Două mâini pentru Vasile Moraru

Vasile Moraru, din s. Chişcăreni, raionul Sângerei, are 18 ani. Acum 5 luni el a rămas fără ambele mâini în timp ce efectua nişte lucrări la o maşină de balotat paie.

Fiecare zi, din ultimele 5 luni, are alte sensuri pentru familia Moraru. Toţi împreună încearcă să supravieţuiască acestei tragedii, în speranţa că undeva, cândva, ar putea apărea o şansă pentru Vasile. Între timp, băiatul a susţinut bacalaureatul, iar acum este în cea mai mare aşteptare din viaţa sa. Pentru a-şi recăpăta cel puţin parţial mâinile, Vasile are nevoie de o operaţie la o clinică din străinătate. „Nimeni, până acum, nu ne-a putut spune de câţi bani am avea nevoie pentru o astfel de intervenţie. Ştim că ne-ar costa scump. Avem nevoie şi de un medic care s-ar ocupa de cazul nostru şi ne-ar orienta unde anume putem să ne adresăm şi ce să facem mai departe. La moment, nu suntem consultaţi de niciun specialist”, spune tatăl lui Vasile, Ion Moraru.

La Chişinău, traumatologul Ion Ţurcanu, ne-a spus că operaţii de transplantare se fac şi în R. Moldova, doar că în cazul lui Vasile e nevoie de un donator greu de găsit.

„Am văzut la televizor cum unui băieţel care, la fel ca şi fiul meu, şi-a pierdut ambele mâini, i-au implantat două proteze care funcţionau ca nişte mâini adevărate. Era primul care a trecut prin acest experiment şi mâinile i-au fost oferite cadou. Nouă nimeni nu ne va face un aşa dar, de aceea strângem bani. Am auzit că protezele de acest fel costă vreo sută de mii de euro”, spune tatăl băiatului.

Medicul-şef de la Uzina de Protezare, Nicolae Gontariuc, afirmă că, până în prezent, medicii din Sângerei nu s-au adresat la el cu problema lui Vasilică. El ne-a anunţat că centrul i-ar putea oferi gratuit băiatului două proteze cosmetice.

„Bineînţeles, pentru un tânăr de 18 ani, viaţa căruia este înainte, o proteză cosmetică e inutilă, deoarece aceasta e doar de formă. Dacă există posibilitatea unei intervenţii chirurgicale, suntem gata să colaborăm cu cei de la traumatologie şi să-l ajutăm pe băiat cu ce putem. Recunosc, posibilităţile medicilor de la noi nu sunt comparabile cu cele ale medicilor de peste hotare, dar pentru a beneficia de un tratament calificat peste hotare, e nevoie de mulţi bani, dar, din câte ştiu, sponsori care fac acte de caritate sunt cam puţini”.

Din februarie până în prezent, pe contul bancar deschis special au fost transferaţi 20 mii euro.

„Mizăm pe receptivitatea oamenilor, a organizaţiilor guvernamentale şi neguvernamentale, a concetăţenilor noştri aflaţi peste hotare, a instituţiilor de învăţământ, a tuturor celora care pot să întindă o mână de ajutor feciorului nostru”, spun părinţii lui Vasile Moraru, colegii de clasă, colectivul pedagogic, Primăria comunei Chişcăreni.

MORARU VALENTINA ION
Banca de Economii SA, filiala nr.1 Chişinău.
Codul fiscal al băncii 1003600002549
MFO BECOMD2X609
Pentru lei:
Cont de decontare pentru transfer: 28097014989
Cont de depunere persoane fizice : cont nr. 1/259095
Pentru dolari:
Contul nr. 840/81/25075
Pentru euro:
Cont nr. 987/81/2664


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *