realizat de Consiliul Superior al Magistraturii. Potrivit Legii cu privire la CSM, Consiliul este format din 12 membri permanenţi, dintre care trei sunt numiţi din oficiu – preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, ministrul Justiţiei şi procurorul general. Alţi trei membri sunt numiţi de Parlament şi se aleg din rândul profesorilor de drept, iar ceilalţi 6 membri sunt aleşi din cadrul judecătorilor, prin vot secret, de către Adunarea Generală. Durata mandatului de membru al Consiliului Superior al Magistraturii este de 4 ani.

Prin Hotărârea din 9 iulie 2013, CSM a dispus convocarea, la 18 octombrie 2013, Adunării Generale a Judecătorilor, unde trebuiau să fie aleşi 6 membri permanenţi, inclusiv doi membri supleanţi ai CSM, din numărul de 13 candidaţi înscrişi în cursa electorală. După trei ore de scrutin şi după alte trei ore în care o comisie specială a numărat voturile, au fost aleşi doar trei membri permanenţi ai CSM: Dumitru Visternicean şi Tatiana Răducanu, din partea CSJ, şi Anatol Ţurcan din partea instanţelor de Apel.

449-judecatori3Alegeri scandaloase. Un candidat şi-a retras candidatura

Magistrata Tatiana Răducanu susţine că „un lucrul foarte important este de a avea o echipă în CSM care va promova ideile reformei, care va face schimbări. După cum aţi văzut din lista candidaţilor, sunt unele persoane cu o reputaţie pătată, şi aici mă refer la dl Muruianu. Dumnealui are condamnări la CEDO, a fost eliberat de nenumărate ori, a fost sancţionat disciplinar, a fost eliberat din funcţie, nu se poate ca aşa judecători să fie în CSM”. Pe 22 noiembrie, curent, s-a mai făcut o încercare de a-i alege pe ceilalţi trei membri permanenţi ai CSM şi doi membri supleanţi. De această dată, evenimentul s-a desfăşurat în localul de lux „Casa sărbătorii”, care, oficial, îi aparţine lui Victor Şelin, liderul Partidului Social Democrat.

Şi pe 22 noiembrie, alegerile pentru funcţia de membru al CSM au început cu mare scandal. Mai mulţi dintre candidaţi au susţinut că nu au avut timp suficient pentru a-şi promova programul de activitate, solicitând să ţină discursuri în faţa tuturor magistraţilor. Cu mare greu, aceştia au fost lăsaţi să se prezinte la tribună, iar candidatul Gheorghe Balan, de la Judecătoria Botanica, şi-a retras candidatura, motivând că s-au încercat unele ilegalităţi încă de la începutul şedinţei.

Dispută între Muruianu şi Corochii

De la tribună, candidaţii au făcut acuzaţii dure la adresa unor magistraţi, dar şi propagandă în favoarea altor judecători, candidaţi la funcţiile de membru permanent şi de membru supleant în Consiliu. Potrivit regulamentului cu privire la funcţionarea Adunării Generale a Judecătorilor, se consideră aleşi în funcţia de membru permanent al CSM candidaţii incluşi în buletinele de vot care au acumulat 50 plus un vot din numărul majorităţii simple a judecătorilor prezenţi la Adunare. După numărarea voturilor, nici de această dată Adunarea Generală n-a reuşit să-i aleagă pe cei trei membri permanenţi în Consiliul Superior al Magistraturii. Candidaţii nu au acumulat numărul necesar de voturi.

Judecătorul de la CA Chişinău, Ion Muruianu, a declarat în faţa magistraţilor că „actualul Consiliu s-a ocupat cu activităţi politice, şi asta nu este de mirare. Toată lumea ştie… Fiind reprezentanţi ai partidelor, au promovat linia fără să ţină cont de interdicţiile legii”. Drept replică, ex-preşedintele CSM, Nichifor Corochii, a declarat: „Dl Muruianu ar trebui să-şi aducă aminte Hotărârea CEDO în cazul în care a fost vizat. Şi să-şi aducă aminte că dânsul a fost 8 ani în anumite activităţi… A fost şi membru în actualul Consiliu. Şi dacă va face o analiză, va primi răspuns la toate întrebările”.

Totodată, Corochii a spus că încă nu a decis dacă va candida la următoarele alegeri. „Concluzia este clară ca bună ziua! Se vede că nu am făcut faţă acelor aşteptări pe care şi le-au avut judecătorii. (Reporter: Veţi mai candida?) Haideţi să mai aşteptăm cu răspunsuri şi întrebări de felul acesta”, a răspuns ex-preşedintele CSM. Magistrata Lilia Lupaşco de la Judecătoria sect. Râşcani a menţionat că judecătorii vor ca CSM, în primul rând, să le apere interesele profesionale, să le asculte problemele, dar şi să înţeleagă condiţiile în care lucrează magistraţii.

449-judecatori2Candidaţi cu averi mari şi dosare pierdute la CEDO

La ultima Adunare a Judecătorilor au fost aleşi doar cei doi membri supleanţi. Este vorba de controversata judecătoare de la Curtea de Apel Chişinău, Nina Cernat, care deţine o casă estimată de experţi imobiliari la 10 milioane de lei, şi proaspătul magistrat de la Curtea Supremă de Justiţie, Ion Druţă, şi el proprietarul unui palat din cartierul Malina Mică. ZdG a scris că Ion Druţă a obţinut terenul pe care şi-a construit casa printr-o controversată decizie a Primăriei Chişinău. Ulterior, pentru a nu fi vizat direct într-un inevitabil scandal, judecătorul a înscris imobilul pe numele unei rude care avea afaceri comune cu soţia şi cu soacra sa.

După alegerile eşuate din 22 noiembrie, urmează ca la viitoarea şedinţă CSM să se numească o nouă dată pentru alegerea celor trei membri permanenţi. De această dată, candidaţii vor avea mai mult timp pentru a-şi face campanie electorală. Mai mulţi candidaţi şi actuali membri ai CSM au averi impresionante, dar şi dosare la CEDO, pierdute de statul R. Moldova în urma unor decizii judiciare dubioase emise de ei. Tatiana Răducanu, proaspătă membră a CSM, deţine o casă în Chişinău, estimată de experţii imobiliari la 5 milioane de lei, un apartament şi un automobil Toyota. Iar numele magistratului Dumitru Visternicean, reales în funcţia de membru permanent al CSM, figurează în 11 cauze pe care R. Moldova le-a pierdut la CtEDO.

Urmează o nouă rundă de alegeri

Candidatul Grigore Şişcanu este preşedinte al Judecătoriei Nisporeni. El nu are dosare pierdute la CEDO, în schimb, e proprietarul unei case de locuit în s. Măcăreşti, Ungheni, a două apartamente la Nisporeni, unul situat pe str. Suveranităţii şi altul – pe str. Marii Adunări Naţionale. Pe numele familiei Şişcanu sunt înscrise şi două terenuri extravilane la Durleşti, şi un automobil VAZ. Judecătorul Şişcanu «a uitat» să declare două automobile, de model Nissan Patrol şi Mercedes C 200, pe care le deţine prin mandat. Cu toate acestea, magistratul vrea să facă schimbarea la CSM.

Potrivit Raportului cu privire la activitatea CSM pe anul 2012, membrii Consiliului s-au întrunit în 40 de şedinţe, desfăşurate, de regulă, în fiecare zi de marţi, fiind adoptate 848 de hotărâri.