Un nou atac raider

Fiecare a treia petiţie parvenită la Procuratura Generală începe cu “atac raider”, anunţa cu câteva săptămâni în urmă Viorel Radeţchi, şeful Procuraturii Anticorupţie. Afirmaţia lui Radeţchi arată de fapt penibilitatea în care se află R. Moldova în anul 2012. Am ajuns să catalogăm orice ilegalitate drept atac raider. Am ajuns să ne ascundem neputinţa, incompetenţa şi propriile greşeli în spatele unui cuvânt atât de pompos: atac raider, care a înlocuit, practic, “principiile şi valorile”.

“AIE a acaparat CMC prin metode raider”, declara miercuri, comunistul Boris Golovin, după ce 2 consilieri comunişti au părăsit fracţiunea din CMC în favoarea socialiştilor.

Tot miercuri, Victor Şelin afirma că şi acţiunile Alianţei pot fi calificate drept ”atac raider asupra puterii”.

Anterior, Gheorghe Morgoci, directorul RTEC, se plângea că o firmă din Rusia pretinde de la întreprindere 24 mln. lei. Şi aici s-a dat vina pe atac raider. Şi Termocomul pare să-şi trăiască ultimele luni, şi asta tot din cauza unui atac raider, susţin conducătorii  companiei.

Anterior, Filat anunţa că 4 bănci, o companie de asigurări şi, recent, o întreprindere de stat sunt victimele raiderilor.

Deşi o atare noţiune, “atac raider”, nu există în legislaţia R. Moldova, dacă e să ne conducem de opiniile juriştilor, atacurile raider conţin cel puţin 20 de infracţiuni cumulate. Deci, zeci sau chiar sute de ani de puşcărie pentru făptaşi şi complicii lor. Aşa ar trebui să se întâmple, dacă ar fi vorba cu adevărat de nişte atacuri raider.

Realitatea e însă alta. Pe lângă capacităţile limitate ale oamenilor care trebuie să le depisteze, în majoritatea cazurilor nici nu este vorba de aşa ceva. În spatele celor care aruncă cu asemenea cuvinte se ascunde cel mai des incompetenţa şi interesul propriu.

Problema e că oamenilor de rând le place, probabil, cum sună combinaţia “atac raider”, iar politicienii şi-au dat seama de asta. Cum oamenii se interesează de orice ştire care conţine aceste noţiuni, politicienii nu fac altceva decât să le dea asta alegătorilor. Să nu vă miraţi dacă, mâine-poimâine, vom afla de un atac raider asupra limbii române, asupra Preşedinţiei, asupra câinilor vagabonzi, asupra partidelor politice sau a vreunui politician.

Victor Moşneag, 
victor@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Gareth

    Sibiila, eu nu mai am cvtunie dupa rezultatul votului de azi.Sunt asa de dezamagita de mi-a pierit si ultima speranta. Sa-i ierte Dumnezeu pentru ce au facut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *