Mama care a născut ca să moară

De ce trebuie să ne temem de moarte, când plecăm la maternitate să dăm viaţă unui copil?

În a treia zi de la decesul Olesei Melnic, femeia din satul Hlina, raionul Briceni, care a murit imediat după naştere, cel de-al doilea fiu al acestei familii a fost externat. Alexandru, fratele mai mare, de 8 ani, i-a zis Silvian. Acum micuţul se simte bine. Şi medicii-pediatri au constatat că e perfect sănătos. Acum, Silvian se află în grija tatălui său, Marin, a fratelui mai mare, în grija bunicuţelor, dar şi a nanilor săi, Niculina şi Igor Ciornâi.

“Mănâncă bine, doarme bine, e liniştit”, spune nana Niculina.

Tatăl lui Silvian, Marin Melnic, abia de reuşeşte să bată drumurile de la cimitir — acasă, de acasă — la Maternitatea de la Briceni, de la Maternitate — la Procuratura raională, dar şi la locul de muncă, la SRL Hlineanu, pentru că toate grijile sunt acum pe seama sa. El spune că vrea dreptate pentru familia sa care, nici în cel mai groaznic vis, nu putea admite că Olesea, draga lor mamă, soţie şi fiică, ar putea deceda după naştere. Marin spune că, şi pentru alte familii, deznodământul acestui caz tragic din viaţa sa ar putea fi de învăţătură.

“Pe la 4 dimineaţa, m-au anunţat că trebuie să plec la Bălţi, după sânge pentru Olesea”

Pe 7 august, în jurul orei 23.00, Marin îşi ducea soţia la Maternitatea din Briceni, unde urma să-i aducă pe lume cel de-al doilea copil. “Era calmă, aştepta să nască. Nu avea nicio frică. Când am ajuns la Maternitate, medicii mi-au spus să plec, explicându-mi că totul e în ordine”, spune Marin Melnic. El îşi aminteşte despre ultima lor discuţie, atunci când Olesea l-a anunţat bucuroasă că a născut, că mai au un fecior. “Era aproape 1 de noapte. Mai târziu, din actele copilului, am aflat că naşterea a avut loc la 00.20, pe 8 august. Deci, Olesea îmi telefonase imediat după naştere. Atunci convorbirea s-a întrerupt. Mi-am zis că are nevoie de odihnă şi nu am mai insistat. Pe la 4 dimineaţa, mi-a telefonat cineva de la Maternitate şi m-a anunţat că trebuie să plec la Bălţi, după sânge pentru Olesea. Nu pot spune cum am condus maşina. Mai degrabă “am zburat”… La Bălţi apăruseră probleme, deoarece solicitarea nu era scrisă cum trebuie. Acum cred că, atunci când m-au trimis la Bălţi, Olesea nu mai era în viaţă şi nu mai avea nevoie de nimic”, spune Marin.

Oamenii din sat, inclusiv primarul, Alexandru Marian, cred că plecarea lui Marin la Bălţi a fost necesară “pentru a îndreptăţi lipsa de acţiuni a medicilor, în urma căreia a survenit moartea tinerei mame”. “L-au trimis ca, atunci când va reveni, să-l “acuze”, într-un fel, că a adus prea târziu sângele de care, în realitate, nu mai avea nimeni nevoie”, spun oamenii din sat, amintind că şi medicii, după decesul Olesei, au declarat pentru presă că, la Maternitatea din Briceni, era suficient sânge şi că Olesei i se făcuse transfuzie, până la revenirea soţului acesteia de la Bălţi.

Medicul Galina Ghiţu, de la Maternitatea din Briceni, a confirmat pentru ZdG că Marin Melnic fusese trimis după sânge “pentru a suplini rezerva, şi nu pentru că ar fi lipsit sângele necesar pentru transfuzia de care avea nevoie soţia sa, din cauza hemoragiei postnatale”.

“La 4.00 dimineaţa să telefonezi acasă şi să spui că e necesar să pleci urgent la Bălţi, la vreo 200 km distanţă, după sânge, pentru a suplini rezerva de la Maternitate? Cine poate crede astăzi acestei versiuni?” – se întreabă rudele Olesei.

Comisia anonimă, mirosind a alcool

Imediat după mediatizarea cazului, Ministerul Sănătăţii (MS) a constituit o comisie care s-a deplasat la Briceni, pentru a investiga cauzele decesului Olesei Melnic. “Atunci când se întâmplă decese materne, conform unui regulament special, pleacă specialişti de la MS, pentru a stabili cauzele deceselor”, am fost informaţi la MS. Componenţa comisiei, însă, este una strict confidenţială, iar concluziile acesteia vor fi făcute publice doar după efectuarea examenelor histo-patologice. “De obicei, astfel de rezultate devin cunoscute într-o lună”, au precizat sursele de la MS, cu condiţia că nu vom divulga numele şi funcţia pe care o deţin, deoarece doar ofiţerul de presă (care se află în concediu, n.r.) este în drept să comunice cu jurnaliştii.

Familia Olesei nu are nicio îndoială că adevărul despre decesul scumpei lor soţii, mame şi fiice va fi camuflat cu toată puterea celor responsabili de dezvăluirea acestui caz tragic. “A doua zi după deces, am umblat de la morgă — la Maternitate şi de la Maternitate — la morgă. Peste tot – uşi închise… Vroiam să o luăm acasă cât mai degrabă, deoarece erau temperaturi foarte înalte… Şi de copil eram îngrijoraţi. Până la urmă, ne-au dat un document simplu, în care era scris că a decedat din cauza unui şoc hemoragic – nimic mai mult. Cel puţin ora decesului nu era indicată. Atunci, pe 8 august, în peregrinările noastre, în apropierea Maternităţii, ne-am întâlnit şi cu membrii comisiei de la Chişinău. Nu cunosc numele lor. S-ar putea să fi fost noi prea obosiţi, dar am simţit miros greu de alcool de la ei. Dacă au fost ospătaţi ca să camufleze motivele morţii Olesei, nu avem de unde aştepta rezultate adevărate”, spune Marin Melnic.
Directoarea Spitalului raional Briceni, Claudia Veltman, spune că atât medicii, cât şi comisia de la MS au întreprins tot ce se cuvenea pentru salvarea femeii, iar ulterior pentru elucidarea motivelor morţii acesteia. “A fost internată la 23.40 şi, în scurt timp, a avut o naştere naturală. A fost greşeala medicului-şef adjunct că l-a trimis pe Marin Melnic la Bălţi, după sânge, deoarece, la Maternitate, era cantitatea necesară de sânge, de plasmă şi de masă eritrocitară”, spune Claudia Veltman.

Întrebată cât timp a lucrat comisia MS şi cine sunt membrii acesteia, directoarea a spus că nu este în drept să dezvăluie numele membrilor comisiei. “A fost un medic obstetrician-ginecolog şi un patomorfolog. Aici a fost efectuată autopsia. Noi nu am intervenit deloc până la sosirea comisiei, în ziua imediat următoare decesului”, explică aceasta. Întrebată dacă este adevărat că membrii comisiei serviseră alcool, atunci când au ajuns la Briceni, directoarea spitalului a spus că “în acele zile noi nici nu am mâncat. Cei de la Chişinău nici cafea nu au dorit să servească. Eu înţeleg durerea rudelor, dar nici aşa. În loc să fie recunoscători că au venit pe aşa căldură tocmai de la Chişinău, ei spun astfel de lucruri”.

“Nu se mai moare de hemoragie, dacă medicii intervin la timp”

Familia şi rudele Olesei nu cred că Silvian a venit acasă de la Maternitate fără mămica sa. Aceştia spun că au consultat mai mulţi specialişti, care le-au vorbit că, dacă medicii intervin la timp, astăzi nu se mai moare de şoc hemoragic. Şi specialiştii Centrului Republican de Transfuzie a Sângelui au confirmat pentru ZdG că instituţiile medicale din R. Moldova sunt asigurate cu sânge şi produse din sânge, astfel încât, în orice clipă, pacienţii pot benefia de transfuzia recomandată de medici.

Acum câteva zile, Marin Melnic a depus o cerere la Procuratura Briceni, solicitând investigarea cauzelor decesului soţiei sale. El presupune că medicii nu au intervenit la timp, lăsând-o să sângereze până şi-a dat sufletul. Niculina Ciornâi, naşa de cununie a familiei Melnic, spune că, atunci când au recuperat lucrurile, telefonul Olesei era “scăldat” în sânge. Ina Ţincovschi, procuror adjunct la Procuratura Briceni, a confirmat pentru ZdG că, în temeiul cererii depuse, a fost iniţiată urmărirea penală în cazul morţii Olesei Melnic. Investigaţiile au loc în temeiul art. 213, Cod Penal, care se referă la încălcarea normelor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale din cauza neglijenţei. Cel care se face vinovat de astfel de încălcări riscă 3 ani de închisoare cu interdicţia de a practica anumite activităţi pe un termen de până la 5 ani. “Vom aştepta rezultatele expertizei patomorfologice. Vom efectua investigaţiile noastre. Dl Melnic va avea dreptul să discute cu experţii şi să le adreseze întrebări”, ne-a spus procurorul adjunct, Ina Ţincovschi. “Am sute de întrebări. Nu cred că voi afla răspunsuri adevărate vreodată”, spune Marin Melnic.

Potrivit MS, în 2012, în R. Moldova, au fost înregistrate 8 cazuri de decese materne.

P.S. Când acest număr de ziar era gata de tipar, l-am contactat pe Marin Melnic, ca să aflăm cum a trecut această, a 8 zi din viaţa lui Silvian. “E liniştit, mănâncă bine, doarme, e cuminte”, ne-a spus tatăl. L-am întrebat dacă a discutat cu el vreun medic, cel puţin unul, dintre cei 10 despre care se spunea că ar fi încercat să o salveze pe Olesea. “Nimeni, absolut nimeni nu mi-a spus niciun cuvânt. Nu m-a căutat nimeni, nici dintre cei care au primit naşterea, nici dintre cei care au operat-o. Nu ştiu nimic despre ultimele ei clipe de viaţă”, a încheiat soţul Olesei.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Vlad Tepes

  ti-e frica sa traiesti, ti-e frica sa mori, deja mi-e frica pentru persoana draga cand va naste!!!!

 2. FRONTUL RE-UNIRII

  ANUL 2012:
  DOSARELE RE-INTREGIRII DE LA NISTRU LA TISA ( III / 3 )
  ———————————————————————————————-
  DRAGOSTE DE LIBERTATE PâNA LA SACRIFICIUL SUPREM:
  AUTO-IMOLAREA !
  http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/analize-interviuri/4902-liviu-babe–eroul-martir-care-in-anul-1989-a-ars-in-numele-libertii-.html
  —————————————————————————-
  IN MEMORIAM:
  In anul 1989, pe 2 martie, Liviu Babeș / la 47 de ani /,
  maistru-electrician, s-a autoincendiat, s-a transformat într-o torță umană,
  în timp ce cobora pe Pârtia Bradul, din Brașov, având în mână un carton
  pe care scria “Stop Murder! (Opriți crimă) Brașov = Auschwitz”.
  După două ore de agonie petrecute la spital, Liviu Babeș
  avea să spună adio unei lumi în care el nu se mai regăsea,
  unei dictaturi monstruoase pe care el nu o mai suporta,
  dar cu speranța că gestul sau va avea un ecou internațional și ceva se va schimba
  în bine pentru românii de rând și familia să.

  Acum, la 23 de ani de când acest erou adevărat, Liviu Babeș,
  a plecat la cele veșnice să ne amintim cu pioșenie și adânc respect
  ca de unul care ne-a predat o lecție supremă de curaj,
  o lecție care ne pune la locul nostru,
  și anume acela de mai puțin curajoși.
  Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească pe Liviu Babeș
  în Împărăția Sa Cerească! NU TE VOM UITA!
  / Un articol de Viorel Vintila /
  ———————————————————————
  N.B.
  Lista anti-comunistilor care si-au dat foc
  in semn de protest:
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_political_self-immolations
  1.
  cehul Jan Palach, la 19 Ianuarie 1969,
  un student care și-a dat foc în Piața Wenceslas din Praga pe 16 Ianuarie 1969
  în semn de protest față de invazia Ceho-Slovaciei
  de către trupele comuniste ale Tratatului de la Varșovia.
  2.
  cehul Iosef Hlavaty, la 25 Ianuarie 1969
  3.
  studentul ceh Jan Zajíc, la 25 Februarie 1969
  4.
  cehul Evžen Plocek, la 9 Aprilie 1969, Jihlava
  5.
  Ryszard Siwiec din Polonia, la 3 Septembrie 1968
  6.
  Sándor Bauer din Ungaria, 20 Ianuarie 1969
  7.
  ungurul Marton Moyses din România, la 13 Februarie 1970
  8.
  un tânar de 19 ani, Romas Kalanta din Lituania, la 15 mai 1972,
  urmat de alti 13 conationali:
  – V. Stonys din Varėna la 29 Mai,
  – A. Andriuškevičius din Kaunas la 3 Iunie,
  – Zališauskas la 10 Iunie,
  – Juozapas Baracevičius din Šiauliai la 22 Iunie, etc.
  9.
  soldatul Antanas Kalinauskas din Lituania, 10 August 1976
  11.
  pastorul est-german Oskar Brüsewitz, la 22 August 1976
  12.
  Oleksa Hirnyk din Ucraina, la 13 Februarie 1978
  13.
  Vytautas Vičiulis din Lituania, la 2 Martie 1989
  14.
  Stanislovas Žemaitis din Lituania, la 26 Aprilie 1990
  15.
  Rimantas Daugintis din Lituania, la 9 Mai 1990
  ———————————————————————————————–
  P.S.
  Disidentul si anti-comunistul moldovean
  Gheorghe Briceag /1928-2008 / din Balti,
  declarase anterior prin 2006 ca se va auto-incendia in semn de protest
  daca autoritatile comuniste locale la putere vor re-instala monumentul lui Lenin la Balti.

 3. vlad

  Aceasta drama rascolitoare m-a adus in coridoarele institutiilor superioare si la niste anunturi din Makller unde cu caratere de-o schioapa negru pe alb e afisat: SCRIU TEZA DE DIPLOMA; SCRIU TEZA DE CURS.

 4. vera

  Cum e conducerea MS asa-s si medicii din RM!
  Nu-i raspundere,nu-i frica de parca nu-i lege in acest stat.
  MS sa se ia de maina cu MAI, sa testeze cadrele lor, pentru a nu omori lumea din negligenta si lipsa de raspundere!
  Cand cetatenii scriu ,in petitiile lor, adevarul despre medici, MS le examineaza pe sub masa si din acest motiv nimic nu se face spre bine, numai spre suferinta cuiva, din cauza “responsabililor” in halate albe, care fara suflet pentru viata unui om, ocupa un post nemeritat la straja vietii lui. Mai rai ca criminalii – oamenii in halate albe!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *