Cazul Oleg Voronin: Lege violată, dar drepturi neîncălcate

286-oleg-voroninDupă 54 de zile de la acţionarea R. Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) de către Oleg Voronin, Curtea a răspuns că cererea acestuia este inadmisibilă. În decizia CEDO, care este una irevocabilă, se arată că motivele invocate de Voronin junior nu relevă nicio aparenţă de încălcare a drepturilor omului. Avocatul lui Voronin susţine că, indiferent de decizia CEDO, violarea invocată de ei în cererea respectivă rămâne o problemă gravă de nefuncţionare de sistem în R. Moldova.

Zarva în jurul numelui lui Oleg Voronin a început la sfârşitul anului trecut, când în presa de la Chişinău au fost făcute publice date de pe cardul bancar al fiului fostului preşedinte, plăţi efectuate în decurs de 16 luni, în străinătate, pentru diverse obiecte de lux. Veniturile declarate ale omului de afaceri, care nu depăşesc 4 milioane de lei, sunt de minimum 15 ori mai mici decât sumele cheltuite prin intermediul cardului.

Veniturile declarate mai mici cu 22 mln de lei decât cheltuielile efectuate

În a doua jumătate a lunii februarie 2010, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) anunţa că a început o urmărire penală pe faptul spălării de bani şi evaziunii fiscale în proporţii deosebit de mari, în baza materialelor acumulate privind discrepanţa dintre datele din declaraţiile pe venit ale lui Oleg Voronin şi cheltuielile efectuate cu cardul său bancar. Ofiţerii Centrului spuneau că era vorba de o sumă aproximativă de 66 milioane de lei, provenienţa căreia urma a fi stabilită în cadrul anchetei.

Şeful adjunct al Direcţiei generale urmărire penală, Bogdan Zumbreanu, declara la începutul anului că deja fuseseră înaintate câteva versiuni şi că urma să fie audiaţi şi cetăţeni ai altor state. Atunci, nici Oleg Voronin şi nici altcineva nu avea calitatea procesuală de bănuit sau învinuit. În prezent, în cadrul acestui dosar continuă investigaţiile, iar Voronin junior, ca şi acum jumătate de an, nu are niciun statut în această cauză penală.

Avocatul lui Oleg Voronin, Vitalie Pârlog, care este şi fost ministu al Justiţiei, este convins că clientul său nici nu poate avea vreo calitate procesuală, pentru că “provenienţa banilor a fost demonstrată în faţa organelor de control ca fiind una legală”.

La începutul lunii iunie 2010, Oleg Voronin a depus o cerere la CEDO în care se plângea că i-ar fi fost încălcat dreptul la un proces echitabil, dreptul la viaţa privată şi dreptul la un recurs efectiv în cadrul instrumentării dosarului cu privire la tranzacţiile băneşti efectuate de pe cardul său bancar.

În regim de urgenţă, Judecătorul Curţii, Paivi Hirvela, a examinat cererea şi a decis că aceasta nu întruneşte cerinţele Convenţiei Europene, declarând-o inadmisibilă. Decizia este finală şi nu mai poate fi contestată.

Avocatul lui Oleg Voronin a declarat că, pentru ei, hotărârea respectivă este stranie, “dar nu putem spune nimic pentru că nu am văzut-o. A fost expediată doar o scrisoare prin care se aduce la cunoştinţă decizia, dar în care nu se indică concret care a fost temeiul ce a stat la baza luării acestei decizii”, explică Pârlog.

“Am putea presupune că a fost luată această decizie din considerentul că reclamantul nu ar fi suportat un prejudiciu enorm, pentru că de la 1 iunie au intrat în vigoare nişte prevederi noi, care prevăd că dacă nu a avut loc un prejudiciu enorm, cererea poate fi declarată inadmisibilă”, susţine avocatul.

“Astăzi este Oleg Voronin, mâine poate fi oricare altcineva”

“Ceea ce am invocat noi la CEDO este o problemă gravă, protecţia datelor cu caracter personal”, este convins Pârlog. Prin cererea trimisă la CEDO, el spune că au încercat împreună cu clientul său să abordeze problema inexistenţei unui mecanism eficient la nivel naţional, care ar asigura protecţia acestui gen de date, iar acest lucru este responsabilitatea statului. “Legislaţia este incompletă şi trebuie ca statul să acţioneze. Astăzi este Oleg Voronin, mâine poate fi oricare altcineva. Nici investitorii şi nici nimeni nu ar fi bucuros să ştie că statul nu poate proteja datele cu caracter personal, care sunt confidenţiale, dar care pot apărea în public”, explică avocatul.

Vitalie Paniş, directorul Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), autoritatea publică responsabilă de apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor fizice, în special a dreptului la viaţă privată în legătură cu prelucrarea şi transmiterea transfrontalieră a datelor cu caracter personal, susţine că situaţia când sunt făcute publice informaţiile de pe cardul bancar al cuiva, indiferent cine este acea persoană, reprezintă violarea legii care ar trebui să asigure protecţia acestui gen de date.

“Legislaţia naţională la acest capitol este imperfectă. Deja am expediat Ministerului Justiţiei proiectul de modificare a Legii cu privire la protecţia datelor personale, dar şi de modificare a mai multor acte legislative, astfel încât să fie armonizată cu legislaţia europeană şi să fie posibilă protecţia vieţii private a cetăţeanului”, declară Paniş.

Indiferent de cauze, este o încălcare a vieţii private

În ianuarie, după apariţia în presă a datelor despre rulajul mijloacelor finaciare de pe cardul lui Oleg Voronin, CNPDCP s-a autosesizat şi a iniţiat un control al legalităţii prelucrării datelor cu caracter personal. Verificarea încă mai continuă, iar concluziile vor putea fi făcute doar atunci când CCCEC va finaliza ancheta, a explicat şeful Direcţiei juridice şi relaţii cu publicul din cadrul Centrului pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, Nicolae Lungu.
“Ar putea fi foarte multe cauze ce au determinat difuzarea acestor date, precum spargerea de către hackeri a sistemelor informaţionale în care au fost prelucrate datele persoanei, neglijarea măsurilor tehnice de securizare din partea deţinătorului sau scurgerea de informaţii. Putem doar presupune”, susţine Lungu.

Una dintre variantele speculate e cea potrivit căreia aceste date puteau fi oferite jurnaliştilor şi de către cineva din cadrul CCCEC, care le deţinea înaintea publicării lor. Indiferent de cauze, e o încălcare a vieţii private a cetăţeanului, sunt convinşi reprezentanţii Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal şi acesta este şi aspectul pe care Oleg Voronin l-a invocat în cererea sa la CEDO, conform declaraţiilor avocatului său.

Tatiana Eţco


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

  1. LUDMILA

    CE INSEAMNA “INCALCARE A VIETII PRIVATE”? DECI TOTI BANDITII,HOTII SI ASASINII AR FI AVUT DREPTUL LA “VIATA PRIVATA”-ADICA SA NU FIE NICI INVESTIGATI,NICI ACUZATI SI NICI JUDECATI- CACI SARMANII AU DREPTUL LA VIATA LOR “PRIVATA” !!! CE ABERATII D-LE PIRLOG?

  2. mara

    pàrlog àsta are capul pàrlog.nu exiztà un mecanism eficient? si de ce nu l-ai fàcut tu,cànd erai càlare pe bàt si alejka iti deschidea usa cu piciorul? fiindcà nici n-ati visat sà và ciocniti si voi de rodul muncii voastre:tràndàvia si hotia.ce are a face mecanismul,cànd alejka declarà 4 milioane,dar cheltuieste 60 milioane in 18 luni? de fapt,le-a scos din tarà si le-a depozitat in bànci stràine,fàrà a da nici un leu poporului-bàdlà,de care e atàt de ingrijorat papa voronin,incàt nici nu stie ce sà mai inventeze ca poporul sàu sà tràiascà bine cu aer proaspàt,cà banii n-aduc fericirea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *