Cine va moderniza Piaţa Centrală?

426-piata-centralaPe 9 ianuarie 2013, Veaceslav Balan, directorul interimar al Întreprinderii Municipale (ÎM) „Piaţa Centrală” semna cu Ruslan Snigur, administratorul de atunci al firmei „Toptrans Service” SRL un contract de societate civilă prin care ultima urma să construiască în Piaţa Centrală un bloc în trei niveluri cu subsol şi parter. Firma cu pricina are adresa juridică pe str. Bucureşti 87, adresă la care, anterior, a fost şi sediul Partidului Liberal (PL). Veaceslav Balan susţine că a semnat contractul cu această firmă „prin recomandare”, dar că, la moment, acesta nu mai este în vigoare, fiind anulat chiar în luna în care fusese semnat.

La mijlocul lunii mai, peste 100 de comercianţi din Piaţa Centrală au protestat în faţa Primăriei Chişinău, nemulţumiţi de faptul că administraţia Pieţei le-a cerut să elibereze tarabele, în legătură cu edificare unui pavilion de comerţ.

Modernizare cu proteste

Oamenii se temeau că vor rămâne fără un loc de muncă pe perioada construcţiei, cât şi după ce acesta va fi ridicat, pentru că, chiria spaţiului s-ar putea dubla. În urma discuţiilor protestatarilor cu autorităţile, a ieşit la iveală faptul că, în această vară, în locul a peste 500 de tarabe de pe str. Mitropolit Varlaam ar urma să fie ridicat un pavilion pentru comerţ.

426-piata-centrala2Ulterior, comercianţii au discutat şi cu primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă. „La ora actuală nu există autorizaţie de construcţie eliberată. Este doar certificat de urbanism pentru proiectare. În mod normal, pe acest perimetru vor fi clădiri, iar în mijloc, pavilioane. Noi trebuie să modernizăm lucrurile în capitală şi să oferim condiţii normale, sănătoase, pentru comerţ. După ce veţi înţelege despre ce este vorba, cred că ne veţi susţine”, le spunea edilul, protestatarilor. La începutul lunii iunie, autorităţile municipale au şi făcut public proiectul de modernizare a Pieţei Centrale.

Contract de societate civilă

În toiul acestor evenimente, ZdG a intrat în posesia unor documente care arată cine de fapt urma să modernizeze Piaţa Centrală. Astfel, încă pe 9 ianuarie 2013, între directorul interimar al ÎM „Piaţa Centrală”, Veaceslav Balan, şi SRL ”Toptrans Service”, reprezentată de administratorul de atunci, Ruslan Snigur, se semna un contract de societate civilă, prin care se constituia o societate, „în scopul realizării de comun acord a lucrărilor de proiectare, construcţie, dare în exploatare şi altor acţiuni necesare pentru realizarea scopului comun, al obiectivului cu demisol şi trei nivele, conform unei schiţe de proiect ce va fi avizată de către Direcţia Arhitectură a Primăriei Chişinău, pe terenul cu suprafaţa de 0,7 ha, amplasat pe str. Mitropolit Varlaam 63”, se spune în contract.

În el se menţiona că firma „Toptrans Service” urma să contribuie cu mijloace financiare în mărime de 50% din volumul investiţiilor. Totodată, aceasta avea dreptul de a subcontracta alte firme pentru unele lucrări. În final, acestei firme urma să îi revină 50% din suprafaţa obiectivului construit.

„Toptrans Service” şi PL

Firma „Toptrans Service” SRL a fost fondată la 12 august 2009, are un capital social de 5400 lei şi adresa juridică pe str. Bucureşti, 87 (oficiul 3), din Chişinău. Acum, în iunie 2013, aceasta este administrată de Vladimir Bernic. În calitate de fondator, cu 100%, figurează numele lui Sevastian Grădiceanu. În ianuarie, când firma semna contractul cu Piaţa 426-piata-centrala-firma-sediu-comun-plCentrală, aceasta avea un alt administrator, Ruslan Snigur. Firma este specializată în transportul auto de călători în folos public, transport auto internaţional de mărfuri, comerţ cu ridicata al cerealelor, seminţelor şi furajelor pentru animale, etc, nu şi în construcţii.

Str. Bucureşti, 87, acolo unde este adresa juridică a firmei, este şi adresa unde până nu demult a fost sediul PL, iar mai apoi, sediul Organizaţiei Tineretului Liberal. La această adresă se află şi sediul din Chişinău al Companiei „Parstar Petrol”, fondată la Cimişlia, de Iurie Aramă, Veaceslav Ceban şi Ion Putină. Primii doi sunt şi asociaţii lui Mihai Ghimpu, liderul PL, în afacerea „Eurosim”, acolo unde Ghimpu deţine 34% din capitalul social. Veaceslav Ceban este conducătorul ambelor firme. Despre firma „Parstar Petrol” presa a scris în ultimii ani că a aprovizionat cu motorină aproape toate instituţiile statului subordonate liberalilor. De precizat că, la numărul de telefon al firmei „Toptrans Service” poţi discuta, dacă soliciţi, şi cu reprezentanţii firmei „Parstar Petrol”.

„Nici nu ştiu ce adresă are sediul PL”

Ne-am întâlnit cu Veaceslav Balan, directorul interimar al ÎM „Piaţa Centrală”, cu care am discutat despre această situaţie. Balan şi-a amintit de contractul semnat în ianurie 2013 cu cei de la „Toptrans Service”, dar ne-a comunicat că 426-piata-centrala-director-proiectacesta nu mai este valabil. „Eu eram proaspăt în funcţie. Am vrut să văd cum e mai uşor, ca noi să avem cât mai puţine cheltuieli. Când mi-am dat seama că noi putem să facem singuri treaba asta (să construiască acel pavilion – n.r.), ne-am refuzat de această firmă. Piaţa Centrală va face construcţia”, ne-a declarat Balan.

L-am întrebat pe acesta dacă a ştiut, în momentul în care a semnat contractul cu firma „Toptrans Service”, că aceasta are adresa juridică la fostul sediu al PL. După ce s-a uitat peste contract, ne-a zis că „nu am observat acest lucru. Sincer, eu nici nu ştiu pe ce adresă e sediul PL”. L-am mai întrebat pe Balan cum a ajuns să semneze contractul anume cu această firmă. „Prin recomandări. Am înţeles că ei au posiblitatea să construiască foarte calitativ”, ne-a răspuns directorul Pieţei Centrale.

„Am vrut să schimb faţa pieţei. Nu ştiam cât va costa asta, dar m-am gândit că, în urma unui parteneriat public-privat, o vom scoate la capăt. După ce am calculat preventiv, am zis, mai bine luăm un credit de la bancă”, ne-a mai spus Balan.

Contractul a fost reziliat!?

Directorul interimar al Pieţei Centrale susţine că acel contract a fost reziliat încă în luna ianuarie, adică imediat după ce fusese semnat. Totuşi, certificatul de urbanism pentru proiectare nr.140/13 este din 6 martie 2013, şi cel mai interesat, în calitate de beneficiar în acel certificat figurează în continuare firma „Toptrans Service”. „Şi certificatul de urbanism este anulat. Eu aşa ştiu. Cred că, din inerţie, s-au făcut actele anume cu firma aceasta. Dar, el fiind anulat, nu are nicio putere juridică. Este şi o scrisoare prin care am reziliat contractul cu firma „Toptrans Service”. Pot să v-o şi arăt. Ei au acceptat. Ne-au intrat în situaţie”, ne-a zis Balan. „Urmează ca noi să reconstruim. Vom lua credit în condiţii foarte avantajoase de la bancă. Pentru a reconstrui, când vom avea toate actele, vom organiza o licitaţie, aşa cum cere legea. Asta cu firma a fost doar o tentativă”, ne-a explicat directorul.

„Până în seară, posibil va fi anulat”

Am încercat să vorbim şi cu reprezentanţii firmei „Toptrans Service” pentru a afla şi punctul lor de vedere. Marţi, ni s-a spus că Vladimir Bernic, administratorul acestui SRL, nu este la serviciu, iar a doua zi, ni s-a spus că el este plecat în deplasare, în afara ţării şi că o altă persoană cu care am putea discuta nu este. De precizat că, în unele documente publice, am găsit numele lui Vladimir Bernic şi în calitate de reprezentat al firmei „Parstar Petrol”.

Valeriu Didenco, secretarul Consiliului municipal Chişinău, semnătura căruia figurează în certificatul de urbanism despre care Veaceslav Balan ne-a zis că a fost anulat, ne-a spus că „nu am auzit ca acel certificat să fi fost anulat de nimeni”. Totodată, Didenco susţine că nu a auzit de firma „Toptrans Service”. Şi viceprimarul Nistor Grozavu şi-a pus semnătura pe certificatul de urbanism. Acesta, însă, nu a răspuns la apelurile ZdG. Radu Blaj, arhitect şef interimar al oraşului, şi el semnatar al certificatului, ne-a spus că nu-şi aminteşte şi că va trebui să-i trimitem în scris întrebările noastre. Într-un final, miercuri, 12 iunie, reprezentanţii direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare ne-au spus că „acum au venit materialele privind anularea certificatului de urbanism”. I-am întrebat dacă, până acum, acel certificat fost sau nu anulat. „Nu, dar până în seară, posibil va fi anulat”, ne-au spus aceştia.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. Crudu

  Este clar din start, că dacă nu erau şi sunt interese, nu o mai făcea atât de mult pe modernizatorul PC Primarul de Chişinău… Cine va moderniza mizeria de pe străzile Bulgară şi Cojocarilor, mai jod de PC? Acolo sunt interese numai de a strânge bani de la comercianţii ilegali, care au împânzit cartierele mai la vale de PC…

 2. Vlad Drakpula

  Chirtoaca cel fara copii ca si mosul sau Mihai,a distrus si vandut toate terenurile de joaca destinate pentru copii in mun.Chisinau ca in aceste zone sa apara baruri,cladiri VIP,gherete etc. La intrare in IM.Piata Centrala si de pe str.Armeneasca si de pe str.Tighina sunt deja ridicate Centre Comerciale ce apartin unui om de afaceri de origine evreiasca carui Chirtoaca i-a vandut terenurile ce apartin municipalitatii.Si paradoxul e ca 100% de comerciantii din piata centrala au votat pentru PL,ca acu Chirtoaca sa-i arunce in strada…

 3. Vlad Drakpula

  Stimati reporteri ZdG,da voi incercati sa obtineti un reportaj cu ex-directorul IM Piata Centrala d-l Staratulat,care a vandut gheretele comerciantilor cu voia primarului Chirtoaca la pret de 10.000(zece mii) euro.Acu asa si cu acest Centru Comercial,unde fiecare m2 va fi vandut doritorilor la pret astronomic.

 4. Vlad Drakpula

  D-le jurnalist Victor Mosneag,incearca o investigatie jurnalistica: du-te la IM.Piata Centrala,incearca sa procuri o ghereta s-au o taraba pentru a comercializa marfa,nu importa ce,legume,fructe,haine s-au marfuri de contrabanda.Toti te vor sfatui sa te adresezi la seful securitatii din Piata centrala un oarecare KIRILL IVANOVICI,ex-angajat SIS/KGB,apoi acest securist dupa o verificare a persoanei d-stra,va face legatura cu stapanul fictiv,adica adevarat a IM Piata Centrala un oarecare Roitman,apoi veti fi avertizat sa nu informati pe nimeni din MAI,CNA pentru procurarea gheretei in PC,si sa vedeti minunea- pentru suma de 10.000 euro deveniti arendas,da,arendas si nu proprietar a locului.Iata asa minuni se produc la Piata Centrala,oare Chirtoaca sa nu aiba si el % din asta???

 5. vera

  Nu mai inte;egi nimic ce se petrece la piata centrala: Fostul director al PC,dl.Stratulat Ion a trecut cu serviciul la Primaria municipala.In locul d-lui,spune gura lumii,a ramas finul lui de cununie Balan -acum directorul PC.
  Ion Stratulat,care a trecut la Primarie cu lucrul mai are un fin de cununie:Benzari…,care e ruda cu pretorul interimar al Preturii Centru.mun.Chisinau: Budurin.
  Chirtoaca,Stratulat si Balan sunt toti din Pitusca si vor sa acapareze un teren din PC, pentru care protesteaza lumea – avertizata ca va fi stramutata temporar…
  KIRILL IVANOVICI e seful Directiei de amplasare a unitatilor de comert pe teritoriul PC.

  Agentii economici,atit de pe teritoriul PC,cat si acei care ese ilegal in adiacentul ei fac ce vor.Control din partea administratiei pietei nu se vede,iar Agentia pentru protectia consumatorilor actioneaza atunci cant consumatorul le scrie.Capata venituri nedeclarate la stat.
  In mod flagrant se incalca legea protectiei consumatorului de catre agentii economici:vand produse alimentate,pe la portile pietei,in adiacent in conditii antisanitare,marfa nu toata le este inregistrata in autorizatia de comert.
  Foile pentru tort nu au inscriptia:cine le-a produs,termenul de valabilitate nu este indicat.
  La multe unitati de comert nu este indicata numirea firmei, iar ecusoanele la unii vinzatori lipsesc.
  Cetateanul-consumatorul care ii depisteaza la organele de control sau mass-media sunt atacati fizic,violent,pina la singe, se aleg cu leziuni
  corporale…(Priviti imagini reale,pe internet:”Bataie pina la singe la poarta PC…” – Jurnal,TV)…
  ROITMAN – care a construit dinspre str.Armeneasca magazine moderne, detine o foarte mare parte din teritoriul PC. Se afla cu sediul lui,contabilitatea firmei pe str.Armeneasca, in partea din spate ,in subsolul cladirii “CRISTINA” – Dombita, cum o numeste lumea.
  Cel mai principal si bogat om,care vrea sa faca si dinspre partea str.Bulgare ordine, dar numai nu aici, unde a planuit actualul director al PC – Balan este Roitman..! De decervirea consumatorului nu mai vorbesc. Uitati-va ce se face la poarta PC de pe str.Bulgara:De multi ani la rind piinea se vinde in asa conditii antisanitare, dinspre strada,dar nu in interior.Nimeni nu-l amendeaza, da nici nu face sa se plinga consumatorul;bani de platit amenzi au de ajuns.
  De le pretura Centru,cu vre-o cativa ani in urma mi-au raspuns:”Consumatorului daca nu-i convine, nu cumpere!!” si…cu asta s-a terminat raspunsul.
  Da,Chirtoaca a fost votat de multa lume de la PC, dar ce folos? Credea lumea intr-o schimbare, dar s-a ales cu o inselare!
  E plina PC de tarabe,gherete, dare multor avocati,juristi si alti cinovnici de tot soiul. Nu se tem de lege,o ignoreaza,cum le ese la socoteala.Au sprigin de nadejde de mai sus si liber isi realizeaza planurile – facute in interesul lor,rudelo lor.
  Cine le mai controleaza venitul sau bunurile acumulate?
  Scriu mai tot dupa rudele lor ca sa iasa curati in urma investigatiilor de control de stat.

  Iata asa e la noi, in Moldova lui Voronin cu palate ca-n povesti:

  Unul are mai de toate,
  Altul umbla rupt la coate,
  Dupa ce votul si-a dat,
  Umbla flamind,alungat,
  Uneori sanctionat,
  Ca vinde marar pe drum,
  Patrungel – tinut in pumn..!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *