Mărturiile miliardarului Stati

Săptămâna trecută, Anatol Stati s-a prezentat în faţa judecătorilor pentru a depune mărturii în procesul de judecată în care îl acuză pe Andrei Baştovoi, fostul său colaborator, dar şi pe alte câteva persoane, de furt şi tentativă de omor. La solicitarea procurorului(!), şedinţa în care Stati senior urma, în sfârşit, să spargă tăcerea a avut loc cu uşile închise. Prin intermediul diverselor surse care au asistat la şedinţă, ZdG face o retrospectivă a declaraţiilor miliardarului din spatele uşilor închise.

Stati a fost citat de mai multe ori pentru a se prezenta în faţa judecătorilor, pentru a oferi explicaţii, în special vis-a-vis de acuzaţiile de tentativă de omor la care ar fi fost supus el, Gabriel Stati, şi Veaceslav Glotov, şeful Departamentului de Securitate al firmei sale, ASCOM Group. Pentru că nu se prezentase, printre participanţii la proces se vehicula ideea că Stati ar putea fi adus forţat în faţa magistraţilor.

Stati, cu doi bodyguarzi, fugind de presă

Nu a fost cazul, pentru că, vineri, 17 august, unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni ai R. Moldova (după unele surse, A. Stati este cel mai bogat) şi-a făcut timp pentru a fi prezent la Judecătoria Buiucani, unde este examinat dosarul.

S-a lăsat însă aşteptat. A venit la proces cu vreo 20 de minute mai târziu, însoţit de doi bodyguarzi. Înainte, pe rând, au sosit învinuiţii, avocaţii acestora, procurorul Lilian Cociu şi avocatul familiei Stati, Vitalie Caldîba. Până a ajunge miliardarul, unul dintre bodyguarzi a studiat terenul, timp în care procurorul Cociu a ieşit pentru câteva clipe din sală, pentru a se întreţine cu acesta. Printre altele, acuzatorul de stat i-a spus bodyguardului să-i transmită lui A. Stati să nu se grăbească, pentru că, şi completul de judecată se reţine. Într-un final, cele două părţi au venit aproape concomitent.

A. Stati a intrat liniştit în sală. S-a aşezat în spatele fostului său angajat, Andrei Baştovoi. Cât timp şedinţa a purtat un caracter deschis, a privit impasibil derularea evenimentelor. A stat cu mâinile încrucişate, dând impresia că este relaxat, iar mai apoi, a dus mâna dreaptă la frunte, parcă plictisit. A ieşit din sală după aproape trei ore, flancat de bodyguarzi, părând nervos. A refuzat categoric orice discuţie cu presa, ba chiar a evitat să dea ochii cu jurnaliştii, schimbându-şi din mers traseul. Cu paşi rapizi, a plecat în spatele clădirii judecătoriei, unde-l aştepta o maşină.

Procurorul, avocatul lui Stati

Şedinţa de judecată, iniţial deschisă, s-a “închis”, nu la solicitarea avocatului lui Stati, aşa cum ar fi fost normal, ci a procurorului Cociu, care şi-a motivat cererea prin faptul că există o încheiere judecătorească prin care se admite ca unele momente din proces să se examineze în şedinţă închisă, pentru a nu dăuna business-ului familiei Stati, admiţând că, la mijloc, putea fi vorba şi de secrete comerciale.

“Secretizarea” şedinţei l-a nemulţumit pe Gheorghe Susarenco, avocatul lui Baştovoi, care avea să declare ulterior că şedinţa trebuia să fie deschisă şi că acest lucru nu s-a întâmplat pentru că s-a vrut protejarea lui Stati, nedorindu-se ca lumea să afle ce declară el.

Cert e că şedinţa de judecată de aproape trei ore a fost dedicată în totalitate audierii lui A. Stati. Persoanele prezente ne-au spus că omul de afaceri a răspuns la toate întrebările adresate, având “un comportament corect”. Stati a vorbit despre relaţia sa cu inculpaţii, relatând mai multe momente în care a interacţionat cu aceştia.

A. Stati a declarat că ASCOM a pierdut 24 mln $

Solicitat de ZdG, avocatul Susarenco a divulgat răspunsurile lui Stati la întrebările sale. “L-am întrebat în ce relaţii s-a aflat cu dl Baştovoi până a aflat de presupusa tentativă de asasinat. A spus că se afla în relaţii normale, poate şi prieteneşti. A declarat că Ascom Group, inclusiv prin intermediul acţiunilor lui Baştovoi, a fost prejudiciată cu aproximativ 24 mln USD. A spus, totodată, că el, personal, nu cunoaşte nimic despre atentatul la viaţa sa. Ştie totul doar din spusele lui Glotov, şeful securităţii la ASCOM, în care are încredere. El a mai spus că are încredere în procuratură şi în instanţa de judecată”, susţine Susarenco.

Vitalie Caldîba, avocatul familiei Stati, ne-a spus că “Anatol Stati nu şi-a schimbat declaraţiile făcute anterior. El şi le-a menţinut, dând anumite detalii, anumite concretizări pe marginea acuzaţiilor încriminate inculpaţilor. S-a încercat din partea apărării, în viziunea mea, a se găsi anumite goluri în declaraţii, dar sunt ferm convins că nu s-a reuşit, pentru că dl Stati a avut o expunere logică”, a precizat Caldîba.

Procurorul Lilian Cociu a confirmat cele spuse de avocat, fiind însă mai categoric. “A făcut declaraţii care confirmă incontestabil comiterea de către persoanele care au fost puse sub învinuire a infracţiunii imputate”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. FRONTUL RE-UNIRII

  Rep. Moldova = UN STAT MAFIOT SI CORUPT !
  ————————————————————————————————————
  1.
  “Moldova este o tara SARACA SI CORUPTA”-

  afirma in englezeste jurnalista Judy Dempsey in articolul
  “Merkel Facing a Frozen Conflict and Chilly Diplomacy”
  din 20 August 2012 din
  “International Herald Tribune”
  / The Global Edition of New York Times/
  in legatura cu vizita Cancelarului Germaniei Angela Merkel la Chisinau.

  http://rendezvous.blogs.nytimes.com/2012/08/20/merkel-facing-a-frozen-conflict-and-chilly-diplomacy/
  —————————————————–
  2.
  Declaratiile est-germanului Dirk Schuebel,
  Ambasadorul Uniunii Europene la Chisinau

  “Dacă politicienii nu dau un exemplu bun,
  cum poţi să te aştepţi de la oamenii obişnuiţi să facă altceva ! ? ”
  13 August 2012:
  www eco md
  ://www.eco.md/index.php?option=com_content&view=article&id=6359:dirk-schuebel-dac-politicienii-nu-dau-un-exemplu-bun-cum-poi-s-te-atepi-de-la-oamenii-obinuii-s-fac-altceva-&catid=98:economie&Itemid=469
  ————————————————————————————————

  – Eu văd problema Moldovei în felul următor:
  Politicienilor de aici le lipseşte o viziune despre viitorul acestei ţări sau,
  altfel spus, ei nu atrag suficientă atenţie viitorului acestei ţări.

  Ei mai mult se concentrează pe problemele personale,
  pe problemele partidului pe care îl reprezintă.
  ———————————————————————-
  3.
  Italienii despre noi:

  “Moldova – stat mafiot” !

  Jurnal md din 21 iulie 2012
  http://www.jurnal.md/ro/news/moldova-stat-mafiot-223579/
  —————————————————————————————————

  (harta cu textul original în italiană poate fi văzută
  pe saitul revistei din Italia “Limes”)

  – calificativul dat de italieni este cu atât mai demn de analizat,
  cu cât vine din partea unei naţiuni
  care a dat naştere acestui fenomen – mafia –
  fiind o lungă perioadă identificată cu aceasta.

  De rând cu Moldova state mafiote

  sunt considerate şi proaspăt creatul Muntenegru,
  dar şi entitatea teritorială Kosovo.
  ———————————————————————————————–
  Dacă Moldova e stat mafiot şi opt ani „naşul” a fost Voronin,

  cine a preluat acest titlu azi?!
  ——————————————————————————–
  NOTA NOASTRA SPECIALA:

  – DE CE PRESEDINTELE NICOLAE TIMOFTI
  NU OPRESTE TERORISMUL IN RM ?

  – DE CE TERORISTUL CONDUCATOR BASCAN
  AL ZONEI GAGAUZE, FORMUZAL, NU ESTE ARESTAT
  PENTRU INCITARE LA VIOLENTA IN TIMPUL UNUI MARS PASNIC
  DE LA BALTI DIN 5 AUGUST AL RE-UNIRII NOASTRE CU ROMANIA ?

  – DE CE UN ALT TERORIST GAGAUZ TURC
  DIN CEADâR-LUNGA, CARE LA 22 AUGUST A ATENTAT LA VIATA ANGELEI MERKEL,
  CANCELARUL GERMANIEI, SI A LUI FILAT,
  DECI ACEST TERORIST NU ESTE JUDECAT PUBLIC ?

  – DE CE AUTORITATILE ASCUND FAPTELE TERORISTILOR BANDITI RUSOFONI
  CONTRA PATRIOTILOR UNIONISTI MOLDOVENI ?

 2. gita

  puneti intreaga lista a persoanelor care deja sa razbunat Stati,care ia sters din drum pentru a ajunge la bani lungi

 3. gita

  numai vrea sà dee la nimeni nimic ,deaceea tine mina stingà in buzunar
  ascunde ochii cu ochilari,deoarece nu vrea sà fie vàzut de lume in culoarea sa naturalà
  ne ascundem chind avem ce ascunde,frica de realitate,de dreptate
  nu se prezintà la chiemare acel care deja regretà sau acel care face ce zic altii,nu din capul sàu,deaceea are nevoe de timp pentru a recunoaste ce face

  de ce ziarul dedicà timp si atentie acestui individ criminal???
  dacà el và ignoreazà,aràtati un pic de demnitate si ignoratil si voi!!!
  nu este un personaj public,este o rusine a societàtii!!!

  nu cred cà apartine oamenilor geniali care merità atentia publicà
  fortomania si specula e o cale de a face bani,dar nu pentru a avea si opinia societàtii in buzunar
  are bani,ii ajunge

  sà vorbeascà cu el doar persoanele care is plàtite-asa tratament merità
  sà vorbiti cu el, doar chind va plàti
  el numai vrea sà dee bani la nimeni,va fi cea mai mare pedeapsà pentru el

  bani si tiganii au,dar nu trecere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *