Trompetist de succes la 11 ani

La doar 11 ani, Vasile Tinei a reuşit să cânte alături de compozitorul Eugen Doga, să culeagă succese la concursurile de talente prin capacităţile sale de trompetist şi să fie protagonistul unui videoclip alături de „Lăutarii de la Edineţ”.

Vasile Tinei a venit în capitală acum trei ani ca să pătrundă în tainele acestui instrument. Deşi este originar din Edineţ şi a învăţat primele două clase la şcoala de muzică din raion, familia a hotărât că orele la un liceu din Chişinău l-ar ajuta să devină mai bun în domeniul muzicii. Şi au avut dreptate. În scurt timp, a reuşit să ocupe mai multe locuri de frunte la concursurile naţionale şi internaţionale de muzică.

În 2016, Vasile a ocupat locul I, categoria A – până la 10 ani, la Concursul naţional al tinerilor interpreţi „Zlata Tcaci”. Concursul este organizat anual în memoria compozitoarei Zlata Tcaci, care a realizat circa 800 de lucrări şi s-a ales şi cu o multitudine de titluri onorifice şi premii, precum Maestru Emerit al Artei din Moldova şi Laureat al Premiului de Stat al Moldovei. Vasile s-a clasat pe locul I şi la Concursul internaţional de interpretare muzicală „Emanuel Elenescu” de la Piatra-Neamţ, România.

Tot în 2016, Vasile Tinei s-a calificat în finala Concursului „Next Star”, desfăşurat în România, unde a obţinut locul II şi un premiu de 60 USD. Un alt concurs internaţional la care a fost premiat este „Muzica speranţei”, organizat la Minsk, Belarus. De acolo, trompetistul a revenit cu locul III.

Să cânţi alături de Eugen Doga

Datorită reuşitelor sale în calitate de trompetist, Vasile Tinei a fost recomandat de profesorul său, Vasile Ciubuc, pentru a participa la mai multe concerte. În acest mod, a atras atenţia celui mai tânăr dirijor din R. Moldova, Dumitru Cârciumaru, care i-a oferit posibilitatea de a cânta nu doar cu o orchestră, dar şi la concertul aniversar al lui Eugen Doga. Astfel, la 7 mai, trompetistul urcă pe scenă alături de orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, dirijată de Dumitru Cârciumaru. Spectacolul s-a desfăşurat cu ocazia omagierii a 80 de ani ai compozitorului Eugen Doga. „Anume la concertul «Eugen Doga – 80 de primăveri» am avut onoarea de a cânta lucrarea «Eterna»”, spune Vasile. „Vasile a ieşit şi a cântat la sfârşit piesa la trompetă, deşi aceasta este cântată la nai, ceea ce a fost o surpriză”, susţine Natalia Tinei, mama trompetistului. Datorită prestaţiei sale remarcabile, au mai urmat şi alte concerte alături de Eugen Doga, inclusiv la Anenii Noi şi Chişinău.

La 20 mai, anul curent, Vasile a mai cântat alături de Ana Cernicova, Ion Timofti, Olga Vlaicu, Tatiana Vârlan, Tania Cerga, Andrei Glavan, Cristina Pintilie, Lilian Severin şi Marcel Roşca la „Misterele muzicii în noaptea muzeelor”, în scuarul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei. Mai nou, Vasile va cânta şi la concertul aniversar dedicat lui Eugen Doga din 1 octombrie. Concertul va avea loc la Teatrul Verde începând cu ora 17:00, iar pe scenă vor evolua peste 160 de artişti.

Dragostea de muzică

În prezent, Vasile Tinei este elev în clasa a VI-a la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”. Tânărul trompetist a moştenit dragostea de muzică de la unchiul său, regretatul Simion Târşu, trompetist în orchestra „Lăutarii” din Chişinău. Natalia Tinei povesteşte că de mic copil Vasile cocheta cu muzica. „Privea doar canalele de televiziune unde se cântă la instrumente şi se uita cu atâta dragoste la televizorul acela…”. Aşa au hotărât împreună cu soţul să îl înscrie la şcoala de muzică, şi anume la fluier, pentru că, potrivit părinţilor, nu este un instrument atât de complicat. În mai puţin de jumătate de an, copilul a înregistrat performanţe la ritmul notelor muzicale.

Chiar dacă Vasile a reuşit să culeagă succese la o vârstă fragedă, recunoaşte că mai are mult de lucrat, inclusiv cu respiraţia, pentru a deveni un trompetist desăvârşit. „La început îmi era foarte greu, ţineam doar patru-cinci timpuri. Acum, e mai bine”.

Părinţii sunt mândri de performanţele fiului lor şi îi urmăresc cu atenţie evoluţia. În 2017, orchestra lăutarilor de la Edineţ i-a propus o colaborare într-un videoclip muzical. „Eu le-am spus: voi sunteţi deja lăutari, iar Vasile încă frecventează şcoala. Oricum, au insistat să cânte şi Vasile”, afirmă mama trompetistului.

Vasile are ambiţia să devină unul dintre cei mai buni instrumentişti. Totodată, îşi doreşte să cânte pe toate scenele lumii, dar cel mai mult – într-o orchestră de jazz din SUA.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *