Patru poliţişti batjocorind un cioban

Cei patru poliţişti şi ciobanul din satul Răzeni, raionul Ialoveni, supus unui “interogatoriu” de către oamenii legii, au devenit subiect de discuţie în întreg satul. Pentru că zi şi noapte se află la stână, Mihai Corobciuc, de 22 de ani, nu a văzut nici la televizor, dar nici în internet isprava poliţiştilor. Tânărul, însă, a auzit de prin sat că batjocura oamenilor legii a ajuns să fie vazută de consătenii şi apropiaţii săi.

«Interogatoriul» de la Comisariatul de Poliţie Botanica l-a marcat greu pe Mihai. Deşi poliţiştii care l-au batjocorit, filmându-l, s-au distrat copios, într-un eventual dosar intentat împotriva acestora, Corobciuc ar avea statut de victimă.

Oficiali din cadrul MAI susţin că cei patru angajaţi au fost disponibilizaţi. Potrivit unor surse, însă, aceasta ar putea fi doar o simplă declaraţie, din momentul în care numele poliţiştilor este ascuns de oficiali.

— Cum e familia ta, ei?

— Corobciuc.

— Da’ cum te cheamă?

— Mişa.

— Da’ ce lucrezi?

— Cioban.

— Da’ unde eşti cioban?

— Răzeni.

— Câte oi ai la stână?

— 80.

— Da’ cum le cheamă?

— Nu ştiu…

— Cea mai iubită oaie a ta care e?

— Niciuna.

– Cum, băi, o cheamă pe cea mai iubită oaie a ta?

— …

— Da câte oi iubite ai? Da berbeci câţi ai?

— Doi.

— De câte ori sar berbecii pe oi?Da’ vezi cum sar?

— Văd.

— Spune un mesaj de bine pentru rude. Fă din mână. Fă din mână şi la oile tale. Dă noroc la drugii tăi din Răzeni. Spune: “Privet, drugii!”

— Privet, drugii!

— Băi Mişa, da’ tu ai padrugă?

— Nu.

— Da vreo oaie padrugă?

— Nu am.

— Da de ce nu ai?

— Că nu am plăcere.

— Care e capitala Chişinăului? Spune, băi, Răzeni!

— Moldova.

— Cu cine ai băut?

— Cu băieţii.

— Ce ai băut?

— Pivă.

— Da îţi place piva?

— Îmi place. Cum să nu îmi placă?

— Iei acasă brânză de la stână?

— Nu.

— Da cine mulge oile?

— Eu le mulg.

— Câte litri de lapte ţi-a dat azi oaia din stânga?

— Nu se mulg acum.

— Cine e Ştefan cel Mare?

— Cel mai mare pe Moldova.

— Cel mai mare ce?

— Cel mai mare căpitan.

— Transmite salutări mamei!

— Numai bine şi sănătate.

— Spune unde ai nimerit. Hai că te închidem la sutci!

— Nu spun.

— Transmite-le de ce eşti zaderjenîi aici. Pe ce planetă trăim noi?

— Moldova.

— Da’ pe lună trăiesc oameni?

— Da.

— Câţi şi cum îi cheamă?

— Nu ştiu.

— Lunatici îi cheamă, Mişa!

— Dacă îţi sună o padrugă, cum vorbeşti! “- Dzâni, dzâni!” Hai răspunde că dacă răspunzi, îţi dau drumul acasă.

Acesta este “interogatoriul” celor patru poliţişti de la Comisariatul Botanica, la care a fost supus ciobanul Mihai Corobciuc din satul Răzeni. Discuţia a fost filmată chiar de oamenii legii, imaginile fiind plasate şi în internet.

Mi-au luat totul: şireturile, telefonul mobil şi 75 de lei”

Pe Mihai l-am întâlnit la una din cele trei stâne din Răzeni. Tânărul munceşte acolo de trei ani, iar venitul său lunar este de 1500 de lei. “Mă aflu la stână zi şi noapte”, spune băiatul. “Aşa îmi câştig banii”, explică el. Mihai Corobcic îşi aminteşte bine de acea zi din februarie 2008, când s-a întâlnit cu nişte prieteni în Chişinău. Era una din puţinele zile când cibanul a plecat la Chişinău. “Am băut patru beri”, spune Mihai. “Pe la orele 20.00, când am vrut să mă întorc acasă, în timp ce aşteptam autobuzul, s-a apropiat un poliţist care insista să îl urmez”, îşi aminteşte ciobanul. “Nu ştiam unde vrea să mă ducă, dar l-am urmat. Acolo mi-au luat totul: şireturile, telefonul mobil pe care tocmai îl cumpărasem şi ultimii 75 de lei. Nu am mai văzut nimic înapoi!”, spune cu regret Mihai Corobciuc. Tânărul a auzit despre filmul postat pe internet, iar mai târziu apărut şi la posturile de televiziune. “Nu s-a procedat corect…”, spune Mihai fără să îşi termine gândul. “Poliţiştii au făcut ce au vrut cu mine”, continuă el indignat.

Indignaţi s-au arătat şi consătenii ciobanului. “Mihai este un băiat bun”, au spus într-un glas mai mulţi locuitori din Răzeni. “Nu fură şi nu consumă alcool. E bun la inimă. Pentru că tatăl său a decedat, iar mama sa nu are posibilitate să îl ajute, el îşi câştigă existenţa singur, cum poate”, spun consătenii acestuia.

Jurnaliştii «bat talanca»

L-am solicitat pe comisarul sectorului Botanica, Pavel Voicu, să comenteze situaţia în care cei patru poliţişti din subordinea sa l-au batjocorit pe ciobanul Corobciuc. “Ce vreţi dumneavoastră?”, nu ne-a permis comisarul Voicu să întrebăm până la urmă. “Culegeţi informaţie de pe internet, în loc să ajutaţi poliţia! Să veniţi şi să spuneţi: “Dle comisar, ia uitaţi-vă, ştim că sunt mulţi infractori care sunt în cautare. Iacă noi avem aşa posibilitate să informăm societatea, că avem şi noi codu’ ista moral. Pe urmă să chemăm în timp de noapte mai multe activităţi”. Da’ dumneavoastră vorbiţi una şi aceeaşi. Parcă bateţi talanca. În loc să mă ocup cu lucru’ trebu’ să ascult pe fiecare”, ne-a explicat timp de un minut comisarul Pavel Voicu, după care a închis telefonul, refuzând să asculte o altă întrebare.

La Departamentul Securitate Internă al Ministerului Afacerilor Interne am fost informaţi că, în urma unei anchete, toţi cei patru poliţişti au fost eliberaţi din funcţie.

Batjocura poliţiştilor ar putea fi pedepsită cu închisoarea

După ce a fost făcut public acest caz în care ciobanul de la Răzeni s-a dovedit a fi victima celor patru poliţişti, deputatul Leonid Bujor a solicitat în plenul Parlamentului prezenţa ministrului de Interne, Valentin Mejinschi. “În ultimul timp au loc tot mai multe cazuri de încălcări grave ale drepturilor cetăţenilor la care participă chiar oamenii legii, cei care ar trebui să le apere drepturile”, spune deputatul. “Cazul ciobanului de la Răzeni este unul din ele. El a fost batjocorit şi maltratat moral şi psihologic, atunci când un poliţist îl filma, iar alţi trei îi adresau întrebări batjocoritoare”, continuă Bujor. Chiar dacă a fost solicitată prezenţa lui Minjinschi, fracţiunea PCRM a votat împotriva prezenţei în Parlament a ministrului de Interne. “Acest fapt încurajează comportomentul poliţiştilor”, mai spune deputatul. “Deseori, cei care trebuie să protejeze cetăţenii, le încalcă drepturile. Dacă nu se va lua atitudine, situaţia va rămâne neschimbată”, adaugă Bujor.

Chiar dacă funcţionarii MAI nu au făcut publice articolele în baza cărora cei patru oameni ai legii au fost eliberaţi din funcţie, Vlad Gribincea, de la Jurişti pentru Drepturile Omului, spune că un temei legal ar fi art, 327, Cod Penal, “Abuzul de putere sau abuzul de serviciu” sau art. 328 “Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu”. Potrivit Codului Penal, acţiunea poliţiştilor ar putea fi pedepsită cu închisoare.

Anastasia NANI

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. politist

  acesti politishti trebuie sa ishi ceara scuze de la ciobanul acesta in public, shi de la fiecare oaie in parte, shi de la cei doi berbeci, si de la noi de la fiecare, caci ii intretinem sa se poarte mai rau ca berbecii. Sa mearga prin Razeni shi sa behaie – shi sa fie filmati behaind shi pushi pe you tube!

 2. Liliana

  eu sunt de acord cu colegul de mai inainte(politis)-ul,si daca toti am gandi asa,sigur data viitoare niste politisti ca cei din articolul de mai sus ar gandi mult mai bine inainte de a face asa.chestia e ca cei doi nu ca s-au coborat la nivelul berbecilor,ei nici n-au ajuns la nivelul unei oi,un animal si are mai mult respect si inteligenta.astia nu poarta decat niste uniforme si o sapca pe cap,un pistol in buzunar(la cat e destept guvernul,lasa armele pe mana tuturor idiotilor)si se cred buricul pamantului,dar sunt gunoaiele societatii,mocirla care afunda si mai tare Moldova.(m-am referit la cei politisti care au exact acel comportament ca si cei din articol,stiu sigur ca exista si politisti cu simtul omeniei)

 3. pepino din australia

  ca si presedintele r- maldovke un militin ,tortionar asa si angajatii lor selectati si platiti dn banii publici !

 4. florence

  cind am citi articolul mia parut ca e poveste!sunt indignata de faptul ca oamenii pot ajunge sa se poarte ca animalele in R.M!in vreme ce ai instincte animalice nu mai esti bun sa traiesti intro societate!si sa ajunga la constiinta tuturor “berbecilor” din institutia publica ce sia permis sa umileasca un om simplu si poate cel mai cinstit ca sunt animale ce traiesc pe baza de miros si gust de bani!rusine sa fie acestor oameni si sa plece cu turmele ca acolo e le locul!!!

 5. doina

  Umilitor si degradant gestul celor patru nesimtiti. Sunt locuitoarea satului Razeni,un sat frumos si cu oameni gospodari,ramin dezamagita la auzul asemenelor delicte care au loc in tara noastra,si cite interogatorii de acest gen fac cei 4 politisti pe zi? Auzi si ramii inert de umilinta pe nedreptate a multor persoane asemanatoare a inocentului cioban.

 6. TATIANA

  Tot respectul pentru Mihai, si toata repulsia pentru cei patru indivizi si sefii lor. Nu pot sa cred ca exista fiinte atit de nemiloase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *