Lilia Zaharia: “Săracii” din primărie

În luna iunie, primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, lansa campania «Avere la vedere». La mijloc de august, pe site-ul Primăriei Chişinău descoperim că doar cinci angajaţi şi-au făcut publice averile şi veniturile. Cei câţiva sunt: primarul Dorin Chirtoacă – 82815 lei, pretorul sectorului Centru, Vladimir Şarban – 84670 lei, şefa Direcţiei Relaţii Externe, Gabriela Ciumac – 640785 lei.

Se pare că ceilalţi funcţioanari ai Primăriei, plătiţi din bani publici, nu au ce să  spună, fiindcă sunt prea săraci şi nu au ce declara.

Mulţi dintre ei nu fac deosebire între declaraţia de venit şi cea de avere. Venitul îl poţi prezenta oricând, fiindcă acesta este constituit din remunerările pe care le primeşti.

Dar cum rămâne cu averea? Mulţi funcţionari ai primăriei deţin în proprietate case-castele, maşini luxoase şi terenuri de pământ în oraş sau la periferia lui. Cui să declare asemenea “sărăcie”? Dacă comparăm salariul anual al funcţionarului cu averea expusă, vom vedea că rezultatele se bat cap în cap.

Cea mai bună metodă ar fi ca acesti «săraci» să-şi prezinte averea atunci când sunt angajaţi şi bogăţiile lor să fie monitorizate în fiecare an. Nu de alta, dar să nu se întâmple ca ei să sărăcească. Mă întreb de ce se eschivează de la prezentarea averilor. Le este ruşine de suma salariului sau de modul în care au fost dobândite aceste averi?

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *