Procurorul cere reporterului să-şi divulge sursele

Săptămânal, după publicarea anchetelor în ZdG, procurorii, ofiţerii sub acoperire şi reprezentanţii altor instituţii abilitate se autosesizează în urma articolelor scrise de reporterii ZdG. De obicei, aceştia demarează investigaţia lor bazându-se în mare parte pe informaţiile publicate în ziar. Însă, în special procurorii cer mai mult de la jurnalişti, inclusiv să fie citaţi şi audiaţi în legătură cu informaţiile publicate de aceştia. Ar fi bine ca aceste autorităţi să delimiteze atribuţiile jurnaliştilor de ale lor.

Recent, ZdG a publicat articolul “Intermediari, la Ministerul Apărării, vând tehnică militară la preţ de nimic”. Reporterul a identificat intermediarii şi a luat legătura cu ei. Aceştia ne-au spus că nu au documente pentru autocamioanele de culoare kaki pe care le vând şi că au intrat în posesia unităţilor de transport după ce ar fi primit “podarkă” de la minister.

După publicarea articolului, m-a contactat un colaborator sub acoperire de la MAI şi m-a anunţat că s-a autosesizat în baza acelui reportaj. A doua zi, mă sună pe numărul personal ofiţerul operativ, Oleg Mânzat, de la D 5, fosta Direcţie Misiuni Speciale a MAI. Îmi spune la telefon să deschid poarta. “Am primit o indicaţie de la dl Covaliuc să vă fac un control. Deschideţi poarta”. După câteva minute de discuţii, mi-a spus că m-a confundat cu o altă persoană. În scurt timp, m-a contactat un alt ofiţer, coleg de-al lui Mânzat, cerându-şi scuze. “A încurcat numerele de telefon”.

Zilele trecute, m-a căutat un procuror de la Procuratura Chişinău. “Ne-am autosesizat în baza articolului publicat de dvs. Noi l-am audiat pe intermediarul Dinu Sulă. Am vrea să ne spui cum ai ajuns tu la acest intermediar. Cine a fost sursa? Cum? Nu-mi puteţi spune? Doar ştiţi că noi avem nevoie de mai multe informaţii şi de fotografii. Vrem să aflăm cine au fost sursele dvs. Ele ne-ar ajuta să găsim mai multe probe. Dacă nu doriţi să veniţi la noi, atunci vom face altfel. Vă citez şi o să fiţi obligat să faceţi declaraţii”, mi-a spus procurorul la telefon.

Curată intimidare! De altfel, a închis telefonul cu atâta aroganţă, încât nu am reuşit să-l întreb de când un jurnalist de investigaţii poate fi obligat să exercite funcţiile unor anchetatori sau procurori.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Deportatul

  Bravo! A fost o bună investigaţie.
  DA! …
  Situaţia e mai complicată. Paremi-se că unii jurnalişti de la ZDG au fost nevoiţi să fugă în Franţa din cauza priblemilor cu organile de drept
  Şi cine este de vină de aşa situaţie din procuratură, justiţie, problemile economice şi a sărăciei cetăţenilor din RM ? JURNALIŞTII !
  Anume jurnaliştii, care au manipulat cetăţenii ca să voteze masiv tot pe acei lideri comunişti de pe vremea urss – Snegur, Lucinskii, Voronin, şi acuma urmaşii lui Lucinskii (Filat, Diacov) şi a lui Voronin (Lupu, Plahotniuc)
  Oare nu sunt de vină în primul rînd jurnaliştii, vorbitori de limba română care sunt pe aceiaş poziţie cu propagamnda Rusiei în atacurile împotriva PL, Dlor Ghimpu şi Chirtoacă? Citiţi Jurnal.md (P.Bogatu, N.Negru), Adevărul (V.Ciobanu, A.Ţurcanu), Vocea Basarabiei (A.Gherasim), posturi de televiziuni, comentatori, blogheri, forumişti şi veţi vedea cum toţi împreună, la fel ca propaganda Rusiei şi presa rusă a-l atacă pe Dnii Ghimpu şi Chirtoacă, PL.
  Rusia cu Armata Rusiei pe teritoriul RM numai bine nu ne vra.
  -De ce jurnaliştii vorbitori de limba română la fel ca şi politica Rusiei bat în Ghimpu?
  -Jurnaliştii de investigaţii de ce nu fac investigaţii în a lămuri din ce cauză jurnaliştii vorbitori de limba română au acelaş duşman (M.Ghimpu, PL) ca şi politica Rusiei în RM. Jurnaliştii fiind manipulaţi sau plătiţi?
  Paremi-se că mai puţin vă temeţi de procurori, decît de casta jurnaliştilor, colegilor voştri să spuneţi ADEVĂRUL despre jurnalişti.

 2. Ala

  Da, la cat de prosti sunt politistii nu e de mirare …..buni de pazit hotaraul tarii cu totii, incepand cu Recean !!!!

 3. Turc

  Deportatule , ai rupt lumea cu mesajele trase la xerox.Daca broasca ar fi avut par, ar fi avut paduchi, dar paduchele e compus din……….si mai departe copy past. Ceva nou va rog la tema . De exemplu despre jurnalistii care au fost nevoiti sa fuga in Franta din cauza “problemilor” cu “organile “de drept. Ar fi interesanta informatia, mai ales ca in tara nu avem organe de drept.Si poti fugi undeva numai din cauza saraciei si nedreptatii. Iar la subiectul articolului as vrea sa dau un sfat ziarului sa organizeze cursuri de lucru operativ pentru” organile “de drept.Nu de alta dar cei de la academia de politie lucreaza ca avocati si fac reforme in justitie , iar absolventii de la agrara si politehnica activeaza in “organile ” de drept.Cat despre informatorii jurnalistului chiar si eu stiu cine sunt ei .Jora,ori Ghita ,ori Ion, s-a intalnit cu el ,ori ei ,seara , intamplator la un bar din piata centrala. La aceeasi masa, omul aghezmuit a povestit jurnalistului ce a auzit de la un alt Jora ,Ghita sau Ion. Ma intreb eu cat de tupoi , nu zic neprofesionist, trebuie sa fii ca sa spui ca”Vă citez şi o să fiţi obligat să faceţi declaraţii».

 4. vera

  Unii jurnalisti i-si castiga cinstit bucata de paine,altii mai vor pe linga ea si-o bucata de slanina..!

 5. Ivu Frâncu

  “Mihai Dîrul, cunoscutul activist din s. Lunga/Dubăsari, agresat în propria locuinţă”

  24 ianuarie 2012
  http://social.moldova.org/news/mihai-drul-cunoscutul-activist-din-dubsari-agresat-n-propria-locuin-227996-rom.html
  –––––––––––––

  Mihai Dîrul, cunoscut activist din satul Lunga, raionul Dubăsari,
  care s-a expus de mai multe ori în mass media de la Chişinău în legătură cu problema transnistreană
  şi problemele cetăţenilor moldoveni din regiune, a fost agresat marţi, 24 ianuarie, 2012
  în jurul orelor 3-4, de către patru persoane mascate.

  În timp ce era bătut, i-au fost distruse bunurile personale din casă,
  i-a fost dărâmată mobila, iar produsele alimentare din popriul domiciliu au fost împrăştiate prin casă.

  Conform spuselor lui Mihai Dîrul, cel mai probabil, persoanele care l-au agresat
  erau de la serviciile de securitate, deoarece au acţionat bine organizat,
  nu au sustras nimic, nu au discutat între ei şi nici nu i-au spus nimic.

  Amintim că după incidentul de la 1 ianuarie 2012 de la Vadul lui Vodă,
  în care a fost împuşcat un tânăr-Vadim Pisaru- din satul Pârâta de către un pacificator rus,
  Mihai Dîrul a susţinut un discurs în cadrul unui protest
  care a avut loc lângă podul de la Vadul lui Vodă, ulterior a participat la emisiuni
  la Moldova1, Vocea Basarabiei, unde a vorbit despre situaţia tensionată din regiune.
  ––––––––
  Moldova.ORG

  N.B.
  Batrânul eroul-martir transnistrean Mihai Dirul vorbeste pe youtube:
  /unde mentioneaza ca teroristii mascati rusofoni i-au stropit fata cu substante chimice pentru a-l neutraliza,
  si ca ulterior el s-a adresat de mai multe ori dupa ajutor Conducerii de Vârf de la Chisinau,
  dar fara niciun rezultat/

  http://www.youtube.com/watch?v=H5TpGFNkMI0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *