La CEDO, după ce a fost internat forţat la Psihiatrie pentru că a lovit un ministru

Pensionarul din Glodeni care a lovit-o peste faţă pe Valentina Buliga, fosta ministră a Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, s-a plâns la CEDO după ce, acum câteva luni, a fost internat forţat la Psihiatrie. Între timp, dosarul penal în care Mihail Dogotari în vârstă de 72 de ani este acuzat de huliganism a ajuns în instanţă, bărbatul riscând o pedeapsă de până la trei ani de închisoare. Valentina Buliga spune că nu va vorbi în locul structurilor statului. Inculpatul insistă totuşi ca fosta ministră să vină personal la şedinţele de judecată pentru a elucida cazul.

Incidentul a avut loc în mai 2014. Valentina Buliga, pe atunci ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a mers la Glodeni, la o întâlnire cu localnicii. Mihail Dogotari, care de mai mult timp încerca să afle de la angajaţii Casei Naţionale de Asigurări Sociale de ce i-au calculat o pensie mai mică decât i s-ar cuveni, a profitat de prezenţa ministrei şi a abordat-o la sfârşitul şedinţei. Pensionarul susţine că a încercat să-i explice că subalternii ei au greşit atunci când i-au stabilit mărimea pensiei. „Am muncit o viaţă şi am avut salariu bun. Au urmat replicile ei: „Da ce, nu-ţi ajung 1.170 de lei? Matale te mai pricepi la coeficient, inflaţie?” Dacă m-ar fi tratat cu respect, nu am fi ajuns la acea situaţie. Dar ea m-a provocat”, povesteşte Mihail Dogotari.

Învinuit de huliganism şi dus la Psihiatrie

În doar câteva ore bătrânul s-a ales cu un dosar penal, fiind învinuit de huliganism. În context, oamenii legii au dispus să fie efectuată o analiză medico-legală psihiatrică. „La sfârşitul lunii mai, două persoane îmbrăcate în civil care s-au prezentat drept poliţişti au venit la el acasă şi l-au rugat să meargă cu ei în oraşul Bălţi pentru desfăşurarea acţiunilor procesual-penale. I s-a spus că la Bălţi ar fi poliţişti mai buni şi acolo cazul va fi rezolvat în favoarea lui. A acceptat. Pe drum Mihail Dogotari şi-a dat seama că automobilul se deplasează în altă direcţie. Atunci a aflat că este dus la Spitalul de Psihiatrie din oraşul Bălţi”, spune avocatul Vadim Vieru de la Asociaţia Promo-Lex, care a intervenit mai târziu în acest caz.

Pensionarul s-a împotrivit să intre în clădirea spitalului, aşa că a fost încătuşat. „În momentul în care medicii îi adresau întrebări, bărbatul era agitat pentru că a fost minţit. Ca rezultat, comisia a stabilit că suspectează demenţă sau amnezie. Doctorii au recomandat investigaţii suplimentare şi efectuarea unei expertize psihiatrice în condiţii de staţionar”, adaugă avocatul.

Decizia instanţei: Să fie internat pentru o lună

La sfârşit de iunie, procurorii au solicitat Judecătoriei din Glodeni să autorizeze ordonanţa privind efectuarea unei expertize medico-legale suplimentare. „(…) Se pune la îndoială responsabilitatea lui la momentul comiterii infracţiunii. Luând în consideraţie importanţa şi complexitatea cazului, este necesar de numit expertiza medico-legală psihiatrico-psihologică staţionară, pentru a stabili cu certitudine gradul de responsabilitate al lui Mihail Dogotari la momentul comiterii faptei prejudiciabile”, se arată, între altele, în demersul procurorului Ion Crişciuc. (Ion Crişciuc este procurorul care a acţionat ZdG în judecată după publicarea articolului „Mită pentru procurori”, solicitând un milion de lei drept despăgubiri. În 2012, CSJ a dat dreptate ZdG – n.r.)

Instanţa din Glodeni a dat curs acestei solicitări. „Se încredinţează efectuarea expertizei experţilor Spitalului Clinic de Psihiatrie din mun. Chişinău, str. Costiujeni, 3 (…) Se internează învinuitul Mihail Dogotari pe o durată de 30 de zile pentru efectuarea expertizei medico-legale psihiatrico-psihologice staţionare”, potrivit încheierii judecătoarei Tamara Boubătrân.

Decizia a fost luată în lipsa pensionarului. Ulterior, instanţele superioare au lăsat în vigoare această hotărâre. În septembrie, Mihail Dogotari a fost înşfăcat de trei poliţişti chiar în centrul oraşului Glodeni şi a fost dus la Psihiatrie, în Chişinău.

„Am stat în condiţii jalnice”

„A fost supus examenelor medicale, prelevării de sânge şi altor analize, diverselor proceduri medicale şi muncii forţate – ergoterapia, contrar voinţei sale. La fel, a fost închis într-o secţie cu alţi pacienţi, care sufereau de boli mintale grave, deşi el se afla în spital doar pentru efectuarea expertizei”, explică avocatul Vadim Vieru. După intervenţia apărătorului, bătrânul a reuşit să iasă din spital peste o săptămână.
„Am stat în nişte condiţii inumane, fiind internat împreună cu cei care se tratează de alcoolism. E jalnic acolo. Chiar şi aceşti oameni ar trebui să aibă nişte condiţii adecvate”, spune Mihail Dogotari.

În octombrie, procurorii au încercat încă o dată să-l interneze pe pensionar la Psihiatrie. Atunci însă demersul a fost respins de instanţă.

Mizează pe dreptatea de la Strasbourg

La sfârşit de februarie 2015, bătrânul a depus o plângere la Înalta Curte de la Strasbourg, în care a invocat că i-au fost încălcate dreptul la libertate şi siguranţă – articolul 5 CEDO, dreptul la un proces echitabil – articolul 6, dar şi dreptul la respectarea vieţii private şi de familie – articolul 8. „Sper că măcar acolo voi avea parte de dreptate şi adevăr”, oftează Mihail Dogotari.

Avocatul crede că autorităţile R. Moldova nu şi-au învăţat lecţia după ce în 2008 CEDO a condamnat ţara noastră în dosarul disidentului politic Gheorghe David, trimis în 1987 la tratament psihiatric forţat de actualul şef al statului, Nicolae Timofti, pe când era judecător.

Valentina Buliga, în prezent deputată din partea Partidului Democrat, a refuzat să comenteze o eventuală condamnare a R. Moldova de către CEDO. „Nu pot să vorbesc în locul structurilor statului. Nu mă mai întrebaţi pe mine. Nu am idee cine şi de ce face zarvă în jurul acestui caz. Eu nu l-am mai văzut pe Mihail Dogotari din ziua acelui incident”, ne-a spus parlamentara.

Şi procurorii au refuzat să vorbească. „Nu cunoaştem despre acest fapt. Toate întrebările să le adresaţi în scris la Procuratura Generală”, ne-a recomandat Ion Crişciuc.

Între timp, dosarul penal al pensionarului a ajuns în instanţa de judecată. Prima şedinţă a fost amânată, iar următoarea va avea loc pe 11 martie. „Voi insista ca fosta ministră să vină la judecată, iar acolo sper să scoatem adevărul la lumină. Vreau să demonstrez care e atitudinea unui ministru sau deputat în relaţia cu oamenii. Ea ar trebui să fie corectă chiar şi cu un vagabond”, crede pensionarul.

Anastasia Nani

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

19 comentarii

 1. cata intelepciune in actiunile acestui batran fata de un ministru *chiar daca e femie si cat badaranism in acest ministru fata de batran.Acesta explica si celebra fraza a functionarilor/demnitarilor de stat in orce guvernare ,,kak tam nashe bydlo/narod ?,,…

  • Vasile

   Stie cineva ce inseamna lege, ce are Buliga aici, aici procuratura examineaza cazul si tirie batrinul prin istante dar nu Buliga… Ma uimesc cum trepadusi o acuza fara sa cunoasca cum functioneaza normele de drept.

 2. Nic

  Cred ca batrinul are dreptate iar Bukiga se proslaveste cu diferite vorbe nedemne de un ministru si nu numai. Ar fi bine ca batrinul sa cistige ,iar banii sa fie dati nu de catre Stat , dar de catre cei ce si-au batut joc de el.

 3. V.Buliga Ministru de pe listele Partidului Democrat.PD-ul are in gestiune Procuratura *mai exact a inhamat procurorii. Acest caz este/sunt consecintele politizarii Institutiilor de Stat.Parghii si eficiente… , in acest caz procurorii cu mandrie au mai demonstrat o data stapanilor lor loialitatea si la ce-s capabili.

 4. Ilie

  Daca e gasit vinovat mosul trebuie sa raspunda, chiar daca are o virsta inaintata asta nu ii da nici un drept sa faca ilegalitati. Ce are aici Buliga cu asta, ea a fost atacata, ea e victima.

 5. Alina

  ca la moldoveni, ba cerem justitie corecta, si in cazurile cind functioneaza deja, spunem ca din nou nu trebuie sa fie asa. Batrinul a comis o infractiune, si nu conteaza ca e deputat in fata lui sau o alta femeie sau barbat, si pentru asta el raspunde, si inca procurorii si judecatorii imi par indulgent ca vor sa-l absolveasca d epedeapsa prin investigatii psihiatrice…

 6. Dumitru

  Da d ecind naiba in Moldova se face dreptate pein pumni?! Eu din cite stiu atunci Buliga nici macar nu a scris plingere pe acest batrin, autoritatile s-au autosesizat, si ma deranjeaza ca chiar se victimizeaza, ca chiar de e batrin ramine egal in fata legii!

 7. Mihaela

  Batrinul Dogotari Mihail s-a judecat cu toti vecinii, cu toate instantiile din raionul Glodeni a dat palma la o doamna fiind doamna si in functie de ministru da oare are importanta ca este DOAMNA…da noi discutam ca are dreptate…rusine sa va fie..Cunosc personal pe D-l Dogotari e o persoana foarte agresiva,si e bine ca macar cineva s-a dat sama sa-l controleze psihica.

 8. un om

  ..parcurcînd întregul articol şi comentariile ..am înţeles că bătrînul la întîlnirea cu ministrul muncii.. a cerut unele lămuriri cu privire la ilegalitatea ce i s-ar fi făcut.. pe seama pensiei de serviciu.Cu tact ..ministra putea să evite acel clinci nefericit..cu rugămintea să se prezinte în ziua de… ora..la sediul ministerului pentru lămuriri.Asemenea scene s-au întîmplat şi în alte state democratice..luîndu-se măsuri de la sancţionare contravenţională la peadapsa cu suspendare.Numai că în acest caz..bătrînul a fost supus unor abuzuri de tip comunist.Un individ care a comis fapte penale şi s-a dispus arestarea lui preventivă..iar organul de cerct.penală solicită o expertiză medico-legală..este escortat în faţa comisiei şi suspus controlului fără internare.Cînd este cercetat în libertate..poate fi condus de un org. de poliţie la Institul de de medicină-legală..pentru expertiză..apoi lăsat liber..fără a fi internat obligatoriu într-un ospiciu.Ce au făcut procurorii şi poliţiştii..este un abuz cras în serviciu.Mai mult ca sigur..acest bătrîn va cîştiga la CEDO.Ruşine pentru justiţia moldoveană că lucrează la comandă politică şi după principii de mult apuse.Cînd unii din fruntea ţării te fură..jegmăneşte şi îţi încalcă drepturile..ai dreptul la replică cît mai tăioasă şi dacă i-a şters faţa cu palma.. este o simplă lovire şi care nu merită atîta scălămbăială.

 9. Faptul ca l-au tarat pe la psihiatrie e deCEDO.Dar sa știți voi, oameni buni,cat venin a adus acest individ de Dogotari multor oameni din Glodeni,el nu recunoaste legile care ii lămuresc neajunsul de stagiu pentru pensie.Haidem cu toții,la un stagiu mizer sa pretindem la pensie mare.Cum poți sa-l compari cu un om care a muncit 45 de ani si are o pensie legala de 2000lei cu dansul care are vre-o 14 ani lucrati si aceia pe la zarabotca?cica nu-i ajunge un an PINA la pensie minima.Pai de unde sa-l ia,de la cel cu 45?

 10. mihai

  Mai oameni buni și întregul sat, cei cu voi???? De cind acțiunile d-lui Dogotari pot fi calificate ca infracțiune, văd ca unii “moldoveni” se dau calificatori, alții încearcă sa spună ca dumnealui sa certat cu toți vecinii în apărarea d.nei ministru, și de cind procuratura se autosesisizeaza ? Încet și de la capăt: indiscutabil nu avea dreptul sal insulte prin ai spune “și ce nu-ti ajunge” , voi știți ce pensie are vecinul meu polițist? -6 mii lei, un imbecil fără cultura , scoala si care a furat cu legitimația în mină, dar anii pentru pensie s-au început a calcula după clasa a7ea ca mai multe nu are…
  ACTIUNILE dnei buliga sunt o insulta la adresa noastră a tuturor, a tuturor care azi avem părinții pensionari care au muncit “45” ani
  ca tatăl meu și are o pensie de 1250 lei… as vrea sa-i vedeți luxul în care ea, buliga, trăiește și ce pensie va avea…e strigător la cer cu ce mizerabil tați se ocupa procuratura și mai-ul..

 11. tina

  Bine ia facut!!!! De-ar avea toti curajul lui! Oameni buoni ei huzuresc dar noi restul santem robi la straini

 12. 123

  Iaca cind vor trai ministri acesti cu pensii de 1000 de lei sau indemnizatii de 400 lei pe luna atunci se vor gindi mai bine inainte de a raspunde in asa mod „Da ce, nu-ţi ajung 1.170 de lei? “

 13. Mosul nu trebuie sa loviasca o femeie,cu atit mai mult un ministru.Iti place,nu-ti place,da nu ai ce sa dai din mini.Am mari dubii ca la CEDO o sa-i faca dreptate.La noi in Moldova s-au deprins sa dee vina pe conducere.In toate nereusitele proprii,toate problemele is vinoveti ministrii,judecatorii,politicienii numai nu moldovenii de rind.Ei vor sa nu se pria obosiasca,sa nu se pria complice,da bine sa fie,nu toti desigur da vre-o 70%.Incercati sa gasiti un lucrator cinstit care sa lucreze si sa nu fure.Unul la o mie.Asta-i realitatea.Lucriaza la negru,dar cind vine pensia tipa ca o muncit toate viata,da nu are nimic.Cum ti-ai asterne asa vei dormi.

  • vasili

   daca ii femeie inseamna ca nu tebuie sa lovesti?
   astai una dar daca ii ministru si desigur face parte din majoritatea celor de sus fiti siguri ca merita unul ca unu ,sau voi nu vedeti situatia din moldova? eu ma mir ca cineva din noi poate tine parte la cei care se gindesc numa la buzunarul lor

 14. vera

  D-na mministru Buliga s-a exprimat provocator si din acest motiv, omului ofensat i s-a ridicat maina s-o loveasca.Un ministru trebuie sa se comporte ,sa se exprime la un nivel de ministru,dar nu de provocator-ofensaor!

  La indicatia cui politia a actionat in asa mod,daca “victima”-ministra nu a scris nici o plingere pe acel,ce i-a dat o lectie de exprimare, iar procurorul cu pricina se face “mort in popusoi”?

  D-na ministra are rude cu posturi inalte pe la institutiile de psihiatrie,und in caz de rafuiala,poate sa inchide pe oricine ca sa-l degradeze fizic sau marginalieze moral,numai pentru a pedepsi,fara lege,un Om cu Dreptul la Informatie si Transparenta,care a fost jignit de un om de stat – ales al poporului,incapabil sa se exprime dupa normele morale si legale!

  Batrinul are dreptate,iar d-na ministru sa se duca ,sa mai faca carte,ca pemulti cetateni,care solocitau audienta la ea,in obijduia,nu respecta orele d audienta,spunindu-le din cabinet:”Lasa-i sa mai astepte,ca n- au ce face, n-au de lucru da vin aici,sa ne bata la cap..!”

  D-na BULIGA – “victima” needucata trebuie plasatq la reeducare,dar nu in Partidul Democrat la provocare si cautare de post mai mare!

  D-na BULIGA s-a imbogatit pe spinarea poporului,a umplut capitala cu mai multe farmacii ale sale si aflindu-se in exercitiul functiunii ca minitru al prorectiei sociale si-a batut joc verbal si fizic,prin implicrea politiei,procurorilor si psihiatrilor de un pensionar – ofensat si revoltat in apararea Drepturilor sale – garantate de Lege.

  Acest batrin,daca se afla in conflict cu mai multe persoane,nu inseamna,ca e vina lui,dar a celor,care nu stiu drepturile lor si il implica in conflicte ,dupa psihologia lor necultivata,pe cand el i-si stie dreptul sau si cere socoteala,prin lege,trecand prin mari suferinte injositoare,dind dovada de caracter,constiinta si socoteala pentru ofensare si intimidare ,din partea oricui n-ar fi,stiindu-si PRETUL sau ca Om si cetatean al secolului curent.

  Trebuie sa ne mindrim cu asa curajosi cetateni,dar nu sa-i ingropam in mocirla nedreptatii si rafuielii,atunci si conducerea actuala o sa-si schimbe pozitia,ca nu suntem in fata lor ca niste Oi,dar ca niste Oameni care le cerem socoteala si respect!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *