Afacere cu subtilităţi: Furnizorii de folie stretch mint cumpărătorii referitor la greutatea produsului

În cazul în care furnizorul oferă produse standard cu un preţ mult mai scăzut decât cel de piaţă, de obicei, este vorba de contrabandă. Unul dintre aceste produse este zahărul ieftin din Ucraina, care intră în Moldova în cantităţi mari prin contrabandă. La analiza pieţei de ambalaje, s-a identificat un alt produs care se deosebeşte printr-o variaţie suspectă de preţuri – folia stretch.

Folia subţire şi flexibilă este comercializată sub formă de rulouri cu greutate standard. Mai mult de 50% din vânzările de folie stretch din Moldova sunt reprezentate de rulouri cu o greutate de 1,7 kg şi o grosime de 17 microni. Principalii cumpărători sunt producătorii care protejează marfa de praf și leziuni minore, precum şi exportatorii care folosesc folia pentru a împacheta paleţii pe care sunt aranjate cutii.

O companie care achiziţionează folie stretch la scară industrială a apelat la serviciile institutului Incercon. Companiei i s-a părut suspectă variaţia preţurilor de 20% la un rulou standard, căci 80% din folia stretch din R.Moldova este produsă de aceeaşi fabrică din Polonia după un singur standard de greutate. Compania a achiziţionat în mod anonim eşantioane identice de folie cu grosimea de 17 microni de la 4 furnizori din Chişinău şi le-a transmis la Institutul Incercon pentru examinare. Măsurarea greutăţii a fost efectuată de un expert care nu a ştiut de la care companii au fost achiziţionate mostrele.

Standardul de greutate a rulourilor de folie stretch este deseori încălcat

Examinarea (numărul 712/1 din 19.07..2016) a demonstrat că 2 din 4 probe cântăresc cu 15% mai puţin decât standardul, adică, 1445g în loc de 1700g.

Analiza ulterioară a relevat practici de lucru dubioase ale unor furnizori. Aceste companii cumpară folia în rulouri industriale, cu masa de 50 kg. În condiţii improvizate acestea sunt rebobinate în rulouri mai mici. Echipamentul improvizat nu permite ca rulourile să se conformeze greutăţii standard, astfel încât o mulţime de rulouri au o greutate mai mică de 1,7 kg.

Mai mult decât atât, s-a stabilit că rulourile rebobinate conţin până la 100 g de umiditate. Această situaţie se întamplă din cazua rebobinării foliei, vânzătorii achizitionează role de carton la mâna a doua. Aceste role de carton au masa ce variază de la 200g până la 350g, din cauză că pot absorbi până la 100g de umiditate, iar companiile nu depun efort pentru a le sorta.

Formal, practicile de rebobinare respectă legea. Dar, în realitate, astfel de acţiuni ale furnizorilor induc în eroare consumatorii. Mai mult decât atât, folia rebobinată nu protejează încărcătura. Folia de 17 microni este un produs de unică folosinţă. La rebobinare, materialul îşi pierde rezistenţa şi elasticitatea.

Furnizorul de rulouri cu greutate standard fără dubii va indica greutatea netă pe factură

Institutul Incercon este dispus să ofere o copie a rezultatelor studiului tuturor părţilor interesate. Incercon este o organizaţie metrologică independentă. Orice persoană juridică sau fizică poate beneficia de un studiu similar. Verificarea masei cu marja de eroare de 0.1g a patru mostre costă 480 de lei. Clientul primeste avizul expertului timp de două zile lucrătoare. Acest aviz poate fi utilizat  inclusiv în procedurile legale.

Cea mai sigură cale de a vă proteja de fraude atunci când cumpăraţi folie stretch este să cereţi factura cu greutatea indicată. Firmele care vând produse originale din fabrică întotdeauna sunt de acord cu această condiţie. În cazul în care furnizorul continuă să indice numărul de rulouri în bucăţi, cel mai probabil, vă oferă folie de calitate inferioară, la un preţ ridicat.

Acesta este un text publicitar

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *